自由講場

跳至

首頁
56789...12

尾頁

侯爵府

畀面勳章

jk923 發表於 24-3-31 11:51
去自己區民政事務處問,因為配偶在生係只得佢可以承辦遺產事宜,所有銀行存款,保險、股票等賬目應該不能由 ...

珊瑚宮

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-3-31 11:39
點解係唯一呢

樓主唔能夠分?

樓主係繼女

珍珠宮

回覆樓主:

我曾經聽過個法官講,做律師時最唔鐘意做掙產案,話家事擺上法庭好醜惡,比錢佢賺都唔鐘意打呢類官司

水晶宮

cbeyond 發表於 24-3-31 12:09
樓主係繼女

繼子女只係不能承繼 繼父母遺產
但係咪一個崩都無得分呢

分同承繼應該係兩回事
如有需要,建議搵專業人士尋求專業意見啦

珊瑚宮

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-3-31 12:15
繼子女只係不能承繼 繼父母遺產
但係咪一個崩都無得分呢

JM講緊乜呀
你都識講不能承繼繼父母遺產, 現在咪講緊繼父十幾萬遺產囉

伯爵府

原來係原配兒子,你媽媽黃昏戀,而你又無血緣關係。 即刻明晒。 得十零萬無謂傷神了,原配子可能擰唔到 寧願益銀行都唔俾你哋。

男爵府

睛靈勳章

waic 發表於 24-3-31 11:56
你做到嘅只能盡力開解媽媽,錢財身外物,其實你地放唔低嘅係爸爸身後事搞得好差,為求安心,絕對有得補救 ...

講得岩,做下法事,逝者安息,生者放下心結。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

打去遺產承辦處 ( 右下角有電話) 問吓需要咩野文件
你快d 幫媽媽去處理, 最後結果係點, 起碼你都為媽媽盡咗力

錢要處理, 但你繼哥有無處理緊先人上位事宜?
如果你繼哥真係咁賤格無去處理, 你會去處理嗎?

唉, 仙人巳經要著醫師衫出, 成個post 又淨係講錢........
仙人生前, 對你地各人都好差?
sorry 如有得罪, 請見諒

水晶宮

cbeyond 發表於 24-3-31 12:18
JM講緊乜呀
你都識講不能承繼繼父母遺產, 現在咪講緊繼父十幾萬遺產囉
...

假設無尚存配偶下
繼哥承繼咗筆遺產
係咪就100%獨得。

而樓主(身份係繼妹)一個崩都無?

男爵府

睛靈勳章

waic 發表於 24-3-31 11:42
真實case, 老公有病走左,係有
立遺囑,但從來冇同現任老婆講過,初頭個老婆覺得份遺囑係假想打官司同繼子 ...

噢!個老公和現任妻子沒有生仔女?難聽d 講,都唔係為愛而再婚,只係當她係免費工人

水晶宮

一罐可樂 發表於 24-3-31 12:27
打去遺產承辦處 ( 右下角有電話) 問吓需要咩野文件
你快d 幫媽媽去處理, 最後結果係點, 起碼你都為媽媽盡咗 ...

原來係咁, 比張單張誤導咗添
https://www.had.gov.hk/tc/public_services/estates/small_estates.htm

<=5萬 , 民政署
<=15萬,司法機構 無需申請授予的情況下,以簡易方式管理該等遺產。

updated
不過如果樓主case 係over 15萬
有關人事須先向法院申請授予(俗稱“承辦”)。

水晶宮

再婚時
女方都4x 歲,男方不明

唔係話想就有呢

水晶宮

小談心 發表於 24-3-31 08:35
媽媽在
冇立平安紙
配偶係第1順位去拎遺產

所以我借位提各位:不好貪公屋父母持有的綠表買居屋,尤其是有多過一個子女的情況下。一到父母不在世就人性的考驗。

我自問不會去信人性,所以直接無視呢樣野,費事之後煩。

樓主的情況好難搞。預左攞不返。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-3-31 12:32
少於五萬,全部現金就搵民政署

如少於五萬,喺哂銀行,係咪都要去法院搞手續?

我無 google 咁details, 我諗都係打電話去遺產承辦處問問,
如over 15 萬又可以點做

男爵府

睛靈勳章

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-3-31 12:32
少於五萬,全部現金就搵民政署

如少於五萬,喺哂銀行,係咪都要去法院搞手續?

你混淆了 !你講嘅第一點少於5萬全部「現金」,即係放在家中櫃筒,係乜政府手續都唔使辦呀!
果個單張講的「少於5萬現金」,意思係「少於5萬元銀行存款」,去民政署辦手續。

男爵府

睛靈勳章

一罐可樂 發表於 24-3-31 12:41
我無 google 咁details, 我諗都係打電話去遺產承辦處問問,

其實果位jm 混淆晒!我135樓答左佢。

一罐可樂    發表於 24-3-31 12:48

公爵府

2024年龍年勳章

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-3-31 11:39
點解係唯一呢

樓主唔能夠分?
繼女有冇得分???

男爵府

睛靈勳章

Candy_CHUNG_LAU 發表於 24-3-31 12:36
再婚時
女方都4x 歲,男方不明

你又搞錯了,你有讀寫障礙?我係回覆109樓的故事主角。睇清楚先啦。

水晶宮

一罐可樂 發表於 24-3-31 12:41

https://www.judiciary.hk/zh/court_services_facilities/probate.html#2

如遺產涉及樓宇、土地、股票或數額超過港幣150,000元的話,則需要自行處理或聘請律師。
http://www.hwg-law.com/zh-hant/articles/%E4%BD%95%E6%95%8F%E6%80%A1%E5%BE%8B%E5%B8%AB%E6%96%BC%E3%80%8A%E9%A6%99%E6%B8%AF%E7%B6%93%E6%BF%9F%E6%97%A5%E5%A0%B1%E3%80%8B%E6%97%97%E4%B8%8B%E3%80%8A%E7%B6%93%E6%BF%9F%E9%80%9A%E3%80%8Betnet-%E7%B6%B2%E7%AB%99%E5%85%A7%E6%92%B0%E5%AF%AB%E3%80%8A%E5%AE%B6%E4%BA%8B%E6%B3%95%E5%BA%AD%E3%80%8B%E5%B0%88%E6%AC%84-%E7%AC%AC%E5%8D%81%E4%BA%8C%E7%AF%87%E6%96%87%E7%AB%A0

水晶宮

waic 發表於 24-3-31 12:08
睇到呢啲case
真係好感恩自己父母對我地嘅信任同愛錫,驚走左後要我地奔波,
我父母年紀大後已將所有野同照 ...

我父母早排都立左平安紙,呢方面我哋幾個都有共識。好彩我哋呢邊幾個作為子女大家有晒共識。

首頁
56789...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊