論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原帖由 superplayboy 於 09-1-6 12:03 發表
http://www.ing.com.hk/gi/tc/general/domestic_helper.asp

呢間保險好似無話到cancer不受保,有無專業人士鑒定下?

我手上有一份 ING 的保單:

Section 4 EXCLUSIONS

"Clause 4.3.1 Nervous or mental disease or disorder, venereal disease, congenital anomalies and deformities, infertility, sterilisation, heart disease or cancer "

所以, 係唔保的!

「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

別墅

原帖由 FA8866 於 09-1-5 23:24 發表
各位,
今日聯絡左葉太同事,有同佢傾開醫療呢件事,首先我會PMpost出黎的2個case既姊妹,如佢地同意,我會將case轉比葉太睇睇,等佢知道事件詳情,我地再睇下可以點搞.
另我地會搵d數據先,做定功課先作戰.
有消息再通知大 ...

Thanks!!!

I plan to talk to my helper and ask her to buy Critical Illness insurance from the Philippines and I will pay for it. I plan to tell her I won't take care of her if she develops cancer so the best thing is to have her treatment back in the P.

I know people from an insurance company in the P and I will check the procedure and price.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原帖由 jk67jk 於 09-1-6 17:28 發表

我手上有一份 ING 的保單:

Section 4 EXCLUSIONS

"Clause 4.3.1 Nervous or mental disease or disorder, venereal disease, congenital anomalies and deformities, infertility, sterilisation, heart dis ...

我都問左,ING個agent話就算同姐姐買份危疾,因佢未住滿7年的話,價錢係要當外國人計,詳情我等緊佢比我.
至於我買勞保個暑BANK,就直頭唔受保,亦無一份所謂危疾既保單For姐姐.mouth:

另ella已比左AIA既報價,現等其他回覆.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

今日同個agent傾開,聽完真係有d暈.
我問佢如咁樣買份危疾,一般個額幾多會穩陣d,佢提左我幾點,如發現cancer而要用自購藥,即是保險即paid危疾份保額比您,但萬一係治療期間有併發症而要加藥,條數就好大,無40萬保額都唔掂.
另一樣係,有d公司係危疾+人壽的,而賠左危疾就close,所以僱主仲一定要買多份勞保[要包埋人壽的]變左萬一C左,都唔使僱主跌晒.
仲有一點,人壽受益人只可係直系親屬,即僱主不能做受益人,萬一咁唔好彩,工人c左,而壽險額比左佢屋企的話,僱主一樣大pan.

複式洋房

I have checked with my insurance agent.

1)The medical insurance will cover Cancer. It is covered under Out-patient and also hospitalisation. However, it is limited by the cap as stated in the clause.
2)The employer will still suffer to pay for the difference of expenses.

子爵府

原帖由 tk2008 於 09-1-7 11:01 發表
I have checked with my insurance agent.

1)The medical insurance will cover Cancer. It is covered under Out-patient and also hospitalisation. However, it is limited by the cap as stated in the claus ...

May we know which insurance company?

As most policy will have a clause 好鬼唔覺眼咁寫: refer to Section 2 (Out-patient) above, the below are excluded....... something like this ..... 一個唔留神就衰。 就好似 ING 咁, 佢個 Leaflet 所寫的 exclusions 都冇 Cancer, 但正式保單就會係某個角落寫咗! ! 果時, 你已經落咗答。

反而, 我現在用緊哩間, 一早就係 leaflet 寫明。

大宅

原帖由 mamabinbin 於 09-1-3 02:07 發表
藉着今件事, 一於搞大佢, 嚟個大遊行, 齊齊僱主出嚟聲討, 當場迫政府比個答案我哋, 唔係就即場填埋申請綜援表格, 迫政府養返我哋..... 我諗如果我哋全部人都肯出嚟, 政府先至會面對現實.....

各位媽咪, 唔好諗住有 ...

agree agree

大宅

我同賓姨仲有1年鬆小小約.睇完呢個forum真係唔係好敢再續.我有對女,d錢都係想用黎栽培對女成材,唔係打算用黎醫賓賓.而家對女先得果3歲多d, 大把錢等住洗.如果唔係想生活好d, 根本我可以唔做留o係屋企湊女.就係想搵多個錢o者.我都唔想搵個陌生人返黎對住,個家我都覺得唔係好屬於自己.如果萬一唔好彩賓姨o係約內身體有大件事,我真係唔知點面對.自己有病都可以決定醫唔醫,賓姨有病唔可以唔醫.呢個咩世界呀???我老細都唔會包我重病o既醫療費啦.點解我地又要包一個外勞呢.如果真係發起僱主大遊行,我同老公都一定參與.賓姨話好鐘意o係我屋企打工喎,我唔同你續約係政府迫我o架ja.

大宅

原帖由 KATRINE 於 09-1-3 10:42 發表

可能你係有錢人or唔否定你係一個有愛心的人,buT你自己明知囝囡都有問題而唔去解決而花咁多時間去呢個外人身上,重話已用曬自己的假因佢有病,而自己囡有事都無假!NO WAY!我對個工人幾耐都好,我做唔到當佢係一家人,佢哋跟本反 ...

Exactly my心聲.我都唔明點解可以連最親o既屋企人都唔理,而去照顧一個外人.雖然話對得耐有感情,但係居然為o左外傭而疏忽自己親生子女,人情道理上都講唔通.?-( ?-( ?-(

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 BBTWIN 於 09-1-7 12:37 發表

Exactly my心聲.我都唔明點解可以連最親o既屋企人都唔理,而去照顧一個外人.雖然話對得耐有感情,但係居然為o左外傭而疏忽自己親生子女,人情道理上都講唔通.?-( ?-( ?-( ...

但我的心聲係....
幾位雖唔認同sjmama的做法, 但係咪有需要再評論佢嘅處理手法呢?
事後評論, 仲要係別人的事, 係好容易, 且對我地黎講, 係不痛不癢. 成個過程, 正確與否, 好壞與否, 都係事主自己承受晒.
我地仲要繼續評論的話, 對事主係咪殘忍咗d呢?

不如大家僱主同心合力, 睇下有咩可以幫自己, 免中陷阱.

男爵府

support

原帖由 ellawyc 於 09-1-7 13:02 發表

但我的心聲係....
你地幾位雖唔認同sjmama的做法, 但係咪有需要再評論佢嘅處理手法?
事後評論, 仲要係別人的事, 係好容易, 且對我地黎講, 係不痛不癢. 成個過程, 正確與否, 好壞與否, 都係事主自己承受晒.
我地仲 ...

大宅

原帖由 ellawyc 於 09-1-7 13:02 發表

但我的心聲係....
幾位雖唔認同sjmama的做法, 但係咪有需要再評論佢嘅處理手法呢?
我地仲要 ...

我自己有對女, 所以都係緊張佢個女姐, 唔係想針對當事人. 唔好誤會.

侯爵府

醒目開學勳章

唔好再argue呢樣野啦, 已經好煩了 (真係想即刻唔鬼用個工人), 睇下fa佢地有mei 資料/建議啦.

我地要集中向外, 而唔係向內呀!!

子爵府

環保接龍勳章

好煩呀!!:( 真係想即刻唔用個工人,但又冇人可以幫我湊2個女,又唔可做全職媽媽,我家唔係富有家庭,每月收入剛好夠用,真係手停口停,已経要担心份工,又要担心個工人有問題,如果佢真係有大病,我跟本冇錢比佢醫病,班PK高官點解咁鐘意玩我哋,係咪我哋好蝦D? 我地要集中向外, 而唔係向內呀!!

伯爵府

原帖由 FA8866 於 09-1-4 01:29 發表

第一次見葉太已有同佢講過啦,所以之後佢都有同傳媒講話條例過時,如假期等都太多,應該要再訂過囉.
坦白講,我搵佢搵到有d唔好意思.佢肯搞我地又人少.我真係有d怕呀. 不過我知佢d同事一直都有留意我地既,睇下 ...

FA8866>>

可5可以攪個網上簽名運動,然之後將簽名交俾葉太,等佢可以揸住去同正苦講數。
始終叫人出來遊行示威係5容易。

公爵府

好媽媽勳章

原帖由 JP 於 09-1-7 16:17 發表

FA8866>>

可5可以攪個網上簽名運動,然之後將簽名交俾葉太,等佢可以揸住去同正苦講數。

簽名運動的成效同迴響, 坦白講係冇遊行咁大
而且收集簽名要擺張枱, 要申請, 之後遞上去都係要搞場大龍鳳, 否則無noise, 嗰份簽名都係白做

呢d斯文招數, 相對於現時修改外傭條例的迫切性, 就顯得唔多夠力囉.

伯爵府

原帖由 ellawyc 於 09-1-7 16:23 發表

簽名運動的成效同迴響, 坦白講係冇遊行咁大
而且收集簽名要擺張枱, 要申請, 之後遞上去都係要搞場大龍鳳, 否則無noise, 嗰份簽名都係白做

呢d斯文招數, 相對於現時修改外傭條例的迫切性, 就顯得唔多夠力 ...

遊行若只得幾十個人,都係無noise!

但份外傭合約條款係standard既,僱主根本冇自由意志去決定,係正苦未得我地同意强加既,冇理由要我地死哽架!:;pppp:

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 JP 於 09-1-7 16:17 發表

FA8866>>

叫人出嚟遊行, 真係5容易. 就係因為冇乜外傭僱主肯行出嚟, 為自己爭取合理權益, 所以政府對外傭僱主恰得就恰, 唔恰僱主恰邊個? 恰到上面都冇人行出嚟, 外傭為自己爭取加薪, 每次都一呼百應. 而家之所以多咗人對外傭條例提出疑問, 質詢, 都係靠BK班義工努力不懈咁堅持, 喚起社會傳媒對哩啲不公平條文o既關注. 作為外傭僱主, 連影響自己切身權益都唔願意付出小小時間去參予, 去支持, 又點可以怪政府漠視外傭僱主?

子爵府

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-1-7 17:30 發表

外傭為自己爭取加薪, 每次都一呼百應. ...

因為佢地在香港是單身,冇人冇物;遊行咪當平日放假去行街囉!只係多咗d 旗仔、多咗d口號,要去指定地點.... 等。

長駐中環區放假那一伙,跟本就同平日放假差唔多! 順路走過少少﹐都叫做參加咗嘞!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 jk67jk 於 09-1-7 17:56 發表

因為佢地在香港是單身,冇人冇物;遊行咪當平日放假去行街囉!只係多咗d 旗仔、多咗d口號,要去指定地點.... 等。

長駐中環區放假那一伙,跟本就同平日放假差唔多! 順路走過少少﹐都叫做參加咗嘞!
...

政府睇到人多出嚟行, 有noise咪做嘢囉, 無論佢哋係特登出嚟行定順路經過, 有人就count ga啦! 外傭僱主連順路經過都唔多, 可以點?

首頁

尾頁

跳至