自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

虎到金來勳章

6dc74eb80a7f47 發表於 24-4-12 09:41
近日公司裁員,我好唔開心。我唔係被裁,係負責揀人去裁嗰個。被高層迫令講一啲違心嘅說話,亦都自責自己無 ...
從另一角度睇,留低的未必好。
我係同一公司做左好耐,眼見幾次大大小小的裁員,被裁會覺得不安,覺得點解係我吾係其他人,但幾年之後,佢地都有很多有更好的發展,當然真係要睇有冇料。
但肯定的留低的要做埋走左既野就更慘,有時真係會想你選的是我,甘就可以名正言順,過另一個生活!

珍珠宮

vivibabyvivi 發表於 24-4-12 11:19
你依家叫班年輕人要OT都唔係易啦,仲要講到明人工低

認同,我公司班年青人反而準時走多

男爵府

6dc74eb80a7f47 發表於 24-4-12 10:19
你又知我無以死相迫?管理層話就算我走,我下面啲人都要走,佢只係會揀第二個人嚟執行個裁員計劃。公司係 ...

下屬能力低,係咪即係無生意?咁無辦法架啦!經濟唔好,就實係汰弱留強

男爵府

6dc74eb80a7f47 發表於 24-4-12 10:55
同意呀。其實我自己公司都有請緊人,只係裁出嚟嘅人skillset 唔啱,公司要請年青人,人工低,IT backgroun ...

我C6公司相反喎!係中年既OT,年青既work life balance

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

bbmami22 發表於 24-4-13 08:50
從另一角度睇,留低的未必好。
我係同一公司做左好耐,眼見幾次大大小小的裁員,被裁會覺得不安,覺得點解 ...

又唔可以咁講,留低嘅要做更多,外面好境一樣可以轉工,機會嘅嘢好難講,唔係今日被裁嘅外面機會特別多。

男爵府

6dc74eb80a7f47 發表於 24-4-12 14:09
最叻係你

你現在甘樣let go佢地, 都一樣要比遣散費, 不是嗎?

侯爵府

回覆樓主:

我部門正副經理都相繼早一兩個月前被裁, 最搞笑係裁完又再請返其他人返嚟做, 搞到我哋做下低嘅好慘, 新來嘅經理好似乜都唔知咁,好多以前經理嘅工作都下放俾下低嘅人做,當然人工不變,變相加重工作負擔。 公司咁趕住喺呢個時候裁員, 不難令人聯想到2025年取消對沖,嗰兩位都服務咗公司十幾甚至廿幾年。公司咁就係為在節省返一大筆。

複式洋房

sogreen 發表於 24-4-13 07:03
你講緊笑話。

其實每間大機構都有佢個架構嘅藍圖,明確定明每個職級需要幾多人,唔係話你亂嚟話上面炒一個,下面搵番兩個頂番,公司已經訂明咗要炒邊個級數,炒幾多人,我只係要揀邊個

我唔可以講話我而家做緊嘅嘢,下面一定做唔到,但top managment 唔係傻嘅,唔通走個department head 就由個department 無head, 求其搵幾個manager 頂住

複式洋房

bee 發表於 24-4-13 10:11
你現在甘樣let go佢地, 都一樣要比遣散費, 不是嗎?

一般金額機構有所謂嘅肥雞餐,跟勞工法例個數係差好遠

複式洋房

Fishqqma 發表於 24-4-13 03:43
又話cut哂D人,咁你洗乜揀人?
根本個個要走。

Feel 到遲早會,我要揀呢round 裁邊幾個,但肯定唔只一round

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

其實眼見市面上,好多吉舖

子爵府

2024年龍年勳章

6dc74eb80a7f47 發表於 24-4-12 13:37
我都覺得一句redundant 咪講完。但HR 唔俾咁講,係都要講啲廢話,話咩好appreciate 佢貢獻,無奈公司轉型 ...

你要負責炒人
揀人來炒又係你
你應該至少係中高層人員
但睇你做事比較被動又婆媽
老實講你都要檢討一下自己既能力
反思為何department 要你炒舊人請番D新人
集中精神思考如何配合公司
帶領成條team轉營更好

而家重響度傷春悲秋
香港金融界從來都係精英匯聚
差少少就冇得留低
尤其是現在大環境都唔好

男爵府

6dc74eb80a7f47 發表於 24-4-13 10:39
一般金額機構有所謂嘅肥雞餐,跟勞工法例個數係差好遠

咁比多個政府規定就無問題la. mutual agreement只是個名義je, 如果用laidoff叫佢地走,佢地拎到ge賠償仲少la, 咁你可以正面d 睇成件事lor:)

子爵府

時代轉變,好多工種都會提早”被退休”,要教下一代一開始出來做嘢就努力儲錢、儲資產、製造被動收入,喺職場即使比淘汰也不會咁徬徨。

子爵府

6dc74eb80a7f47 發表於 24-4-12 11:39
我係做risk 嘅,公司系統老化,好多嘢都仲係要靠人手(emoji)石仔。管理層聽得咩chat gpt, fintech, big da ...

銀行Risk man department?

子爵府

6dc74eb80a7f47 發表於 24-4-12 12:23
同意,外資撤走,生意萎縮,唯有降低成本,企業改組,AI 化,offshore 去印度,大陸或其他低成本地方,我 ...

金融業中層位少左勁多,中層人想搵工轉不易

子爵府

6dc74eb80a7f47 發表於 24-4-12 14:58
佢地自己當然要負責任,但公司多年來唔肯invest 喺infrastructure, 成日話而家出面行big data 啦,你前面 ...

中資細行,聽落好落後古老喎?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

6dc74eb80a7f47 發表於 24-4-13 10:43
Feel 到遲早會,我要揀呢round 裁邊幾個,但肯定唔只一round

哦, 你feel到。

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

liverpool2023 發表於 24-4-13 09:15
我C6公司相反喎!係中年既OT,年青既work life balance
我公司都係,中年個個都準時返工,肯ot,但班後生就返10放7,但每日6點後就吹水同食野,hea到7點收工,嘻嘻哈哈過一日。

男爵府

好彩我單身冇仔女, 如果俾人炒, 我想索性提早退休. 儲左啲錢去窮遊都有排搣

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊