自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

puzzledmama 發表於 18-2-17 01:16
有泛民毒果大合奏,香港幾難有平靜一日,根本班嘢就是為反而反,理得市民死呀⋯⋯點會唔民粹!
...

大把道德能,又豈止泛民?BK都唔少人出過力。

男爵府

回覆樓主

對於死者家屬,這是個很重要嘅訊息~全港上上下下都在陪伴你們

煙花是危險品,需要儲存在危險倉更需要買保險,是額外的公帑支出。倒不如把煙花銷毀,把公帑資源用在有需要的地方。

一直對林鄭(大老爺)抱著懷疑態度,覺得選上都唔會係好嘢。這個港版鐵娘子應該可以做點事,比之前啲窩河男有遠見、有膽色。香港已經大勢已去,希望她有能力往前多走幾步。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

littlesister 發表於 18-2-17 01:42

首先,我好尊重政府和贊助商既決定,我認為浪費和冇必 ...
首先,林鄭做呢個決定。並唔係向民主派跪低。(我都想佢係咁既人,可惜,佢唔係。)先提出的,可能真係反對派,但其後,各派也提出同樣建議,而最重要是贊助商其士又回應政府,對停放煙花的決定表示正面。林鄭是考慮了大多數議員的意見,又得到其士回應,才會有此決定,並不是大部份人話佢向反對派跪低,或其士在這事上冇決定權的。

當然,你地要堅持,好似部份反對派議員咁既思維模式去批評政府,我都冇辦法,但政府真係深思熟慮才有咁決定請你理解。

今曰就係年初二,放唔放煙花都好,呢幾千萬都會燒晒。冇熛花睇,大家可以唸下另一d節目,睇場戲、行下街買下野,都係可以刺激香港經濟又開心的活動,祝大家,新年快樂

HoneyBee30    發表於 18-2-17 08:16

子爵府

Cheddar85ang 發表於 18-2-16 22:13
其實取消時就知道會浪費,依家又講一餐

米係 提出取消前應該唸到會係浪費啦 唔通d煙花臨時整咩 仲有改期都難啦 交通果d又要再安排

禁止訪問

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

yericy 發表於 18-2-17 08:10
咁政府應該無問過零售及旅遊業意見新年流流掃左幾多人興
咁你可以向旅遊業議員反映意見,希望佢帶你既聲音去議會。不過在這事上新聞又冇咩抄作,係咪你地既聲意被傳媒滅了聲?
其實旅客有失望都係肯定,但香港仲有好多其他吸引既活動既,唔睇煙花唔係一定要留係酒店房掛

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

ecila123 發表於 18-2-16 20:19
其實放唔放我都無所謂
但如果銷毀就真係好浪費

係,好浪費

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

回覆樓主

取消放煙花都於事無補
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

侯爵府

廷廷媽 發表於 18-2-16 20:07
浪費哂,既然都買左點解唔放?新年係喜慶事,雖然之前發生左唔開心事,有心既人自然會心中悼念,同放煙花都 ...

完全冇關係,日日咁多意外

子爵府

Jasmine-4711 發表於 18-2-16 20:15

名副其實的倒錢落海。花車巡遊唔取消又叫涼薄嗎?

因為花車巡遊有賣飛嘛

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

如果D 烟花冇EXPIRY DATE, 不如留返十一, 除夕或出年初二放啦, 咁樣真係太浪費, 吾係食物都係咁話

公爵府

回覆樓主

其實推遲1、2日放咪得咯。

水晶宮

tester5 發表於 18-2-17 08:16
咁你可以向旅遊業議員反映意見,希望佢帶你既聲音去議會。不過在這事上新聞又冇咩抄作,係咪你地既聲意被傳 ...

其實好多人一早已訂房同餐,有煙花影觀必定貴,所以對零售,旅遊一定有損失

禁止訪問

琥珀宮

畀面勳章

tester5 發表於 18-2-17 08:04
首先,林鄭做呢個決定。並唔係向民主派跪低。(我都想佢係咁既人,可惜,佢唔係。)先提出的,可能 ...

我從來唔認為林鄭呢個決定係向反對派跪低喎,唔明點解你知我點諗 我覺得林鄭唔想因爲放煙花而令政府同議員關係又變番緊張,因為經呢件事之後,難得各議員同市民都對政府有正面評價,呢個當然係政治決定,但唔你你口中既跪唔跪低囉!

當然而家係既成事實,但見咁就浪費左千幾萬,結果係燒毀左都唔俾市民睇,大家連既歎既權利都冇?呢個帖大部份人都只係既歎一下啫(我認冇睇番所有回覆),咁唔得既咩?

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

牛子 發表於 18-2-17 11:25
根據之前同某位會員的交流, 係咁的:
兒家政府免費放煙花, 你地酒店零售旅遊都係攞jetso, 梗係用家自負盈虧 ...

我知你講邊位,佢唔夠人講就打xx鬧人 好似全世界都要同意佢咁

首頁

尾頁

跳至