跳至

首頁
56789...11

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

kkyyn 發表於 21-12-29 07:43
回覆 lokkimama 的帖子

記住,良民証是2年有效期,驗身5張相未必要,你打去問姑娘,我是即時上傳的,晒左 ...

大宅

kkyyn 發表於 21-12-29 07:43

記住,良民証是2年有效期,驗身5張相未必要,你打去問姑娘,我是即時上傳的,晒左 ...

明白,唔該晒

子爵府

領事館有另一面去移民面試的,千萬不要排黃線

大宅

kkyyn 發表於 21-12-29 10:30
領事館有另一面去移民面試的,千萬不要排黃線

我問左2間體檢中心都唔會係我面試日期前有位,中環果間話而定好多人做移民體檢,叫我可以照去面試,之後再做體檢同寄報告比領事館。但我打去領事館問個客服又話面試日一定報告,仲叫我自己寫信去改面試日期 我send左email去領事館再問多次後補體檢報告得唔得先,我驚一改期又唔知要再排幾耐…

子爵府

我是驗左未有報告,你是未驗,情況與我有些分別,你登記左email 取護照未?
你打去問下姑娘,有無得插位,有就立即通知你,你是主申請人,最緊要搞左你驗身先

子爵府

若我是你,日期一定吾會改,因現在太多變數了。
姑娘話可以後補,我會信佢地,你再同姑娘講,有人吾驗身就你補上。
面試完,你欠的文件,會有張藍紙給你補交,交齊才批visa 的。你是F?

大宅

kkyyn 發表於 21-12-29 17:56
若我是你,日期一定吾會改,因現在太多變數了。
姑娘話可以後補,我會信佢地,你再同姑娘講,有人吾驗身就 ...

姑娘話而家好多都係咁做,我都想搏一搏照去interview左先,NVC本身排個期就唔合理,得10日時間根本辦唔切。我係F3。

子爵府

我覺得姑娘經驗非常豐富,你面試,之後後補吾會有問題,你去到驗身時,就知勁多人,嘈到街市咁,吾好以為約左8點半就穩陣,診所是先排先驗的

大宅

kkyyn 發表於 21-12-29 21:57

我覺得姑娘經驗非常豐富,你面試,之後後補吾會有問題,你去到驗身時,就知勁多人 ...

剛在領事館網頁照NVC指定日期約左面試,見到佢只係寫‘盡量’,唔係必須,應該後補驗身報告都冇問題

子爵府

是, 祝面試成功

大宅

kkyyn 發表於 21-12-30 12:39

是, 祝面試成功

謝謝你

大宅

lokkimama 發表於 21-12-30 12:23
剛在領事館網頁照NVC指定日期約左面試,見到佢只係寫‘盡量’,唔係必須,應該後補驗身報告都冇問題:winne ...

財務文件是帶所有銀行戶口存摺/月結單?甚麼文件可作就業文件?

子爵府

回覆 Florida 的帖子

香港文件無用,要帶美國担保人的財務文件的
担保人在美國的W2,報稅表最有力的經濟証明

子爵府

我結果搵了這間搬屋>>Seven Seas, 一個大木箱, 我因為自己有好多膠箱, 所以無另外再訂買多佢D紙箱pack野, (訂大木箱有10個紙箱送)但回想其實是應該用佢D紙箱的, 因佢係可以完全fit 入個木箱內, 可更有效地裝更多物品。
我自己係屋企砌已經覺得8899時,後司傅巧妙地可以幫我砌得更多在箱內,所以,一定要預幾箱可帶可不帶的東西,到砌完箱時有位,可以放埋入去,我就是做漏了這樣。

大家pack野時,記住mark 下盒內物品,件數,價錢(不可太高或太低),不要好似我咁,要拆開再mark 過。

本來想放好多食糧入箱內,但可惜,食得落肚,都不可放入木箱內的,全部都要寫用過,不是新的。

原本不需要給任何小費,但我覺得,若比幾百而得到搬運工人能加緊完成這件事,我覺得是值得,可能因為咁,司傅非常有心機幫我砌啦

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

kkyyn 發表於 22-1-4 12:59
我結果搵了這間搬屋>>Seven Seas, 好多野填, 一個大箱, 我因為自己有好多膠裝, 所以無用佢D紙箱pack野, 但 ...

我都想問你呢樣嘢,請問呢間係咪算平?見jm有講Asian tigers, eastern cross international , Links, crown,seven seas 另外,聽人講,只會把貨物送到貨車停泊位置,不會搬上樓。

亦有物流公司會收取「假日費」如週末假日上門包裝收貨。

希望可以好似你咁,羨慕你,等左咁耐終於團聚

子爵府

回覆 feclagnes 的帖子

我都想問你呢樣嘢,請問呢間係咪算平?

揀佢因為有朋友用過,我無比較過其他,明碼實價,不過我覺得價錢合理

見jm有講Asian tigers, eastern cross international , Links, crown,seven seas 另外,聽人講,只會把貨物送到貨車停泊位置,不會搬上樓。

我因為吾需要搬上樓,所以我無無這方面的要求。香港是將所有物件放門口,不用搬落樓下,我是大箱搬+砌,時間是2小時內,完成就不會另外收費。

亦有物流公司會收取「假日費」如週末假日上門包裝收貨。

這個我吾清楚,香港我覺得吾會,但美國可能會。

希望可以好似你咁,羨慕你,等左咁耐終於團聚

希望你好快都收到面試日期

伯爵府

kkyyn 發表於 22-1-4 18:01

我都想問你呢樣嘢,請問呢間係咪算平?

Keep in touch 很高興認識你,無私的提點

子爵府

我吾想別人行了冤枉路,所以上來分享,幫到人,自己都開心的

伯爵府

kkyyn 發表於 22-1-4 19:55

我吾想別人行了冤枉路,所以上來分享,幫到人,自己都開心的 ...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kkyyn 發表於 21-12-30 20:12
回覆 Florida 的帖子

香港文件無用,要帶美國担保人的財務文件的

搭句嘴,香港銀行內嘅現金可作財務擔保,有足夠現金或資產(如屋契股票等) 都可自已擔保自已,要留意單身同整個家庭需要嘅財務擔保唔同,另外單身女性同男性嘅擔保數額亦有分別。美國擔保人嘅財務証明文件必須係一年內,過咗期就用唔到,W2/報稅表係最好最方便嘅財務擔保文件,唔知疫情關係會唔會比較鬆。我多年前移民面試時就係因為美國擔保人嘅財務文件過咗一年,好彩當時有帶銀行簿,而我有嘅現金足夠自行擔保自已,而我弟弟有層樓,佢用層樓嘅價值擔保自已。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

首頁
56789...11

尾頁

跳至