自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

green1apple 發表於 24-8-20 13:49
如題
朋友要幫手,你要有求必應,辦妥
當你有需要對方幫手時,唔識,唔知,你揾其他專業人士吧

喜歡曬命,攞著數的人,便想有多啲朋友。

公爵府

堡仙子 發表於 24-8-20 21:26
要social 都好攰

我都覺呀!人大了不能好似年輕時咁多廢話 又多煩惱、又吾可以呻.....

侯爵府

幸福花海 發表於 24-8-21 17:54
年纪大更加需要多啲朋友,唔係將來變孤獨老人

認同。

其實多唔多朋友都好睇自己心態。有D人付出一定要有回報,又或者好緊張細眉細眼嘢。自己人緣唔好但又會覺得其他人人緣好係因為唔揀擇,係人都當朋友⋯⋯

其實,我覺得大部分好多朋友的人,都係無咁計較的人。所謂唔揀擇,其實就係無咁計較,唔會太敏感,唔係人哋做少少野都唔開心嗰種人。朋友多的話,一個半個朋友做D令你唔開心的事,你根本唔會放在心上,因為仲有大把人令你開心,呢D人心胸廣闊,天大地天邊度都有開心事。

所以,開朗的人會特別多朋友。一來正能量強,人人都鍾意靠近。二來唔小氣,自己又開心,人哋又唔洗步步為營驚得罪你。成個循環健康快樂,咪人緣好囉。

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

peru 發表於 24-8-21 18:27
唔............某些情況我非常認同你所講.

大家可有試過以下情況

第一個情況試過交換左fb, 神奇之後2年,在不同地區撞到呢對夫妻3次。好有緣咁,但最後也沒多聯絡。

侯爵府

green1apple 發表於 24-8-20 13:49
如題
朋友要幫手,你要有求必應,辦妥
當你有需要對方幫手時,唔識,唔知,你揾其他專業人士吧

我都冇乜太多朋友,又少見,有同冇差不多

子爵府

這個POST 又令我想起一位認識了愈 40 年的朋友, 不過我已決定不再跟她往來, 並希望她永遠不會找我.

簡單來講 : 前幾年, 她常常很主動地要來看看我家( 因為我家剛剛裝修完...我猜她想裝修自己家居,所以想睇下)

主動得令人窒息是: 1) 試過傾傾下電話突然要來 2) 又打來, 傾唔夠2 句, 樓上開始鑽牆 , 佢都話唔介意, 要即刻來我家

3) 久唔久又打來, 問我樓上點解裝修咁耐..好似唔信咁, 我影左張樓上仲有個棚的相SEND 比佢, 佢先信.

那一年, 我自己剛剛裝修完一個禮拜度...輪到正正我樓上裝修, 十我自己屋企都未執點, 佢又日日鑽鑽鑽, 你話我點會有心情接待朋友.

再加上我先生該段時間因為腎石, 在短時間內入院2 次......

佢仲常常煩住晒.....

結果, 之後有次佢打來話我: 發現我老公病, 好牽動我情緒..並教我朋友要互相珍惜...佢仲話好似佢咁, 今晚就約左幫佢做伴娘的朋友食飯云云

直接D 講: 佢不滿我老公入院, 而忽略左佢, 我老公入院家居都可以招呼人架! (尤其是當年covid 跟本都無得探病啦..係囉! 我拎D 物資比我老公, 會擔心佢, ....要朋友唔批准

生老病死, 每個人必經之路, 佢都有自己的家庭....到自己要面臨此處境, 想下話人牽動情緒....真係點點溣滄滴滴在心頭

以下是我之前的POST , 絕無講假, 有興趣可睇下 :

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23516982

green1apple    發表於 24-8-24 23:19

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

green1apple 發表於 24-8-20 15:36
回覆 ayako 的帖子

我唔怕寂寞,已經開始鐘意思一個人,睇戲,食飯,睇演唱會,係仲未試獨個自己去旅行。 ...

冇結婚?

伯爵府

my005 發表於 24-8-20 13:54
若果年紀有返咁上下,咁真係唔想有太多朋友。

因為走下一個,走下一個..........個心真係幾難受。 ...

認同,真係唔好識咁多新朋友,唔駛太熟

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我覺得係架

複式洋房

Kittymummy 發表於 24-8-20 17:05
完全有同感 一個二個成日叫人幫幫幫。但永遠d野倒唔返轉頭。

可能你係朋友們入面最獨立、最有能力同可依賴(最好人&最有用)嗰個,所以啲朋友揾你幫忙,另一個講法,係你身邊啲朋友處理唔到既事情都幾多,佢哋能力不及你(啲朋友無乜用),變相掉轉頭想揾朋友幫忙,佢哋原來比自己更無用又處理唔到,倒不如靠自己算。

複式洋房

kobb1234 發表於 24-8-20 16:28
我近排都有這個感覺,又係有個朋友成打比我呻1-2個鐘,呻左成年,其實同佢講乜佢都聽唔入耳。感覺只利用人 ...

最怕係啲朋友打嚟成日呻,呻足幾年,俾完意見又未必適合,佢自己揹住個問題長時間都解決唔到,成日當自己係情緒垃圾桶,明明有結婚佢身邊個老公最親近最理解佢處境但好多嘢又唔同佢老公傾,佢成日響老公面前扮哂樂觀正面人設,但背後已經壓力大到頂唔住,最慘係自己原本心情好好,聽完個朋友放負之後,自己無法排解,搞到心情好低落,但個朋友就拍拍law柚走人,呢類朋友其實好自私,一係佢本身無乜朋友揾唔到傾訴對象

珍珠宮

aidan08 發表於 24-8-23 09:35
認同。

其實多唔多朋友都好睇自己心態。有D人付出一定要有回報,又或者好緊張細眉細眼嘢。自己人緣唔好但 ...

非常同意

我覺得無論哪個年齡層,都需要朋友,年紀愈大,更加需要。自己交朋友的原則,除咗人格素養,最重要係:相處不累。

好彩由細到大都好多朋友,托賴!不過年紀大,對交朋友多一份體會,就係珍惜緣份,但又一切隨緣。適合的就要好好珍惜,繼續做好朋友,唔啱傾就微笑別過,不要作無謂糾纏。

翡翠宮

認同。

其實多唔多朋友都好睇自己心態。有D人付出一定要有回報,又或者好緊張細眉細眼嘢。自己人緣唔好但 ...

翡翠宮

MissMaMa 發表於 24-8-24 07:20
非常同意

我覺得無論哪個年齡層,都需要朋友,年紀愈大,更加需要。自己交朋友的原則,除咗人格 ...

翡翠宮

rayrayus 發表於 24-8-21 23:07
我覺得年紀愈大係愈要主動,因為好多人都愈來愈被動,如果你肯搵肯約,就會撈返d朋友出來,不過如果我已經 ...

翡翠宮

green1apple 發表於 24-8-22 10:46
回覆 rayrayus 的帖子

應該係唔願郁,已經係群組不如去食飯聚下啦,先有講埋地點,係一個人都無人應機,個 ...

最憎依D不回應人。無禮貌!

大宅

my005 發表於 24-8-20 14:02
我覺得有時可能真係認得,但如果以前都唔係好朋友時,咁又未必會相認既,因為認左之後,大家都唔知講咩好 ...

我試過一件令我好傷心的事。
在商場撞翻5,6年冇联絡的“曾經”好朋友,我好開心,佢當時講緊電話但亦有同我揮手say hi 同笑,我單方面認為佢會快快收線然后同我寒喧問候,所以我在旁邊等,等左8-10分鐘,佢一直同對方閒談冇咩實際主題內容,終於明白是自己單廂情願,所以我就淡然離去,好失望,朋友還是保持君子之交算了,無謂太上心

翡翠宮

cmcn 發表於 24-8-24 12:46
在商場撞翻5,6年冇联絡的“曾經”好朋友,我好開心,佢當時講緊電話但亦有同 ...

So sad

子爵府

cmcn 發表於 24-8-24 12:46
在商場撞翻5,6年冇联絡的“曾經”好朋友,我好開心,佢當時講緊電話但亦有同 ...

可以想像到你的處境

你預期她是:

咦~ 我地竟然遇到? 嘩! 個天對我太好嘞! 佢都笑得好開心喎 ! 陣間等佢收線, 問下佢這6 年點呀...點呀衰鬼...(有排傾...有時間嘅, 擇日不如撞日, 搵個地方坐低傾下都好喎!)

你朋友 :

嘩! 咁啱嘅?....咦佢仲乜企係度嘅? 唔通佢等我收線?..算啦! 我都係繼續

我身為第三者看來....你當時確係幾尷尬...太不似預期啦!

珍珠宮

虎到金來勳章

認同。

同意,見到有人講做朋友又要熟晒所有朋友嘅生日喜好好煩,係咪諗得太多?我就唔係太需要個個朋友同我慶祝生日。又有人講多朋友嘅人因為自己鐘意曬命,咁樣諗人嘅人點會有朋友

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊