自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

sabun 發表於 18-1-29 19:00
女兒熱愛歷史,特別是ancient history、英文、由小至大都研讀這類書藉,她說將來讀大學也想讀這科,她找到 ...

支啦!

叫她過到去要事事小心

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

https://www.wfsfaa.gov.hk/sfo/seymf/tc/whatwedo/fellowships_overseas.htm

雖然2016-17 開始停辦,直至另行通知。

可能下年有。

例子:

李建深(左)獲頒超過八十五萬元的獎學金到外國進修。 (伍鎮業攝)
李建深(左)獲頒超過八十五萬元的獎學金到外國進修。 (伍鎮業攝)
廿五歲的李建深現為香港中文大學哲學碩士生,成績超卓、言談間充滿自信的他,單從外表很難想像他曾是「英文文盲」,「我中一由內地來港時僅識廿六個英文字母,連『is』、『am』、『are』都唔識分,英文成日唔合格!」他深知自己並非天才,惟有將勤補拙每天背字典、學音標,更大膽與外國人交談鍛煉會話技巧,結果短短五年內英文大躍進,會考獲八優一良佳績,最難克服的英文科更獲優等。

執着學習 家境困難成原動力

除了對學習執着,家境困難亦是他向上的最大原動力。他中四時,因家中經濟支柱的父親左眼失明、右眼患白內障而無法工作,倚靠綜援過活,但家人從未要求他放棄學業,甚至支持他繼續進修較冷門的考古及文化研究,成功考取多個獎學金維持學業及生活。他昨獲基金頒發近八十五萬元的海外研究生獎學金,作為到美國普林斯頓大學攻讀東亞藝術與考古學博士學位首三年學費資助,他希望回港後成為學者或於西九龍文化藝術區工作,回饋社會。

禁止訪問

回覆樓主:

水晶宮

回覆樓主:

如果可以的話,就讓她去讀吧!她一定會唸得好!

伯爵府

回覆 sabun 的帖子

如果你唔擔心女兒將來難搵工(一般家長都擔心), 只要佢開心, 你又無經濟負擔, 咁咪俾個女去讀law, 將來會發生咩事係無人知架!

翡翠宮

畀面勳章

我唔擔心考古難搵工喎,博物館、蘇富比、學術研究、文物修復,其實工種範圍好大,不過好多工都係外國,要預左佢留係外國發展,捨得先好諗。

就算唔做考古相關工作,識意大利文,有留學經驗,做名牌公關都冇話難唔得。

我反而擔心現實同夢想係兩回事,未試過日曬雨淋,長時間戶外工作,係咪真係頂得住?讀完一、兩年先發現唔中意就無謂。
日日是好日

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

其實,可先去英國讀完再去意大利交流.識個朋友佢阿囡都去左意大利交流一年.問題係太細既都係去D一般地區同埋認受性高些既學校.我都有考慮我阿囡去英國讀博身館.不過睇佢學既野要好有耐性..歷史真是考人學.喜歡既會係樂趣LOR.

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

除左錢係問題,其他都吾係
支持女女

珍珠宮

mother904 發表於 18-1-30 08:59
我唔擔心考古難搵工喎,博物館、蘇富比、學術研究、文物修復,其實工種範圍好大,不過好多工都係外國,要預 ...

都喺㗎,將來事冇人能預計!

珍珠宮

回覆樓主:

ok呀

男爵府

有錢就唔駛諗咁多......一定支持......

子爵府

子女能搵到自己喜愛的去讀是做父母最大的滿足,能力可以就讓她去,只需醒什麼要注要。安全最重要。

珍珠宮

B301 發表於 18-1-30 09:28
有錢就唔駛諗咁多......一定支持......

我冇錢㗎,非常家境一般,只是將來用她養同給家用咋。
我只是捨得放在她的教育上。

男爵府

回覆樓主:

我都唔擔心你女女日後出路,出路真係可以好廣,同這科真係相對少人讀。
同埋你都話自細佢對這方面好有興趣,加上佢係有興趣讀到而自己去搵地方讀,非父母安排,如能力可以,死慳死底,我一定比佢讀。

侯爵府

開心吸收勳章

阿旦個女讀考古囉, 又係為興趣, 不過番黎咪又做老豆O個行. 個女要讀都阻吾倒,
睇下學費比吾比得起, 我吾望有回報, 不過日後前途要佢自己承擔.

公爵府

support

珍珠宮

回覆樓主

支持!揾哂資料,又冇經濟負擔,ok喎

大把人讀嗰科都唔係做嗰行,到時冇工做就會去讀其他架啦,難得後生又有興趣

珍珠宮

Glau 發表於 18-1-30 09:42
阿旦個女讀考古囉, 又係為興趣, 不過番黎咪又做老豆O個行. 個女要讀都阻吾倒,
睇下學費比吾比得起, 我吾望 ...

妳們的建議及勸導真的好有用!

珍珠宮

回覆樓主:

最緊要安全

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

支持! 其實讀那科, 根本將來去做那行沒關係

首頁

尾頁

跳至