自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

jannlly 發表於 17-11-22 16:39
係有相個人八達通

唔知啲一聲會唔會一樣?

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 陪月勳章

lam133 發表於 17-11-22 17:47
唔知啲一聲會唔會一樣?

係有唔同

伯爵府

boaangel 發表於 17-11-22 17:39
一定要投訴,你可以打去1823 話比運輸處知,佢地會跟進和給你回覆。
...

已經同九巴反映左,乜1823都可以嘅咩

男爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

唔係有埋相片嘅個人八達通咩?請問點做假?

琥珀宮

amysnlee 發表於 17-11-22 08:18
我女係有長期病患,都有傷殘證,但都唔明都show左比你睇啦,都要咁留難佢
...

恰細路,投訴爆佢啦

珍珠宮

回覆樓主

女女是只出示八達通,還是出示埋傷殘症?會晤會司機晤覺得佢是傷殘

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆樓主

一樣米養百樣人,司機當然係唔專業,嘈起上嚟加上啲無知八婆乘客,加多幾句:「乜會行會走係傷殘?!」
哎...... 咁樣好傷個小朋友嘅自尊架,如果經濟許可,不如同小朋友申請學童八達通,咁佢就同其他學生一樣,俾人嘈咁多次,你投訴作用不大,幾百個巴士司機,你個囡仍然要不停面對呢啲難堪。

伯爵府

NoName 發表於 17-11-22 18:06
女女是只出示八達通,還是出示埋傷殘症?會晤會司機晤覺得佢是傷殘

只係比左張8達通佢睇

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

gigi19810326 發表於 17-11-22 16:04
老實講
我真係唔知"正常嘅中學生"係可以用殘疾8達通
好多時都有人會認為係"濫用"
老實講,好多人唔知不是問題,但做車長就必須有這個認知,請個工人返來連公司接受咩卡/有咩福利都唔知,就係公司出了問題,樓主打去投訴係正確的,等公司有個指引比員工。殘疾八達通好難申請架,而且還要次次續(1~3年),每次都要醫生簽名的。

利申:我仔都係這張八達通卡,但未遇過這種司機。

公爵府

好媽媽勳章

NoName 發表於 17-11-22 18:06

八達通係個人八達通,唔係普通版。
有相有名。
同埋有傷殘身份的個人八達通嘅人,未必會有傷殘證(係另一部門,唔關社署事),因為要另外申請。

傷殘個人八達通係當合資格申領傷殘津貼,社署就出信,比申請人去mtr啟動個人八達通(有傷殘身份)

公爵府

回覆樓主:

62 揸九巴,佢話好多唔係長約,所以我諗冇話培訓8達通依方面
有jm話去站頭講,我覺得反而冇用,打電話去講先可能做野,因爲62話佢地俾人complain會冇左bonus,
最怕係類似樓主情況,不過真係呃車資果d, 如果司機唔出聲,車上面其他乘客打電話上去公司complain司機冇出聲,咁佢地就大鑊了

子爵府

amysnlee 發表於 17-11-22 17:54
已經同九巴反映左,乜1823都可以嘅咩

係呀,1823係政府熱線電話。運輸處會處理。我試過巴士飛站,司機無停車落客,要下一個站落車,行左半個鐘先返到屋企所以投訴左。

水晶宮

amysnlee 發表於 17-11-22 07:36
話說我女係用殘疾人士8達通,都用左有2年啦,今年已13歲,中一個陣佢都有提過間中有巴士司機質疑佢張8達通 ...

死啦,我都係啱啱申請咗都想試下用但又怕比人話,但我又唔想精神時老公車出車入,我自己試下!唉,連小妹妹妹都唔放過!我實大鑊

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

amysnlee 發表於 17-11-22 17:53
係有唔同

謝謝你回我,
期待著巴士回你

伯爵府

回覆 amysnlee 的帖子

讚成樓主打電話,女司機分明蝦細老女。

男爵府

回覆樓主:

其實……殘疾人士八達通係冇在八達通咭印上殘疾人士用……只有相片……根本係一張個人八達通而已……背後由電腦操作……所以……司機覺得扣兩元有問題……應該要問番公司……而不應該留難學生。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

ccli629 發表於 17-11-22 16:31
我都有屋企人用殘疾八達通, 佢又識行識走, 外表睇冇事的, 不過有cancer. 如果車長話佢, 一定會俾佢鬧到狗 ...

一樣
我細佬有cancer,外表同普通人一樣(雖然化療到甩晒頭髮),用傷殘八達通試過俾司機眼超超
多謝樓主為有需要人士發聲。用傷殘八達通唔係濫用

我仔都係ADHD,醫生無批傷殘津貼,所以亦無傷殘八達通

BTW海洋公園係傷殘証免費,照顧者半價

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

flowerrain 發表於 17-11-22 11:29
除非經濟非常差,不然真是不申請的好,費事小朋友自卑

子爵府

回覆 amysnlee 的帖子

細路女唔敢,所以啲人專蝦細路!等九巴覆其間應該聽樓上jm講!
搵日陪個女去見一見呢個司機!
請佢唔清楚條例問公司先,唔好發up瘋蝦細路!

首頁

尾頁

跳至