自由講場

跳至

首頁
56789...12

尾頁

子爵府

ManyanChun_FB 發表於 21-5-16 21:20
多謝你意見,我同我阿媽都傾好咗啦,因為我老竇,有個爛鬼菜檔租咗俾人嘅,就收租$5000
咁我就同阿媽講, ...

岩呀,真係要俾返個責任佢,唔好覺得借錢還錢係咁容易既事!

希望你爸爸經一事長一智,知道屋企人既辛苦,好好地做人

前路可能會難行,但堅持就一定出路,加油

大宅

金金人 發表於 21-5-16 21:47
岩呀,真係要俾返個責任佢,唔好覺得借錢還錢係咁容易既事!

希望你爸爸經一事長一智,知道屋企人既辛苦 ...

多謝你jm,我媽直頭同佢講,話d錢係個女嘅bf既,希望佢更加會有借有還啦,雖然唔係還得多,但係都要佢負返個責任,唔好側側膊,但願如此啦,thx

珍珠宮

ManyanChun_FB 發表於 21-5-16 19:51
多謝你先,因為嗰個始終係我老竇,我唔幫手,我阿媽都一定會攬上身,我又唔想見到我阿媽咁辛苦,所以我做 ...
你好孝順! 加油!

大宅

crazypaper 發表於 21-5-16 21:52
你好孝順! 加油!

多謝你

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我唔識
辛苦你了
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

ManyanChun_FB 發表於 21-5-16 19:09
我老豆兩日前又再一次濫藥(安眠藥)在家噁白泡,跟住暈低,好彩我媽已退休無返工,在家中,可以及時call白 ...

供多一期利息十本金十提早還款手續費, 其餘息口唔洗還! 叫佢比還款表你睇

大宅

crystal媽咪 發表於 21-5-16 21:57
我唔識
辛苦你了

thx jm

大宅

Gorgor0612 發表於 21-5-16 22:03
供多一期利息十本金十提早還款手續費, 其餘息口唔洗還! 叫佢比還款表你睇
...

好,多謝你

男爵府

我絕對明白你,我老竇成日都整啲蘇州屎我嘆,以我嘅經驗,邦民只會計到你今個月嘅利息,不過就會比較高少少利息,你全部還的話,佢只會係計今個月,唔使咁擔心,以我嘅建議,就係同你老竇約法三章你幫佢話呢筆錢,佢自己要負返責任,每個月還返$2000俾你,仲要你每一個月,隔日就要追佢錢,千祈唔好心軟,當自己追數,一個job task 咁樣做,至於因為你話佢冇嘢做,你要比幾個建議佢,例如渣的士,派傳單,做炒散,乜都好,一定要佢搵份工,或者兼職,或者去做foodpanda都得,佢因為實在太得閒,所以導致到佢有濫藥同埋賭錢呢啲情況出現,只要填滿左佢啲時間,佢就冇咁好心情去賭錢

wcpcelia    發表於 21-5-17 10:37

侯爵府

ManyanChun_FB 發表於 21-5-16 19:09
我老豆兩日前又再一次濫藥(安眠藥)在家噁白泡,跟住暈低,好彩我媽已退休無返工,在家中,可以及時call白 ...

我以為你老豆,借左財仔錢後自殺,留返筆錢比你地。

Anyway,祝你爸媽身心健康,早日改掉壞習慣。
賭錢真係衰過吸毒

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔好比爸爸知你係一次過同佢還

琥珀宮

你又唔係債仔,仲咩要還呢

水晶宮

ManyanChun_FB 發表於 21-5-16 19:51
多謝你先,因為嗰個始終係我老竇,我唔幫手,我阿媽都一定會攬上身,我又唔想見到我阿媽咁辛苦,所以我做 ...

已經見到事情會不斷發生

伯爵府

Xmas吸收勳章

欣賞你嘅孝順, 但如果佢有賭癮,叫佢申請破產可能好d,咁佢就借唔到錢,否則好容易有第二、三次.....

珍珠宮

ManyanChun_FB 發表於 21-5-16 22:04
好,多謝你

唔好客氣,但要同埋貸款人一齊去門市問,如果唔係佢大條道理話私隱唔報數你知! 之後亦可用健康証明(多次自殺)或神志精神問題去信環聯禁止任何TU 借貸查詢! 或向各銀行或財務公司blacklist 佢! 免夜長夢多! 無收入都借,離哂譜! 再绝D可幫佢申請破產條數唔還亦可! 破產亦可杜絕佢繼續借貸! 希望幫到你!

珍珠宮

回覆樓主:

對賭仔一定要用最绝嘅方法! 賭係無得改嘅! 最終只會繼續連累身邊人! 不能心軟

男爵府

ManyanChun_FB 發表於 21-5-16 21:22
咁你對佢都幾好喎,都冇即時炒佢魷魚

真心講,吾係我地好,我地亦有私心,我奶奶傷殘的,佢照顧左咁多年,冇功都有勞,再轉過個工人咪又係有機會係咁,甚至更差,又要再訓練,佢係第一次黎香港做姐姐,早兩年佢比同鄉傳銷賣左隻減肥吾知咩東東,成二千幾蚊,叫佢三餐都吾好食,就咁飲果包沖劑,我同我老公勸佢,呢個朋友要注意,吾食野減肥就算成功都會傷害身體,而且邊有力氣照顧婆婆。又試過買電話,舊貨當新機賣比佢,電話月費用幾百蚊既月費,我地去幫佢停左轉一百蚊果種,我估佢有可能傻下傻下有同鄉帶佢去借錢。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

joey1001_1001 發表於 21-5-16 20:26
真係家家有本難唸的經,應該可以提早還唔使罰息的,不過利息真係好高,仲高過信用卡,要成四十七厘幾,最 ...

信用卡如果簽卡唔找數或現金透支,年息唔嘢少,平均都35~4x厘,跟本還唔到

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

樓主點解你咁好 如果哩啲爛事發生係我身上,我會帶埋媽媽一走了之,唔會想理個衰人

大宅

Gorgor0612 發表於 21-5-16 23:55
唔好客氣,但要同埋貸款人一齊去門市問,如果唔係佢大條道理話私隱唔報數你知! 之後亦可用健康証明(多次自 ...

jm,多謝你,乜原來要同埋個借錢人一齊去門市搞㗎,佢而家又喺醫院度啊,過兩日可能會轉去藍葵涌嗰度要可能住返廿零日啊,多謝你,我又學到野啦

首頁
56789...12

尾頁

跳至