自由講場

跳至

首頁
56789...12

尾頁

複式洋房

maggie789 發表於 24-9-21 17:42
因為仔英文唔好,dse得3!見仔做功課在電腦用語音入中文,好長篇,跟住成篇翻譯成英文再執,見佢就辛苦:swe ...

佢咁樣都升到大學,出嚟做嘢要用英文點算

禁止訪問

珍珠宮

angiehouse 發表於 24-9-22 20:05
5科2都讀 到degree?香港大學生雖然多,但不至于10分讀大學吧,未亂up啦,其實好多公司請低下層練習生就睇 ...
去 ive 讀個 high dip, 跟住讀埋個top up degree, 3年已經可以攞埋個學位啦, 仲糸QF level 5呀!可以攞學卷讀添
332A22, 12分已經可以有degree 讀啦!不過系自資大學degree, 咁都系 QF Level 5

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-9-22 21:07
咁我又無諗過考得咁差,我係想佢考到兩科5
佢學校8x%攞4,起碼都4
如果英文攞4, 細分全部4的話, 差極都有個普
爛船都有3個釘
起碼做功課吾使google translate

珍珠宮

liverpool2023 發表於 24-9-22 21:07
爛船都有3個釘

禁止訪問

珍珠宮

anna59 發表於 24-9-22 21:15
去 ive 讀個 high dip, 跟住讀埋個top up degree, 3年已經可以攞埋個學位啦, 仲糸QF level 5呀!可以攞學 ...

又吾好講到咁垃圾,副學士上degree都要努力過,吾系百分百上到,想問下12分讀到咩私大呢,入邊科?13分都寧願讀副學士啦,咁總有人私大都讀吾到果d未要乞食

子爵府

kwokdicken 發表於 24-9-21 18:18
有, 我當年都係咁,
一個字一個字咁係google查英文
再用google search一句一句句子文法,

即係一到考試就變低分? 所以都係要進修下啲英文

水晶宮

你唔係aim high嗎?
起碼都坐5擇星啦
Band 1A有至少35%取5

禁止訪問

公爵府

liverpool2023 發表於 24-9-22 21:21
我係覺得咁,4肯定有,佢在學校排名唔錯既,學校一半5,估計有5既

不過上面既JM話考DSE識寫letter,propos ...

DSE 考試內容同職場無乜關係
DSE 識雕花唔代表識做野
入U 考到1st hon 或 DEAN list
絕對俾一個話自己高考幾多條A 有用
(假設同一大學畢業)

我重申我的觀點:
1. DSE 高分絕唔會令你可以bypass私人機構入職的written test
(雖然閣下好想 但sorry 我真係未聽過)

2. DSE 高分(或某一語文科高分)
唔代表整體語文能力
中point 識排位重要過grammar
呢啲都係語文能力的一部份

3. DSE 內容同私人機構written test
係兩碼的事
有公司會玩乜乜型人架 嗰類
DSE 成績好 唔代表識做野或識玩呢啲遊戲
亦正正係太多高分低能
HR 先搞咁多花樣

總結:DSE 重要 。
其最重要在攞到JUPAS 入場券
正統升讀三大 second up or above 畢業
咁有入大公司GT 資格
呢個係DSE 成績好的優勢

但唔好講到好神咁
攞5 5* 或5**就變天之驕子咁
乜test 都唔洗做
好多人叩住你門請你
(後台好勁後話)

佢可幫你錦上添花
但能唔能夠成為明日之星
條路仲有好漫長

我相信你你都係幫小朋友問
都讀到DSE 之後條路佢自己去決定

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

我反而想知大學生去邊到補英文多?

水晶宮

liverpool2023 發表於 24-9-22 23:15
可以睇下兩科語文同時達5既統計
我以為算aim high了
或者你aim higher卦?

因為我見你成日講要入三大牛劍,咁我認為aim high應該要有5 (至少英文科,如去外國升學)。

禁止訪問

子爵府

yuensiu 發表於 24-9-23 12:52
我反而想知大學生去邊到補英文多?

見118樓, 都work㗎, 嗰啲師兄姐英文水平, 好多都接近native。

禁止訪問

水晶宮

liverpool2023 發表於 24-9-23 13:33
不如又睇下數據,我唔喜歡講直覺。
全港考生5科均5(即係25分)既人數有幾多?
要求均5(事實上我要求選修 ...

我以為你係會同番你仔學校比較,冇理由Band 1A學生同全港all banding學生(包括入唔到U的)去比較入大學成績。你仔學校語文科拎5率咁高,你地又咁叻,所以我才以為你set target至少5 啦。

侯爵府

好媽媽勳章

anna59 發表於 24-9-22 21:17
爛船都有3個釘

我仔舊年英文攞4,細分係4554,雖然上到大學要讀大英,但佢本身英文底子幾好,中六predict 係5至5*,佢話係份sba失咗手不過而家做功課都唔使用翻譯
開心每一天

首頁
56789...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊