自由講場

跳至

首頁
56789...10

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章

ddcat 發表於 22-11-4 20:34
我覺得只睇這件事,應該係餐廳問題,點解咁多JM認為係戶客問題
...

係囉,餐廳員工唔可以同客講等幾耐,咁如果個客等成粒鐘,問左好多次都未有,發火真係情有可願,反而係個客唔岩唔體諒

侯爵府

2024年龍年勳章

我試過8号風球買外賣,勁多客等緊外賣出餐,個姐姐畀客鬧,她拎轉面與同事呻及爆粗,失控想喊出來,輪到我order時,我告訴她:「我唔趕時間,8号風球買到外賣已很好好亅,真心不必咁趕,等多一陣唔會餓死

子爵府

crt1234 發表於 22-11-4 11:03
點解咁多JM都認為職員可以同客講要等候較長時間?

我做左7年樓面(日式),我地係會同客講大概等候時間,無論堂食或者外賣,明知耐嘅都會通知客人,其他類別嘅餐廳就唔清楚佢地嘅規定啦(未聽過唔可以同客人講等候時間)

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

thomaswop 發表於 22-11-5 00:42
我前日去茶餐廳食野
隔離台個亞叔系度駡個侍應
大約是個亞叔話叫左兩次揾人落單

係呀,真係要練到咁,無痛無癢,先可以繼續日日返工,如果唔係,人都癲。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

寵壞了 發表於 22-11-4 12:06
係囉我都好疑惑,根本預計唔到時間,d客甘嘈底一陣過左應成時間都交唔到比我,到時仲更加比經理和客鬧 ...

你講至少等xx分鐘,如果早左交貨,d客應該唔會話你。

迉過xx分鐘,講明至少嘛,佢地願意等係佢地事。

成件事唔好企自己立場睇,你要 企喺客角度,叫外賣都想快,如果冇講明等幾耐,但買完先知等半個鐘或以上,個客都會嬲,一早講客可以有第二d選擇

大宅

回覆樓主:

我有屋企人做餐飲,自己讀書時都做過summer job, 知道餐飲業好辛苦,樓面成日受氣,所以我對佢哋好有禮貌,同時教女都要有禮貌要唔該前唔該後

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

服務員都要體諒客人,大多數唔係巴閉,而係得一個鐘食飯,買飯連等出餐有時用咗半個鐘,未計來回返公司時間

公爵府

善宜 發表於 22-11-5 03:11
我做左7年樓面(日式),我地係會同客講大概等候時間,無論堂食或者外賣,明知耐嘅都會通知客人,其他類別 ...

如果管理層係好的,當然冇問題。

我樓下叫外賣,我會問要等幾耐,咁我心中有數。有時餐廳會調轉問我幾時可以過黎攞,我話20分鐘,咁我就早到15分鐘(唔好理我點解早左),,個阿姐話我太早到未整,因為佢想係熱辣辣的外賣我,我話唔緊要,係我早到,我等吓唔緊要。

珍珠宮

寵壞了 發表於 22-11-4 10:04
我地冇權講話等幾耐,比經理聽到鬧死,佢自己都唔會同d客講要等幾耐,根本當時入邊冧晒檔,8號風球又少人 ...

係你地餐廳經理有問題, 又或廚房大佬見禁多單, 會嗌出黎同樓面講再有單同客講要等幾耐幾耐

我做左飲食業5年, 多單經理都係同客講要等幾耐, 你等唔等甘樣

公爵府

basketboy 發表於 22-11-5 08:26
服務員都要體諒客人,大多數唔係巴閉,而係得一個鐘食飯,買飯連等出餐有時用咗半個鐘,未計來回返公司時間 ...

即使打風日子,大家都係想快快食完野做其他野,唔代表放假就等個餐囉。

咁當然明白打風等外賣會耐左,但同客人做好溝通,話等45或1個鐘以上得唔得?

餐廳的時間係時間,唔通d客的時間唔係時間?

唔好講嗰一百幾十唔算乜的,分明樓主老闆好重要視ga!

珍珠宮

可能有d家長要準時送仔女上訓練班不可遲

大宅

QQ_panda 發表於 22-11-3 16:42
咁邊個體諒個客

我11:00網上order 左12:30 拎餐

其實打風日子唔可以按正常時間出貨都好正常。 唔通一打風就自動改時間咩? 所以都衹是可以包容。

珍珠宮

ddcat 發表於 22-11-4 07:48
認同

香港人係麻煩,但只睇樓主這次情況,應該係鬧餐廳,明知做唔切都仲接單,而且客追還答好快好快. 正 ...

顧客們唔會明,出餐話事嘅廚房大哥,有時唔單止係單多,仲要落得複雜(客人唔會覺複雜,但廚房眼中,一d非慣常嘅配搭,就會隨時出錯,特別係繁忙時間). 最慘廚房出餐有快有慢,一班人一齊叫, 其他人d餐來晒,差一個餐未來,明白真係激死。

但係有時d人就係唔明,唔一齊落單,那怕前後只差5分鐘,中間已相隔左1x-20 張單,慢就必然架啦!

大宅

funnykoala 發表於 22-11-3 21:23
我去左譚仔買外賣,眼見6/7個人企喺到等,心諗預15-20分鐘應該ok先落單,點知跟住佢拎外賣出黎叫6x,我張 ...

富昌村間譚仔,長期寫要等15-30分鐘。 我以為誇大,點知真系要

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sharonhwyc 發表於 22-11-3 17:59
我仔做左1年樓面都話
餐飲業勁多西客
所以餐飲業流失咁大

水晶宮

寵壞了 發表於 22-11-3 16:34
尋日打風,走左去返pt,企前台,d單多到爆,已經摩打手冇得停,盡自己最大能力盡快上餐,但係都勁多單,但d ...

啲人等咗幾耐呀

公爵府

唔好講到個個做餐飲都咁無辜,個個客都西客,做餐飲都唔少衰人,自己執錯外賣反而去閙個客,個客有禮貌唔代表有好待遇,餐飲辛苦,出面其他工又好輕鬆咩。

子爵府

sunnymama2 發表於 22-11-5 08:33

即使打風日子,大家都係想快快食完野做其他野,唔代表放 ...

就係老闆要"重視"個客
先唔俾員工芏客講要等耐D

珍珠宮

可能有d家長要準時送仔女上訓練班不可遲。
有d得半小時遲 15分鐘已冇左一半

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

加菲貓3 發表於 22-11-3 16:49
我識得個男仔,忍無可忍,話除低工服,叫個客出去只揪

我女遇著癲客(連鎖服裝店),個店長都試過一路丟低個職員牌,一路6字真言追住個客鬧

首頁
56789...10

尾頁

跳至