跳至

首頁

尾頁

洋房

Re: 有無 "G6PD/蠶豆症" BB 的媽媽請進!

承承媽媽,
請問L'Occitane的lavender淡香薰, 可以在哪裡買到? 是否bb都可以搽?

男爵府

Qubemama,
你可以去L'Occitane的專門店買,在置地廣場,沙田新城市和又一城都有專門店,如果過o左九月佢地有薰衣車節的話,用佢地隻Lavender Solid Perfume會仲好,因為Lavender淡香薰點都有alcohol溝o左,同埋又係噴裝.我個仔依家得15個半月,早兩三個月我都已經有幫佢噴(因為真係好有效,去郊外都無蚊咬),都無問題.如果再細d就結終用solid perfume好d.

洋房

承承媽媽,
唔該晒!
另請問L'Occitane的專門店近沙田新城市邊度?
附近有咩店舖?

男爵府

嚮新城市一期,亞斯蘭黛同morgan對面.
Qubemama 寫道:
承承媽媽,
唔該晒!
另請問L'Occitane的專門店近沙田新城市邊度?
附近有咩店舖?

洋房

承承媽媽 ,
thanks !
到時買到話您知 !

複式洋房

I bought both L'Occuitane's Lavender Eau de Toilette and Little Forest's Baby Bug Block recently.

And found that the product from Little Forest was useless (I was beaten 20 mins after put it on) and no problem with L'Occuitane.

大宅

你地好;

好偶然見到這topic. 我個女都有,是邊緣個隻. 不過我都當佢有甘照顧. 每次看醫生都會話比醫生聽.

我剛入來,有些不明白,希望你地可告知:
1)白花油不可以用及smell嗎?
2)花生醬不可食?

不過有樣野我知,原來G6PD人士捐血要申報,上星期捐血的姑娘講的,因為她們的血weak一些,要另外處理.唔可以比大肚人士等人士. 唉,她們的路直難行,我覺得.

謝謝你.

男爵府

係呀!我用L'Occuitane's Lavender Eau de Toilette幫承承噴完再同佢行新娘潭,完全無蚊咬添呀! 反而佢老豆唔噴,所以都俾蚊'咀'o左幾o野!

洋房

leshita,
1)白花油不可以用及smell嗎? (唔得, 因為有章腦)
2)花生醬不可食?(食得, 因為只有蠶豆唔食得)

別墅

承承媽媽,

我上星期六去了沙田的L'Occuitane's Lavender買了一支潤膚露, 個sales 話查了可以驅蚊, 我試過查了好香呀, 可以俾bb夜晚睡覺時查, so far 用了都幾ok喎, 我去到L'Occuitane's Lavender好多野想賣

fanny

男爵府

係呀!所以我成日想避開佢間舖,因為去親都出血o架!
如果平日在家用 lavender 枝lotion都好夠,不過如果去郊外的話,用淡香薰會好d,因為上次我試過同承承搽lotion之後去bbq,d蚊唔咬佢個身,但係就咬佢個頭,激到我死死o下,於是乎死死地氣去買淡香薰噴均佢全身!

fu_fanny 寫道:
承承媽媽,

我上星期六去了沙田的L'Occuitane's Lavender買了一支潤膚露, 個sales 話查了可以驅蚊, 我試過查了好香呀, 可以俾bb夜晚睡覺時查, so far 用了都幾ok喎, 我去到L'Occuitane's Lavender好多野想賣

fanny

別墅

承承媽媽,

我都想買番枝淡香薰, 你會去開邊間鋪, 我會去沙田, 如果同路不如約埋一齊去shopping 下

fanny

大宅

畀面勳章

Qubemama 寫道:
各位,
想請教o下有無人知如果bb肚痛可以搽o的咩?我指o既唔係肚風, 而係真係攪肚痛o果隻, 因以前一定搽白花油, 但而家唔搽得, 有時大人肚起痛上o黎都唔知點好 !

[size=large]我同仔仔用"保心安油" 搽肚仔(6mths開始搽), 搽到而家就快兩歲啦~! 我覺得幾好呀~!!
因為"保心安油"係用"薄荷"而唔係"樟腦"~!
所以我 o地 D "Baby" 可以用呀~!!
最近"仔仔" 成日"一言九頂~~~~我講一句,佢"駁"我九句 ~~~ 真係比佢激死我呀~~~

洋房

寶貝仔仔媽咪,
如果您唔講, 我真係唔知原來保心安油可以搽, thanks!!!

別墅

寶貝仔仔媽咪,

原來保心安油用得, 等我一陣去買番枝看門口, thanks

複式洋房

我曾經聽健康院的姑娘說有些g6pdd小朋友吃下薄荷糖出事, 所以薄荷對唔同人可能反應唔同, 請各位小心些.

洋房

369,
我會小心留意, thanks !!!!

大宅

畀面勳章

369 寫道:
我曾經聽健康院的姑娘說有些g6pdd小朋友吃下薄荷糖出事, 所以薄荷對唔同人可能反應唔同, 請各位小心些.

我 o地 D Baby 有一隻 "薄荷" 係唔可以用 ka~!
就係 "Mentholatum"就一定唔可以用~!~!~!
最近"仔仔" 成日"一言九頂~~~~我講一句,佢"駁"我九句 ~~~ 真係比佢激死我呀~~~

別墅

我知Mentholatum 的產品就一定唔可以用, 因佢除了"薄荷"仲有"樟腦"

洋房

各位媽咪,
請問L'Occuitane's Lavender好似仲有一隻叫"馬x草"的lotion, 聽說都有驅蚊作用, 唔知真定假, 您地有無意見??
因我聞唔到薰衣草的味.

首頁

尾頁

跳至