婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:你地生果時6299有冇去醫院探過你?

有呀……入院係c6同99陪我入的……我穿左水未生得……99兩餐都有拎湯同飯餸黎……第二朝一早催生……叫左c6同99唔洗咁早黎……點知佢地晨早0800就係產房外面等……到我下午5點幾生完,爸爸媽媽99,62,姑仔已經係產房出面等緊~產後每餐99都帶湯同飯餸黎,爸爸媽媽62因為要番工,所以就晚上黎……'

公爵府

BK Milk勳章

有,我大仔係佢第一個孫,到我生第二個仔係佢第四個孫,而二、三係女孫,不過佢冇分男女,個個都錫,聽有d話而家仲有d6299仲係有重男輕女,其實而家個年代冇乜所謂!

大宅

老爺清早過來陪伴老公,等待我生,而奶奶放左工立即過來!因為大家住得近,所以佢地十分之關心我們。

大宅

趣教勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我生兩次
我99第一次就有黎醫院 不過係接個孫囝出院
第二次黎都唔黎添

子爵府

回覆:milesngan 的帖子

有,我生完推出產房,99同我講:「辛苦曬你喇」,之後上到產後房拎左米水同飯送比我,第二朝一早又煮早餐拎去醫院比我食,好感動

子爵府

有,呢d 野做到好足

男爵府

玩具勳章

我未生之前已經講定叫佢地唔好來,我出左院,仲要問過我先好來,眼訓到死仲邊有時間招呼佢地

洋房

引用:點解一定要老人家探你?唔探就唔俾掂個孫?呢

原帖由 Cheung1234 於 13-07-10 發表
點解一定要老人家探你?唔探就唔俾掂個孫?呢D咩理論?!
呢滴係原則性問題~佢識唔識做人呢樣嘢

大宅

我覺無來探都好正常,我生時候我奶奶都唔知道,第二日才知道,有咩出奇~~~~
心態,心態,心態,一個人的心態非常重要!

別墅

原帖由 Cheung1234 於 13-07-10 發表
點解一定要老人家探你?唔探就唔俾掂個孫?呢D咩理論?!
paultina 發表於 13-10-21 23:56
呢滴係原則性問題~佢識唔識做人呢樣嘢

我都覺得有問題呀,而家生既係跟你家族姓氏既bb,而且媳婦嫁入你地門就係你地既女兒,
作為老爺奶奶都唔識去關心,又有咩資格係人前人後話自己係長輩?

講真,每個媽媽都愛自己老公而去辛苦10個月+劇痛十幾廿個鐘咁生仔,
同時都希望老爺奶奶會關心一下自己呢份辛苦既付出,
而唔係淨係識得掛住個面世幾小時、幾日既bb,而無視女兒既付出,
特別係奶奶啦,大家都係女人,應該明白呢個道理~

作為長輩既然想開開心心去抱孫,話俾人知自己榮升做爺爺麻麻,
就唔好忘記係邊個願意以身體、甚至生命去付出,將個孫帶黎你地身邊!

如果活到一把年紀都唔明白呢d做人道理,就唔好指望後生既一輩會識得做人啦~

複式洋房

就算探佢個心都係禁睇個孫,唔係你囉

大宅

我生完住咁多日,來足咁多日,我係公家醫院,每次只可2個人探病,攪到我D家人來探我都要等,黎又無野幫手,叫佢返家休息下都唔走

公爵府

有,第一個重有黎接我出院。第2個就係屋企等我哋返。

子爵府

我都無人黎探, 係老公攞湯比我, 佢地負責煲湯, 我無怪佢地, 反正兩三日都返屋企, 煩事老人家行黎行去, 返屋企都可以見.

男爵府

冇由於6299住外地。。。但有一直電話聯絡, 生完半個月成家包括姑仔一家有來探我。(我地住係兩個國家), 開車都要7個鐘

侯爵府

有,

大宅

99有黎一次,62同c6關係好差,冇黎過,而且我生左之後都冇見過佢!佢連知道多個孫都係C6姑姐講,冇搵過我們!

別墅

有, 不過志不在我, 係我個B啫

子爵府

62行動不便所以無,當日99同我媽一齊同我入院,到我入左產房,99返左屋企放狗,放完狗返返黎,而我呢個時候已生完

別墅

有,生大女時我奶奶仲煲埋青紅羅蔔湯俾我飲,我媽話有冇搞錯煮個雞蛋湯仲好過啦!

首頁

尾頁

跳至