親子旅遊

跳至

首頁
56789...11

尾頁

大宅

kingandi888 發表於 24-6-23 01:21
多謝大家建議,請問如果3日住zurich, 4日住interlaken, 是否比較好?
租車是否不建議? ...
其實base係邊度睇你想去邊。比較少人完全以Zurich做base,不過都唔係無,我都識有人係咁,但佢係無去高山,活動範圍維持係Zurich既合理day trip距離。瑞士出名就係佢既高山,好多人會認為咁係睇唔到真正既瑞士。(我個人唔會揀Zurich做base。)

Interlaken都唔係山上,不過佢交通方便可以選擇既day trips係叫做多元化D,高山、峽谷、洞穴、遊船、城市等等,有小朋友可能睇下有無興趣Ballenberg, Swiss Open-Air Museum。如果你唔想轉黎轉去、無打算住上山,揀Interlaken係可以既。

我旅行無自駕過。瑞士交通好方便,係一個我幾乎完全唔使擔心交通接駁問題既地方,唔使用太多精神去編排。

大宅

joeyccc 發表於 24-5-15 22:15
如果荷蘭玩一星期, 我會建議兩晚住Rotterdam, 四晚住Amsterdam, 一晚住羊角村.

兩年前還是封城的時侯, ...

打算8天在荷蘭,其中三天親友車我哋去玩,其他日子,自己慢慢行,請問用邊一個乘車Apps方便啲?有無如瑞士的SBB apps直接買票?如果淨係阿姆斯特丹,我見到klook可以買GVB 卡1~7 天,又會去鹿特丹,羊角村等,還是買OV 卡?

https://lillian.tw/ns/

大宅

另外請問瑞士應該用什麼SIM卡?有冇打回香港電話功能?

大宅

再check SBB, 發現去Zermatt 的火車服務未恢復正常,用巴士取代,好擔心唔知要等幾耐,特別係離開Zermatt 要趕飛機,多數都轉去Brig
多謝Miss Ma Ma 提醒,好彩當日book了可取消的apartment
attach1/tmp/phpcPI25y

大宅

chun媽 發表於 24-6-30 10:06
再check SBB, 發現去Zermatt 的火車服務未恢復正常,用巴士取代,好擔心唔知要等幾耐,特別係離開Zermatt ...
宜家呢個情況轉地方都好,瑞士南部同果一帶既意大利北部又暴雨了,去Zermatt所有交通今日又再次取消曬。

不過都想提提你,Brig係沿Rhone River的,上星期同今日Rhone River都有氾濫,而今日交通係嚴重受影響,Sion附近既公路係浸曬,直接去Geneva Airport既火車就係沿Rhone River行係取消曬,變左要向北行再轉車。

珍珠宮

chun媽 發表於 24-6-30 10:06
再check SBB, 發現去Zermatt 的火車服務未恢復正常,用巴士取代,好擔心唔知要等幾耐,特別係離開Zermatt ...

天氣突然出現變化,真的預計不了,jm 惟有視乎路況去計劃新行程,雖然去唔到 Zermatt ,但旅程一樣可以好精彩,祝一切順利

大宅

CathyLss 發表於 24-6-30 22:48
宜家呢個情況轉地方都好,瑞士南部同果一帶既意大利北部又暴雨了,去Zermatt所有交通今日又再次取消曬。

...

多謝你不時提供最新資訊,請問你在邊個網站睇到相關的新聞報道?
River Rhone水浸,對Brig 行程有什麼影響?要否轉地點?
唔怪得我見到去日內瓦機場,要先北上去Bern, 然後才到日內瓦機場也要3小時多。

大宅

chun媽 發表於 24-7-1 08:13
多謝你不時提供最新資訊,請問你在邊個網站睇到相關的新聞報道?
River Rhone水浸,對Brig 行程有什麼影響 ...
其實都真係咁啱得咁橋,尋日見到你個post,八掛走去SBB search,見到Zermatt交通又取消曬,個陣Zermatt個網係寫係因為risk of floods。晏少少再search就見到其他路線都有受影響,再去睇下咩事。同埋可能因為我咁啱係意大利北部,Google又有個notification彈出黎有關northern Italy floods。

Brig現時除左向北路線,向其他三方既路線現時都interrupted,變左無左交通方便既優勢,不過唔知三個禮拜後情況係點。天氣呢D真係好難講,水浸情況都可能係其他地方發生,最穩陣我諗係尾個兩日住Geneva,我諗Montreux、Vevey或者南下法國Annecy都算係合理day trip範圍之內。不過都係睇個人接受風險程度,我之前Grindelwald直奔機場搭中午機其實都有一定風險。

大宅

CathyLss 發表於 24-7-1 11:04
其實都真係咁啱得咁橋,尋日見到你個post,八掛走去SBB search,見到Zermatt交通又取消曬,個陣Zermatt個網 ...

謝謝,即建議最後兩天住Geneva 較安全

https://www.swissinfo.ch/eng/climate-change/flooding-of-rhone-river-causes-severe-road-and-rail-traffic-disruptions/82262056

大宅

CathyLss 發表於 24-7-1 11:04
其實都真係咁啱得咁橋,尋日見到你個post,八掛走去SBB search,見到Zermatt交通又取消曬,個陣Zermatt個網 ...

再問,26/7 黃昏19:15 起飛去Ams, 當日早上去Annecy 會否太趕?我見坐bus 是一小時內到Annecy, 謝謝

珍珠宮

chun媽 發表於 24-7-1 08:13
River Rhone水浸,對Brig 行程有什麼影響 ...

可以參考一下Google

https://g.co/kgs/Surg2Yq

大宅

MissMaMa 發表於 24-7-1 14:20
可以參考一下Google

https://g.co/kgs/Surg2Yq

係喎,原來可以咁樣search,謝謝

大宅

chun媽 發表於 24-7-1 11:33
謝謝,即建議最後兩天住Geneva 較安全

https://www.swissinfo.ch/eng/climate-change/flooding-o ...
喔,原來你係問實際相關新聞既報導,我以為你問我點發現。我係Google search keywords Switzerland、floods、Valais、Rhone River之類。

如果你對Geneva同週邊有興趣,其實咁係安全D既。不過俾我可能會睇定D,或者費時心掛掛唔知到時Valais恢復未既話,會考慮其他暫時無受影響既山區。又或者取消Grindelwald第二間酒店,直接尾3晚住係Jungfrau region其他村例如Wengen。不過飛當日都會預早少少去Geneva,可以順便行下Geneva。

如果選擇住係Geneva,飛果日早D去Annecy時間上係應該可以既,不過留係Annecy時間應該唔會太長,俾我應該唔會咁做,移動日我通常好hea。

大宅

謝謝建議。
暫時book定日內瓦的酒店,兩個星期後,才決定是否取消Brig的酒店。
另外,七月份的日內瓦好似都幾高溫度,跟琉森差不多,日間可以高達30度以上,睇嚟都要搵一啲有冷氣的酒店。看見一般Apartment通常沒有冷氣,可惜。

公爵府

請問如果我想去阿萊奇冰川,住Interlaken 即日來回是否好趕?

大宅

heilok 發表於 24-7-1 18:11
請問如果我想去阿萊奇冰川,住Interlaken 即日來回是否好趕?
相信你係指係Aletsch Arena果邊上去睇Aletsch Glacier,而唔係上少女峰站睇Aletsch Glacier個源頭?Aletsch Arena有3個觀景台睇Aletsch Glacier (唔同火車站再上),Interlaken Ost上到最近既Moosfluh單程都要2個鐘多少少,遠D既Bettmergrat、Eggihorn要2.5個鐘。來回4-5個鐘,唔係我會鍾意既day trip路程,但睇你係咪接受到。(Brig上Moosfluh係50分鐘。)

確實時間可以睇返SBB app,記得揀頂個站,例如Riederalp (Moosfluh)係村裏面個吊車站、Moosfluh先係頂站先睇到Aletsch Glacier。(如果上到村當到左景點,路程時間係可以減少少既。)

公爵府

CathyLss 發表於 24-7-1 19:50
相信你係指係Aletsch Arena果邊上去睇Aletsch Glacier,而唔係上少女峰站睇Aletsch Glacier個源頭?Aletsch ...

是的,我是想近距離睇Aletsch Glacier. 那我是否在Brig住一晚再出發較好?

大宅

heilok 發表於 24-7-1 22:10
是的,我是想近距離睇Aletsch Glacier. 那我是否在Brig住一晚再出發較好?
咁Brig係近D方便D既,不過要唔要住一晚都好睇你其他行程係點。尋日去Aletsch Arena山腳火車站路線係受影響,啱啱睇過果一段宜家好似正常返了。

如果再住近D,可以住係半山既村Riederalp或者Bettmeralp,分別可以上Moosfluh同Bettmergrat (Bettmerhorn)。兩條村係通既,中心點大概3公里距離左右,兩個觀景台之間都有山路,可以唔使落返山腳搭火車就睇曬兩個觀景台。兩條村都係car free,唔想自己行既話初夏/初秋村之間係有付費電動shuttle。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

chun媽 發表於 24-7-1 12:40
再問,26/7 黃昏19:15 起飛去Ams, 當日早上去Annecy 會否太趕?我見坐bus 是一小時內到Annecy, 謝謝
...

如果搭巴士最好要預雙倍時間,驚冇車, 人多上落,就算搭flixbus 都怕塞車。

我有年暑假快閃 Annecy 舊城區,8pm 由Annecy 舊城區自駕去geneva 機場附近差唔多要2個鐘。

我都認為26/7 唔好攪到咁急, 搭巴士比搭火車難預準時間,去Annecy 的話要早去早回。 或者你可以先去Annecy 後去geneva,又或者住1-2 晚Annecy, 法國d 酒店平過瑞士d 酒店。

公爵府

CathyLss 發表於 24-7-1 23:05
咁Brig係近D方便D既,不過要唔要住一晚都好睇你其他行程係點。尋日去Aletsch Arena山腳火車站路線係受影響 ...

我下星期就去瑞士,本來諗住去Zermatt,現在改去睇冰川。諗緊點去較方便。想健行但見條路好似唔易行...
checkSSB個網,Fiesh 同Oberwald之間受影響,應該唔影嚮去冰川。
我係Zurich-Interlaken -Aletsch Glacier-Luzern ,跟住離開瑞士。

首頁
56789...11

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊