家庭理財

跳至

首頁
56789...12

尾頁

複式洋房

D 錢唔使, 咪儲到囉.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

mawanppl 發表於 12-8-7 11:02
D 錢唔使, 咪儲到囉.

會唔會餓 C ~~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

回覆:大家儲錢既方法?

我最近set左個target俾自己,一個月只用$500返工(搭車食飯x26日),上個月挑戰失敗用左$1200,今個月似乎成功在望未set target前我係用緊$2000~$2500一個月!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 20forever 的帖子

可否分享一下, 怎樣用$500 返工食飯26日 !?!?!
我只係一天的車資都要20, 20日便$400.

不要從別人的嘴裡去認識我

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

20forever 發表於 12-8-8 22:57
我最近set左個target俾自己,一個月只用$500返工(搭車食飯x26日),上個月挑戰失敗用左$1200,今個月似乎成 ...

慳左 50% 己不錯!!

一個月只用$500返工(搭車食飯x26日) <---- 條數計唔掟!!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

用戶要求終止服務

其實一個人最重要係認清自我價值,女人特別容易洗大,因為好多女仔真係港女性格,如果你既價值同自我認同感都發自自己內心,唔係來自他人目光,就自自然然對物質冇乜慾望,我基本上只買d生活所需,去到歐洲都冇買手袋

另外,睇下日常生活d開支入面,有冇更化算既產品可以取代,特別係護膚品,我由以前500幾一個月減到而家百幾蚊一個月(當然如果敏感肌真係小心d試)

我大部分開支都係食,因為自己好為食,但唔會好貴,d hotel buffet,意大利菜....都係間唔中食一次,我食一次都滿足好耐架喇

同埋,學下將目光放遠d,我差唔多30,但planning入面已計算退休,我計過俾老公睇我地真係需要1000萬for退休,再計返其實每個月只少要儲兩萬。當然,只儲錢係唔得,我地都會set返個短期目標,8年內買多層樓,有左呢d數字同目標,自然對唔實際既野冇興趣。

大宅

引用:除左正常儲錢..我和個仔有同匯豐銀行買左個

原帖由 dadayip 於 12-02-24 發表
除左正常儲錢..我和個仔有同匯豐銀行買左個"住院現金保"計劃...即每月儲1000元,從信用卡扣,一定要儲10年 ...
呢隻我都有買﹐每月四百幾﹐十年攞番﹐常草錢

子爵府

叻叻勳章

我覺得首要係節流~
我地年頭(2月度~)cut 曬保險定期儲蓄, 之後我計劃左今年度既目標比自己, 實行草現金!我都係保守c9仔, 自問心理質素吾好~ 都吾會去買投資基金…~

每個月留返$500 係銀包, 主要for 早餐錢 =$6.5*27= $175.5 ; 其如係平日急用! (車費係8達通自動增值~ 只do車費~) 會煮反帶lunch box, 小娛樂, 應洗則洗!

出糧會過曬d錢去亞公度(冇atm 卡! ), 老公會留$4000 for 返工, 除左家的費用之外, 都係用credit card 草分, 例如每星期入倉(每月$1000, $30*31days=$930 ), bb用品洗費, 家電手提衣服物質既會係provision 計! ( 例如, $50per mth 要買3比自已要等provision有$, 而又on sales 先會買~ 從而減低左消費意欲~~ )

其實好多朋友都會話簽多左, 洗大左… 我覺得credit card係方便, 但都可以控制到….
我自己就係- 每月~
入倉 $1000
8達通 $1100 大月返工計
Bb用品 $900 格下團購, 百佳, 訂貨吾洗搬到出;曬汗~
依度 $3000 已經有3000分~ 新年又可以換market 卷買禮~ 因為老公o個邊係水上人, 每年都要送禮比人… 小小地都要6份…mouth:

每個月都有cash flow 控制住要洗咩錢, 用個bank balance control 對個目標就會知道達到與否!

大宅

引用:回覆+20forever+的帖子 可否分享一下,+怎

原帖由 crystal媽咪 於 12-08-08 發表
回覆 20forever 的帖子

可否分享一下, 怎樣用$500 返工食飯26日 !?!?!
我以前係搭MTR$8.2x2=$16.4
而家搭火車行多15mins $5.4x2=$10.8
以前早餐$20~28
而家食麥皮粥$3
以前lunch$40~50
而家lunch帶飯$0

就係甘...

rabbitboyboy  500蚊仲有得找,真係要俾個&quot;叻&quot;你  發表於 12-8-10 11:02

男爵府

除左節流(慳錢), 開源也很重要....經常諗點樣可以揾到錢, 除了打工, 怎樣揾到錢, (但絶對不是買股票, 基金, 保險) ...仲有咩方法, 多d用腦, 留意身邊社會變化, 話題..... 不過我都係學習中 .....

大宅

我認為最重要係早開始儲蓄, 例如由剛出社會工作, 便把人工的一半儲起, 並且學習和嘗試自己投資

儲蓄方法: 不買車, 不買貴衫, 不飲starbxxx, 不買基金, 不買保險(除非是家庭支柱), 不搬出去住, 不早婚, 儲到一定數目閒錢就可用來投資

開源方法: 投資股票, 買人仔, 買樓, 要敢於低買, 例如海潚後恒指萬二點; 要自己識分析, 不要跟群眾和盡信'專家'

除非人工好高, 否則一個仙唔用點儲都係有限錢, 如能錢搵錢就容易好多

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

don't go out shopping

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Hermitage 發表於 12-8-10 00:39
我認為最重要係早開始儲蓄, 例如由剛出社會工作, 便把人工的一半儲起, 並且學習和嘗試自己投資

儲蓄方法: ...

儲蓄方法: 不買車, 不買貴衫, 不飲starbxxx, 不買基金, 不買保險, 不搬出去住, 不早婚, 儲到一定數目閒錢就可用來投資 <------------ 我都一樣 !!

Lavender22  就可用來投資 &lt;--- 好想知什麼方法的投資?  發表於 12-8-10 14:06

買基金真係好傷

子爵府

大家都好叻!!!!!

儲錢真係好難,我自己同老公係公一份婆一份,而家租緊樓住(好想買樓,但唔知佢幾時先捨得跌??????),有bb要養,又要養車(自從有左bb坐公交短途還可以,長途真係唔得),又要俾家用屋企,再加雜費.....淨係我自己的必須支出都要萬幾,真係好難儲呀!!

nipnam1  其實買樓可以用1成首期的,詳情問銀行.我寧可你供好過租.租唔抵.  發表於 14-2-20 19:45
isabelakindo  係囉!其實長途可以打的嫁!  發表於 13-9-6 16:24
Lavender22  點解長途唔得? 養車支出好大  發表於 12-8-10 14:04

伯爵府

DHA勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

一出糧,扣除最低開支後,全數轉去另一戶口。
見唔到,就唔會用。

身體要健康,飲食作息要均衡。

SET 好目標,長期糧尾也開心。

複式洋房

大力大力 發表於 12-8-8 08:02
會唔會餓 C ~~

只維持基本生活, 基本飲食.

伯爵府

回覆 大力大力 的帖子

我cut 了基金
lunch 去了銀行, 問下有什麼保守唔高風險的投資方法, 那位經理說可以買些穩陣債卷
不過現在唔敢太信他們
還有什麼方法可以儲錢追到通漲呢? 放銀行saving 真係好少息

複式洋房

唔好信銀行佬, 佢地只會跑數的.
追到通漲呢

別墅

大家既做法都好值得參考

大宅

做運動
進貢醫生的機會率減低
自然慳到錢

首頁
56789...12

尾頁

跳至