自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

lyh80115 發表於 22-11-13 09:19
唔趕可以下個月嘅。

我昨日就買咗拼多多,玩佢三單9折、89折、87折,今日仲做緊。

我b6嫂話拼多多啲品質好差,佢都唔會買,有啲1516

男爵府

各位, 我想問官方直送包郵香港, 係咪地址填香港自提點, 就唔使再俾運費, 我一直用開私集去集運倉再俾運費送落香港.

翡翠宮

cheung2000 發表於 22-11-13 11:34

拼多多都有旗艦店。其實同淘寶一樣,幫襯小店質素參差啲,考自己眼光。都有好多係兩邊開店,完全一樣嘅貨。

一係就買京東自營、唯品會自營牌子貨,可利用淘寶支付優惠買禮品卡←我雙11買咗過千人仔,平均7折。有時京東自營食品平過淘寶、拼多多。

總之要多網站格價,只睇一個網站好蝕抵!

琥珀宮

cheung2000 發表於 22-11-13 11:34

咁要識搵,好多舖頭淘寶同拼多多都有,有時係拼多多買會平d,但有時會貴d, 因為賣家要包郵

珍珠宮

甜姐兒 發表於 22-11-13 11:48
各位, 我想問官方直送包郵香港, 係咪地址填香港自提點, 就唔使再俾運費, 我一直用開私集去集運倉再俾運費 ...

早兩日我試過一件跨境包郵官方直運香港,自提係免運費,如果送去住宅要比附加費。

你先係「我的淘寶」設定收件地址香港屋企地址,下單時係頁面選擇官方直送或者官方集運,然後選擇最近你屋企的自提點,之後提交訂單再畀錢。

如果你係選用官方集運,等貨物到達內地倉庫後,你需要另外提交集運訂單。如果係提交訂單前選擇左直運就無需做呢個步驟。

珍珠宮

lyh80115 發表於 22-11-13 11:54
拼多多都有旗艦店。其實同淘寶一樣,幫襯小店質素參差啲,考自己眼光。都有好多係兩邊開店,完全一樣嘅貨 ...

我見過有旗艦店的買家評語話,同佢以前係京東自營買d貨唔一樣(同一樣貨物)。

我推測拼多多d貨瑕疵度會高d(應該亦有唔少渾水摸魚的小店),中伏機會大過淘寶。

我找了一個自己比較熟悉的類別貨物看拼多多買家評語,我發覺唔少買家對於貨物質素的分辨能力明顯偏低,然後曬圖又會有意無意的忽略關於判斷質素的重點。

反而淘寶個別小店的買家,分辨能力比較高,評語能夠切中要害(能夠真心分享)。所以我還是更喜歡淘寶。

翡翠宮

平平常常 發表於 22-11-13 12:52
我見過有旗艦店的買家評語話,同佢以前係京東自營買d貨唔一樣(同一樣貨物)。

我推測拼多多d貨瑕疵度會 ...

呢幾年大量幫人買拼多多,自己都有買,唔覺得有大分別,主要靠自己分辨到質素都買到好嘢!

大致上係一分錢一分貨,第二張圖買咗兩把梳,一把唔信邪幾蚊,一把旗艦店,收到貨後幾蚊嗰把即掉,臭膠味;mrgreen嗰把真係靚嘢←不過收貨後見京東特價三十幾
attach0/tmp/phppxrJsH
attach1/tmp/phpUpBqGh

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章

係月頭淘左轉,因為做特價返半真係好抵!雙十一就因為要用埋d 紅包先買,只係比番幾蚊補差額,真係買唔到幾百蚊野。

珍珠宮

lyh80115 發表於 22-11-13 13:49
呢幾年大量幫人買拼多多,自己都有買,唔覺得有大分別,主要靠自己分辨到質素都買到好嘢!

大致上係一分 ...

你屬於網購玩得最top最精靈個5%,點同一般人呢?

正規官方旗艦店的貨物,點都應該有個譜。無名小店就可以好無譜,拼多多有唔少小店將瑕疵貨當正常貨賣。反而有些淘寶小店會係寶貝詳情裡面講明有小瑕疵(如果有),比較均真。

我覺得買把正經綠檀木粗牙的木梳,會好過任何塑膠質地的梳,天然又耐用,都有按摩作用。

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

yuensiu 發表於 22-11-13 10:56
佢地用多1個電話開多個戶口玩,通過用晒2個戶口,拉人落主戶口

試過開多個戶口,又話唔夠淘氣值,跟住又話未認證。
不過都唔緊要,有少少紅包,又湊熱鬧買到幾件貨。

珍珠宮

回覆樓主:

哎呀!11號係淘寶下了一單一件跨境包郵(官方直運),個賣家話我收件地址受疫情管控,所以唔發貨住。問過淘寶客服,係真架。

各位近期用呢個服務要注意。

伯爵府

平平常常 發表於 22-11-14 13:50
哎呀!11號係淘寶下了一單一件跨境包郵(官方直運),個賣家話我收件地址受疫情管控,所以唔發貨住。問過淘 ...
即係唔可以直送香港?

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

我都有幾件買左仲未發貨,我都擔心一陣唔出貨要退款,d紅包又無晒

珍珠宮

i_jdg 發表於 22-11-14 13:52
即係唔可以直送香港?

應該係淘寶官方集運/直運收件個內地貨倉受影響。

不過我私人集運貨倉收貨無影響,好彩分散投資,降低風險。

i_jdg    發表於 22-11-15 23:40

珍珠宮

yuensiu 發表於 22-11-14 13:56
我都有幾件買左仲未發貨,我都擔心一陣唔出貨要退款,d紅包又無晒
...

可以等就叫賣家遲d發貨囉。

伯爵府

平平常常 發表於 22-11-14 14:04
應該係淘寶官方集運/直運收件個內地貨倉受影響。

不過我私人集運貨倉收貨無影響,好彩分散投資,降低風險 ...
明白,我仲想淘幾個膠櫃桶直送香港添,唔該晒!

珍珠宮

i_jdg 發表於 22-11-14 14:08
明白,我仲想淘幾個膠櫃桶直送香港添,唔該晒!

唔急又未下單就等雙十二啦,到時可能又做優惠活動。

i_jdg    發表於 22-11-15 23:40

公爵府

2024年龍年勳章

evip 發表於 22-11-13 20:57
試過開多個戶口,又話唔夠淘氣值,跟住又話未認證。
不過都唔緊要,有少少紅包,又湊熱鬧買到幾件貨。 :ha ...
本來諗住自己開多個戶口
之後見到要有淘氣值,就冇開了
主要都係靠做任務嗰D個人紅包同少少猜價活動紅包(食米唔知價,大多時候都去唔到紅包嗰關)

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

之前有件貨停咗係山東耐咗,依家都到咗倉!唔趕時間由佢!

公爵府

2024年龍年勳章

平平常常 發表於 22-11-14 13:50
哎呀!11號係淘寶下了一單一件跨境包郵(官方直運),個賣家話我收件地址受疫情管控,所以唔發貨住。問過淘 ...
我有一單雙11前夾199包郵,有一間個地方直頭城都封埋,查資料好似封咗好耐
其他到晒了,佢仲係未發貨

11號買嗰D,全部發晒,大部份已到國際快件倉
唯一一個店家用嘅物流走條路,好似有管控(買咗幾間店,見都係嗰個地方,其他物流已經到咗)
原先估計聽日到,依家係16(見物流信息應該係最後一段路了)

佢預計個時間,如無意外都幾準下

首頁

尾頁

跳至