自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有次渣車係高速公路,諗住切綫到右邊,點知前面架車又切,差點撞到,即刻踩剎車制,跟住架車失控打轉,好彩轉到去右邊停泊位停咗,禁啱後面無車,如果吾係撞埋嚟就大獲

子爵府

我老公, 係公司2米高空運裝板貨台跌落黎, 做過空運就知, 裝板貨台下面裝滿鐵做既滾輪, 用黎運送飛機板, 佢隻手落地先, 比個滾輪撞碎隻前臂, 醫生用左成20粒羅絲先保得住隻手。
坐白車時個救護員話老公大命, 隻手落地先卸左d力, 條腰淨係撞魚左, 如果條腰落地先唔係殘廢就半身不遂, 個頭落地就一定死梗。

侯爵府

早幾日,我煲南瓜湯,煲湯位喺我廚房左手盡頭,飲淨一半,咁食完飯洗碗,唔小心在廚房另一邊打爛咗個玻璃杯,咁件事已為完。
第二日,咁返煲淨下嘅半煲黎飲,兩個女都有飲,仲要撈湯,最後一碗多湯渣碎佢地唔飲我就用匙更(emoji)比自己,最後嗰更,發現有一粒比指甲長嘅玻璃碎,但係成煲湯已經飲晒。

男爵府

回覆樓主:

十幾年前的事,朋友A新牌仔,買了架易手車,约埋游車河,点知架車個刹掣壞壞地,落斜停唔到,直冲去架拖頭車尾,心諗今次死硬,好彩佢及時扭軚,

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆 noryhui 的帖子

我細個都試過,個玻璃樽跌正係我同朋友中間

大宅

APIGMA 發表於 17-2-26 14:30
回覆 noryhui 的帖子

我細個都試過,個玻璃樽跌正係我同朋友中間

真係驚左好耐 我後悔冇即時報警

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

N年前荃灣大河道老麥,剛換自動玻璃門,我買完野剛出自動門行咗幾步,突然成塊自動玻璃門爆咗(好響),成地都係玻璃碎。

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我女(約yr2)食緊橡皮糖,一路行樓梯一路笑,點知粒糖卡在喉嚨,即時反埋白眼,嚇到我和C6將阿女倒轉拍背,好彩粒糖吞到落肚。嗰陣幾驚就咁無咗個女。
自從嗰次之後,我就上網睇如遇意外嘅急救常識。

珍珠宮

好媽媽勳章

J.c.baby 發表於 17-2-25 00:54
綠色係咩?玻璃碎?快d覆

咁多jm問我綠色係咩其實我c6都答唔到係咩,只可以話眼前果個人係頭爆手斷,而個女仔頭上膊頭上估計係腦漿或血管果類所以綠有一條條綠色

子爵府

只能说生死无常。。。。 大家必有后福
心盲最可怕。

子爵府

2018復活節勳章

細個好百厭,試過好多次爭啲就死。
大約小學果時,馬路邊泊曬大車,睇唔到馬路啲車,無睇清楚就咁就行左出去,行出第一部就有架大貨車嚮我前面急停,差少少就車死我

又有次玩吹泡泡,支泡泡有條飲管,唔知點解一大啖咁飲左啲洗潔精落肚,印象中之後自己瞓左一大覺,而疠呢款吹波波12蚊店仲有得賣、個設計真係好危險

用戶要求終止服務

susi1024169 發表於 17-2-26 15:57
咁多jm問我綠色係咩其實我c6都答唔到係咩,只可以話眼前果個人係頭爆手斷,而個女仔頭上膊頭上估 ...

咁核突。。。。

水晶宮

lafield 發表於 17-2-26 18:35
細個好百厭,試過好多次爭啲就死。
大約小學果時,馬路邊泊曬大車,睇唔到馬路啲車,無睇清楚就咁就行左出 ...

呢家好多老人家成日咁樣zip車頭車尾走出黎 真係嚇到做司機嘅鼻哥窿無肉
我好百搭o架! 煲魚,煲牛,煲瘦肉,煲甘荀乜都得!!

水晶宮

angelfan07 發表於 17-2-26 15:19
我女(約yr2)食緊橡皮糖,一路行樓梯一路笑,點知粒糖卡在喉嚨,即時反埋白眼,嚇到我和C6將阿女倒轉拍背,好彩粒 ...

我都覺得做家長最基本要識啃到嘅急救方法
小朋友心急食/一路食一路郁 啃親真係唔奇
我好百搭o架! 煲魚,煲牛,煲瘦肉,煲甘荀乜都得!!

子爵府

蕃茄薯仔湯 發表於 17-2-24 18:29
無聊 諗番以前十幾歲嘅時候
總有啲驚險經歷
發生時唔覺

細個嗰陣姨姨帶我去沙灘游水,其實我唔識游水嘅,佢同另外一個姨姨就一人捉住我一邊手,我諗我當時唔夠一米高,突然間我浸親,個頭上唔到水面,掙扎左好耐而兩個姨姨都冇發現,最後唔知點樣先至呼吸到冇事

上兩年我同個朋友喺健身室度跑步,嗰陣係朝早,跑左大概一個鐘左右我突然間覺得個心好唔舒服,同埋個頭暈到不得了,個刻真係驚自己會死,後尾坐咗喺度抖左幾個字先至好返少少

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

giraheiyear 發表於 17-2-26 02:08
食物敏感
自己知自己抖唔到氣
用盡最後力量打999

我女小學時都試過,夜晚出街酒樓食飯,食咗1碗燕窩翅(估計係食咗呢樣),返到屋企初時只係皮膚敏感(全身紅點痕),咁就即刻帶去睇夜疹,等侯期間已面腫,阿女仲話呼吸有點辛苦,嚇到我即刻跟姑娘講,打尖入去見醫生即打針。

男爵府

jarjane 發表於 17-2-24 20:09
約8年前, 我著了一件及膝長度的中褸搭的士, 到步比錢時, 見到有幾個清潔女工用水槍洗地, 我落車後正在關門 ...

我都試過類似case,但我係落小巴時我手袋kick住門邊,當時架車雖然未關晒門但小巴已開始行,我已感覺到有到力扯一扯我,我即時好大聲拍門叫司機,好彩無事。

男爵府

細個唔識游水但又大膽到同d同學去玩水上活動,諗住著救生衣就唔怕,點知我地幾個玩玩下跌晒落水,大家都好驚,掙扎時我俾人阻住一路上唔番水面抖氣,果刻諗住死硬,覺得好對唔住父母,因為自己貪玩出事,好彩呢個時候有個教練即刻拉我上水,但就俾佢鬧爆。

另一次細個5、6歲時落扶手電梯差錯腳,一路碌落去,到地先停,嚇到我媽大叫,但我即時自己起番身仲要連皮外傷都無。

另外見咁多人都試過綠燈過馬路但d失魂司機都唔停車,我想講我都試過兩次,好彩我過馬路就算綠公仔都會等d車停定先行,兩次都係見個司機無停車意思,所以而家我都教仔女一定要睇清楚先好行。

公爵府

好驚嚇
快樂擁抱我!

公爵府

好驚嚇
快樂擁抱我!

首頁

尾頁

跳至