自由講場

跳至

首頁
56789...10

尾頁

大宅

sumsum_so 發表於 20-9-10 15:47
明白你有幾嬲,不過最慘係搞小一啲野,都唔敢無視

ya
一陣真係因為自己無做到呢個對form 既動作
搞到入唔到想入既學校就慘~

大宅

youarefool 發表於 20-9-10 15:31
已經搵定好固定既托管班 ~
家長群組 如果傾得埋都想有既 盡量啦

有託管班都要有人帶去的.

即使託管班包接放學, 但你如果不是日日相同時間放學, 託管班都安排唔到人手的.

小學後已有好多課後興趣班, 除非你決定以唔比小朋友上課外活動, 唔比佢入校隊, 又唔比佢去比賽.

你需要的是朋友.

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

lunch time趕返去交一交得唔得?

大宅

scholar 發表於 20-9-10 15:49
有託管班都要有人帶去的.

即使託管班包接放學, 但你如果不是日日相同時間放學, 託管班都安排唔到人手的. ...

我家姐ft mum接下放學應該都可以幫手 住附近
吾幫咪俾錢請ee湊放學啦唯有
都預左大約情況架啦
多謝你提醒

ps. d朋友無咁早生 全部婚都未結so sad

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

youarefool 發表於 20-9-10 13:14
回覆 karenlyk 的帖子

佢話要填完幫家長對, 對完ok 先會俾份正式既我

今年疫情關係,如果有填錯份form可以自行download。

利申,幼稚園職員

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/

小一入學統籌辦法

水晶宮

回覆樓主:

學校又上班時間,你又上班時間,個個都唔想ot, 請假,唯有靠人幫手,冇辦法

男爵府

youarefool 發表於 20-9-10 15:42
呢個世界真係好多無禮貌既人
你同個書記識定身同感受 受過家長要求? Zzz..

只是將心比己啫,個個家長好似你咁成間學校都好唔得閒!你以為老師好得閑?fax來fax去,email來email去,專門服侍你一人?
如果真的要回校取,唔可以請假一兩小時,請半日假都要架啦,鬼叫無人幇,鬼叫個小孩係你
唔好以為生咗就可以天生天養,而家已没有呢支歌仔唱,
你個小孩先係幼稚園,到小學,中学...如果你心態係咁,仲有排你要投诉呀

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

youarefool 發表於 20-9-10 15:27
係咪保良局都係叫名小架啦 直上中學有留位都係好野黎

屯門保小和順小都算熱門啦, 不過好像唔係間間保小都咁大競爭但肯定都算熱門。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

水晶宮

回覆樓主:

或者你搵速遞拎,沙士唔知點做,好少學校會寄比你

別墅

youarefool 發表於 20-9-10 12:33
而家寄野2個星期都未到 , 但我覺得好唔Friendly lo 真係...
咩年代牙... 用email / fax 好大問題咩真係, ...

順風幫到你

珍珠宮

樓主平日安排到人接小朋友放學,何解安排唔到人去拎功課/交文件?

要明白學校政策無可能滿足到全部家長
自己遇到問題應該先自己搵辦法去解決,唔係要求學校跟自己一套

一個家長有一個要求,一百個家長可以有一百個要求,學校無可能滿足晒全部家長

水晶宮

youarefool 發表於 20-9-10 15:27
係咪保良局都係叫名小架啦 直上中學有留位都係好野黎

保小官小順小好多人揀,上band1中學,我都係咁搬去屯門

珍珠宮

虎到金來勳章

CheungKeeKee 發表於 20-9-10 15:17
我仔女小學中學都一樣,要回校取功課,不過可以星期六上午去,不用請假。
...
樓主學校都可以星期六, 不過佢話佢星期六都要返工

大宅

iamlazy 發表於 20-9-10 15:54
學校又上班時間,你又上班時間,個個都唔想ot, 請假,唯有靠人幫手,冇辦法
...

無叫佢ot, 由頭到尾都係叫佢收fax 同email 咋陰工

大宅

youarefool 發表於 20-9-10 15:52
我家姐ft mum接下放學應該都可以幫手 住附近
吾幫咪俾錢請ee湊放學啦唯有
都預左大約情況架啦

係新朋友呀, 傻~!

你唔願意同其他家長做朋友, 又介意人家年紀比你大, 又唔LIKE新移民, 有排你受~

大宅

Ftmagic 發表於 20-9-10 15:54
只是將心比己啫,個個家長好似你咁成間學校都好唔得閒!你以為老師好得閑?fax來fax去,email來email去, ...

得啖笑
將心比己 講你就叻
家長就抽半日假 去交一份野
老師得閒先睇

相反家長想fax/ email 一份野
老師去ck 一ck email or 去1去fax機收野 就唔得閒

將心比己 你真係識解嗎

大宅

秋天與楓葉 發表於 20-9-10 15:55
樓主平日安排到人接小朋友放學,何解安排唔到人去拎功課/交文件?

我已經拎哂功課 文件 只不過交一份sample form 無需正本, 純粹老師睇
我只係要求fax / email 收姐, 要求過份 ? 還是學校本來就應該設立email 收件

剩係得家長email 收通告, 家長就唔可以email 番文件俾學校

咩道理 問號問號...

男爵府

你要有心理準備
讀小學更加事事關家長事

珍珠宮

youarefool 發表於 20-9-10 16:06
我已經拎哂功課 文件 只不過交一份sample form 無需正本, 純粹老師睇
我只係要求fax / email 收姐 ...

何謂學校政策,係學校定嘅,家長有責任去合作,唔係要求學校跟自己一套
學校見媽媽問完又問,學校已經順咗你意,仲有咩要事申訴呢?

大宅

秋天與楓葉 發表於 20-9-10 16:12
何謂學校政策,係學校定嘅,家長有責任去合作,唔係要求學校跟自己一套
學校見媽媽問完又問,學校已經順 ...

收fax email 順豐係1個不合理要求?
佢定左規則代表咩? 吾可以有漏洞
我而咪話佢知佢0體諒雙職家長
1係學校吾好成日同家長講多溝通
直接講 理得你雙職家長請幾多日假 有無錢開飯 你自己搞掂

咁我就吾會溝通 會硬食架

首頁
56789...10

尾頁

跳至