自由講場

跳至

首頁
56789...23

尾頁

水晶宮

BK Milk勳章

回覆:可能你睇完會更討厭狗狗,但係我心底話....

我自己都有養狗
依家住既地方亦有好多人養
個人覺得大型既狗係需要用口罩同狗繩既
我係住村屋既
我地呢度D人係吾會其時人養狗
好似你住既地方明眀可以養狗
我只會合作用口罩同平時行路用狗繩
其他一律吾需要太過禮讓
個保安同我咁講野我一定叉佢
咩態度投訴佢啦

珍珠宮

DHA勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

kiko_mami 發表於 12-5-9 12:20
好多時我都會問左狗主先會比我女去同狗玩,我真係怕比狗撲架!!
不過真係好少會冇啦啦撲埋黎 ...

你咪做得好好囉。
有啲呀媽又唔睇住自己個小朋友,唉。
我附近都有好多媽媽好似你咁,慢慢嚟,教小朋友點去摸我隻狗添呀。
笑下又一日。放鬆下啦大家!

男爵府

好睇你屋苑住既係咩人,以前我住樓(可以養狗),咁我養左3隻細狗,總共3X磅重,如果要我一個人抱晒佢地落樓我會頂唔順,所以我係就咁拖住落街,其他住客亦多數係咁,所以有冇養狗既住客都慣晒,不過耐不耐見到部LIFT OR大堂有尿,呢D通常係細狗痾,不過冇人鬧,雖然我自己都唔多LIKE,管理員知道會拖左佢,唔會出咩聲

係街聽到有父母叫仔囡咪走埋去玩狗好正常,完全係出於保護,我都有小朋友,我會教佢唔好隨便行咁埋貓狗度,亦唔可以亂摸,用語方面當然唔會好似果D怪家長咁尖酸
坩白講,有D狗會對小朋友有惡意,可能見佢地個身形細粒掛,又會有好熱情既狗,好中意撲埋黎,又知道有D狗,可能唔摸得,又或者主人未必會中意陌生人摸狗

出街梗係要用狗繩拖實,完全係為左隻狗安全,試問行行下有突如其來既刺激,隻狗係冇用狗帶既情況下受驚會亂衝亂撞,到時有咩意外就......................

水晶宮

maisy-lee 發表於 12-5-9 12:23
根本錫狗既人同怕狗既人係完全2個人世界既人.

我係極度怕狗的, 以上jm講既過激反應, 我完全有晒, 但我唔會 ...

放心 我隻狗絕對唔會嚇你..唔會行埋你身邊, 唔會係同一條行人路上遇到。

講真, 就算遇到其他唔識既狗主,

有時會雙方自行 分路行, 避免狗狗遇到

但係帶口罩 做唔到。

水晶宮

BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+陳莎莎+於+12-05-09+發表樓主

原帖由 skybiebie 於 12-05-09 發表
我無惡意!但相信你唔係狗主,所以你唔知道,因為真係唔係狗主做足本份就唔會被人歧視!我住單幢樓,比人歧 ...
有小朋友既家長冇心咁講
因小朋友吾識
會行埋狗狗到搞佢架
小朋友行得快有時睇吾住就沖過去
我有養狗
但我每次見到大狗(高過我B )
我都會抱起BB
我真係會教佢吾好行埋去
吾好店佢

侯爵府

木土土 發表於 12-5-9 11:58
狗真係可能會咬人,尤其是小朋友唔識性可能刺激到隻狗!家長只係提醒自己小朋友「唔好過去,狗會咬你」,我 ...
你啱, 我無咁小心眼同敏感, 我試過一次係咁嘅: ""我拖住我2隻狗, 有2個人行過, 佢話: 都唔知d人點解要拖隻狗出街, 養就係屋企養啦, 又唔同佢剪尾, 九唔搭八!!!!!""
我無出聲, 費事同佢嘈!!!!

我只係想講, 真係好多人會歧視, 會令你尷尬, 同唔respect人地啫...當然又唔會係全部人, 都好多愛狗嘅人~ 只係呻下啫, 其實我地又無搞到佢, 有d人又唔洗咁大反應啫.

珊瑚宮

環保接龍勳章

Era 發表於 12-5-9 12:13
的確可以唔講.囡囡BB個時,佢見到隻狗得意,走埋去同佢玩.我當時都希望囡囡會唔怕狗,點知隻狗唔知係唔鐘意定 ...
錯的不是你嗎? 你唔睇住自己個女, 點解同隻狗唔熟又去搞隻狗, 你試下你去搞個三唔識七的紋身大漢呀. 用手篤下佢個鼻, 篤下佢後尾枕, 佢會唔會問候你呀, 佢打唔打你呀.

狗唔會無啦啦咬你架, 就係d人無啦啦做d野出來, 仲有越悶縮, 狗就會越戒備, 因為佢當你對佢不利, 但你不犯牠, 牠也不會犯你的。

chungandlam  如果係個性感索女揸,咁又唔同噃!  發表於 12-5-9 14:36
shutupmate415  又或者試下揸下個紋身大漢啲胸毛。。。哈哈  發表於 12-5-9 13:47
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我以前住九龍既私樓,係比養狗
有時入lift見到主人拖住中型唐狗
佢會行埋角落頭,用腳擋住d狗
我都話唔緊要,我唔驚狗,
點解人地已經做左要做既野,令你安心
但點解d人仲懶巴弊不可一世?
住果道一早講明養得狗既.
d人又要驚,住之前唔睇清楚係佢地問題!
如果話狗惡,癲,我相信人比狗仲癲同惡,卑鄙啦!

toffeechoco    發表於 12-5-9 15:46
kapomama    發表於 12-5-9 13:21

水晶宮

畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

可能你睇完會更討厭狗狗,但係我心底話....

真心覺得驚狗吾系問題,但經常總有d驚狗但又要扮狗吠既小朋友黎撩我隻狗,佢系媽重要由佢,刀吾緊要…但系你地吾好鬧我隻狗呀ma…佢同佢個小朋友大大聲話小心比隻癲狗咬你呀,我話我隻狗最中意咬扮狗吠既人:;pppp::;pppp:我隻狗點癲刀吾會癲得過好好地一個人扮狗喇

男爵府

遇到好似樓主咁既主人,
我好開心,
我係個怕狗既人,
細狗還好, 大狗我真係會驚到腳軟個d..

有好多主人睇得出我驚,
會即刻叫返隻狗企埋自己身邊,
hold返繩或者要佢sit埋一邊,
等我行先~
我愛好呢d主人咖!

但我好怕d主人見到我驚,
甚至我停低等佢地行先
仲由佢隻狗週圍跑.. 不停同我講佢好乖佢好乖
叫我唔好驚.. 但我事實上真係好驚嘛,
我唔係話好唔中意狗, 但我細個俾狗追過,
真係有陰影嘛..
有時遇著呢d我都好無奈....
大家一人讓一步好嗎?

侯爵府

BK Milk勳章

回覆 alphabetagamma 的帖子

十分同意~~~!!!!!!
有褲著啦~~~

大宅

可能你睇完會更討厭狗狗,但係我心底話....

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 美好大世界2017勳章 畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章

我自己好鐘意狗,我細細個就養狗啦..
仲喺養d大型犬,但mami話,狗同人始終喺有分別,
即使隻狗對主人幾好,距唔一定對街外人好,
所以街外人驚你隻狗喺好理所當然,

如果有人帶條大蛇出街,你會有乜反應啊?

珊瑚宮

環保接龍勳章

KAHOI 發表於 12-5-9 12:40
真心覺得驚狗吾系問題,但經常總有d驚狗但又要扮狗吠既小朋友黎撩我隻狗,佢系媽重要由佢,刀吾緊要…但系 ...
exactly. 我果層有三個小朋友, 未到小學. 佢地好鍾意一出lift就衝到我門口前(佢地家唔係我果邊的), 扮狗吠同尖叫大叫. 好彩, 我隻狗好細個就教到佢唔按鐘唔會吠.

有一次好好笑, 老公回家, 撞到一齊同lift, 一出lift, 3個小朋友一齊衝到我家門口大叫....仲要大力踩地, 老公話仲見到佢地拍門. 我當時在家, 我就唔知有拍門, 但係出面好嘈就係真. 老公話d小朋友好好笑, 可能想同隻狗玩, 逗下佢咁囉. 我又無咩點, 唔會好嬲, 況且同鄰居都無咩過節, 大家見到面都會笑下打下招呼咁
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

alphabetagamma 發表於 12-5-9 11:50
有d女人見男人望多佢一眼,就夠話人鍾意佢,有非份之想!有妄想症卦 之前係bk講到d狗係港狗,我 ...
你買左車, 咪一樣俾人話, 冇記錯的話之前BK有個topic話D狗主當D狗係BB, 要買架車俾D狗, 喺度話人地D狗主既行為唔啱.
我覺得好反感囉! 你唔鐘意狗, 你驚狗大可以唔好行埋黎! 而唔係用D歧視既目光, 惡言相向去對待D狗主同狗狗囉! 我承認的確係有冇公德心既狗主, 任得D狗周圍走, 任得D狗周圍大小二便又唔理, 但喺街度既流狼狗亦都係一樣, 你地遇到D流浪狗又會點呀?

我自細就好怕狗, 細細個俾隻流浪狗追過, 果陣得幾歲人仔, 我好驚架, 俾佢追左幾層樓, 慶幸地我冇留下陰影. 後來我仲收養左隻流浪狗, 收養佢果一刻我唔敢摸佢, 同佢相處左幾日我先夠膽摸佢咋, 自此我就唔驚狗la.

其實我親耳聽唔少怕狗既家長係咁養教育佢地既下一代: 唔好行埋去D狗度呀, 佢會咬你架! 我明白, 家長們既善意提醒係好, 出發點亦都係為小朋友好, 驚佢地既小朋友俾狗咬親, 但唔該唔好灌輸一個錯誤既知識俾你地既下一代, 唔係每一隻狗都會見人就咬架!!!

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:木土土+發表於+12-5-9+11:58+狗真係

原帖由 shutupmate415 於 12-05-09 發表
「唔好過去,狗會咬你」,我唔認為有mug問題 - -
咁樣講小朋友咪從細灌輸狗等於咬人的動物呢個CONCEPT囉 ...
完全認同!

伯爵府

lovebobo 發表於 12-5-9 12:59
你買左車, 咪一樣俾人話, 冇記錯的話之前BK有個topic話D狗主當D狗係BB, 要買架車俾D狗, 喺度話人地D狗主既 ...

明白了, 原來狗狗坐車仔係有苦衷的.

我以前唔知, 會覺得莫名其妙.

男爵府

我係養狗之人..不過係養細狗.....(其實我鐘意大狗..不過無地方咋...)
亦視狗如命...視如已出...
但我都會討厭啲無公德既放狗人士...
尤其係屋苑狗有狗自由行...人有人傾計...屙左屎又唔執...
而家附近人仲要愈來愈多人養狗...十一點走出黎放狗...狗有狗跑又吠...
以前我都有落去放狗....舊果班無放狗之後就無乜落去...
新果班後生又唔自律...由得啲狗吠....講真...我養狗都覺得你咁樣好滋擾...
話曬己經十一點...

其實市區放狗自由行都唔著數...佢地跑跑下一個睇唔住會跑出馬路...
所以一般黎講...我去郊外先放佢自由行...
市區帶狗行街街..我就見人遠處有所動作..我就已經拉開或抱開我隻狗..
我唔想嚇親你...亦唔想我同我隻狗比你鬧加比你嚇...

我亦鼓勵媽咪們比小朋友多啲接觸狗...令小朋友唔驚狗..
因為人唔驚狗..狗唔會蝦你...你驚狗...狗係會知....
有時或者佢唔係想蝦你...只係用佢既方法去令你唔驚佢...
例如佢好熱情咁撲人...

有時啲小朋友行埋黎....對小狗好奇...
我都會按住我隻狗個頭...比個狗背個小朋友摸..
咁就唔驚狗狗咬到人地..又可以比小朋友接觸下狗仔...

雖然好多人唔鐘意狗! 驚狗! 但我會自律! 亦希望可以令人對狗狗改觀! 唔再憎狗!

用戶要求終止服務

八婆仔@ 發表於 12-5-9 10:14
點解個屋苑明明可以養狗,MOVE-IN時已經知,

絕對認同 !

我係唔鐘d 人在不許可的地方養狗姊...喂 ! 阿大哥大姐, 你day 1 都應該要知喇 ! 唔通你大晒咩, 人地要就晒你..可謂法治精神啊 !

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:樓主你真係有先見之明,睇完你個post 真係

原帖由 陳莎莎 於 12-05-09 發表
樓主你真係有先見之明,睇完你個post 真係會令人更討厭狗狗!
我都覺得樓主等一班愛狗人仕喧洩完後,更加令中立嘅BK member 如我般反感!
做乜響處挑起無結果嘅爭議呢!

首頁
56789...23

尾頁

跳至