婦女醫護

跳至

首頁
56789...11

尾頁

禁止訪問

引用:Quote:Chole+發表於+13-2-20+22:39+回覆+Jo

大宅

回覆 pkaeon 的帖子

到底預計打幾多枝針呢?你有看其他醫生嗎?

大宅

回覆:子宮肌瘤

本人有朱古力瘤7cm,有無好係婦科醫生介紹?我覺得出面d醫生收費好海鮮價,一般收費是大概幾多?

禁止訪問

引用:回覆+pkaeon+的帖子 到底預計打幾多枝針呢

禁止訪問

引用:本人有朱古力瘤7cm,有無好係婦科醫生介紹

大宅

西醫我一共看過4個,另外看過一個中醫添!不過,最後決定找他開刀的羅醫生,我只看過他一次便決定了.可能我的case比較簡單,只是決定做唔做,難度不高.我明白在作決定之前是最辛苦的,等待過程也會忐忑,所以而家見你決定做傳統,但又要打針,好似dum時間咁,等待的時間更加漫長,替你覺得辛苦.希望你撐落去.

別墅

hi, 我都有個11cm水瘤/朱古力瘤,QE 安排俾我6月頭做。其實size大政府都可以排到早啲架。
我係上年十月生左BB,都係因為懷孕先發現到,生完QE follow up到而家。
其實我而家都好驚架,好擔心手術

大宅

回覆:JW811 的帖子

如有買醫療住院係私家做會好d。

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:JW811 的帖子

明白你的擔心。我做手術前係超驚的,不過同自己講訓左覺,做D咩都唔理啦~起身就攪掂哂反而之後的護理要準備一下。我好無用好唔捱得痛,第四日用肚cool先起到身行咋mouth:各位將要做手術既jm加油吖!我而家行得走得,食得訓得

別墅

引用:明白你的擔心。我做手術前係超驚的,不過同

原帖由 bibi2013 於 13-04-03 發表
明白你的擔心。我做手術前係超驚的,不過同自己講訓左覺,做D咩都唔理啦~起身就攪掂哂反而之後的護理要 ...
好多謝你嘅分享呀。我都要開始麻醉自己唔好擔心太多.
不過我上次生BB都係開刀,而家一年內第二次,好擔心好傷身。
準備要做手術嘅姊妹,大家加油呀!

禁止訪問

引用:回覆+pkaeon+的帖子 西醫我一共看過4個,另

大宅

今日再仔細睇返你第一個post,先知道原來你個醫生話可能會打直開刀,咁就唔係咁好囉,打直的話傷口會好痛的,除非因為你個瘤太大,及位置問題,不得不打直做.打橫的傷口有肚皮脂肪保護住,坐低會自然包住佢,但打直的話,成日會扯住扯住!

別墅

有時會覺得輕微un 住un 住咁,唔知係咪心理作用。你地有冇咁架?

禁止訪問

引用:回覆+pkaeon+的帖子 今日再仔細睇返你第一

大宅

打橫打直開,唔單只係條疤靚唔靚的問題,而係影響到術後復原的進度,打橫開就冇咁辛苦囉.不過,你而家最緊要係成功割除個瘤而不損害到子宮,其他都是次要了.

大宅

回覆 JW811 的帖子

你意思係開刀後到而家仲覺得個肚un住?我冇生過唔知,不過做過手術,是打橫開刀的,但術後感覺良好,一點不覺痛.最初是用防水膠布一直貼住傷口,一點感覺也沒有.反而出院後唔記得左第幾次覆診(大約兩三星期後),把膠布撕去,不用再貼膠布,肚皮空蕩蕩的,覺得傷口沒有受到保護,有點驚.其實都是心理作用,外邊傷口早已埋了.不過,身體內的傷口冇咁快好返的,所以奉勸各位姊妹,不要心急做運動,我做手術後三個月才嘗試急步行,慢慢適應了才跑步,大約半年左右才可游水.

別墅

引用:回覆+JW811+的帖子 你意思係開刀後到而家

原帖由 bananaqueen 於 13-04-05 發表
回覆 JW811 的帖子

你意思係開刀後到而家仲覺得個肚un住?我冇生過唔知,不過做過手術,是打橫開刀的,但術後 ...
我六月先做手術,而家都摸到個下腹凸起硬硬地,好擔心,想知你地係咪都會咁架?

wyzhao  想問,你的肚楠看起來,會大嘛?好似有左BB甘?  發表於 13-4-9 16:13

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

JW811 發表於 13-4-5 13:45
我六月先做手術,而家都摸到個下腹凸起硬硬地,好擔心,想知你地係咪都會咁架?

...

係架, 尤其係朝早起身最明顯, 平時我反而唔係好覺, 可能我肥有肚腩, 所以有個瘤一直都唔知, 直至醫生教我摸先覺, 我應該會9月係公立做, 宜家心理壓力都好大

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

回覆:991129 的帖子

我都係肥肥地架,所以個瘤成11cm都唔知,以為肚腩大左。每年做婦檢(保險送),個e生按個肚都按唔到,同她講一個月有2次m,她竟話應係賀爾蒙失調。我唔放心,自己俾錢照肚先知咋個時真係好驚,但一定要做手術,都要面對。你宜家盡量保持身體健康,做d令自己開心既事啦~ 我都捱過啦,你都得架,好快就無事架

別墅

引用:Quote:JW811+發表於+13-4-5+13:45+我六月先

原帖由 991129 於 13-04-05 發表
係架, 尤其係朝早起身最明顯, 平時我反而唔係好覺, 可能我肥有肚腩, 所以有個瘤一直都唔知, 直至醫生教我 ...
係呀係呀,始終日日諗住都好擔心

首頁
56789...11

尾頁

跳至