懷孕前後

跳至

首頁
56789...37

尾頁

大宅

回覆:小產

我明天都入院食藥/塞藥。但願唔好太痛啦,我有些驚唔知有幾痛。

別墅

引用:我明天都入院食藥/塞藥。但願唔好太痛啦,

原帖由 leungcha 於 13-10-30 發表
我明天都入院食藥/塞藥。但願唔好太痛啦,我有些驚唔知有幾痛。
加油!放鬆心情!只要過埋呢關,bb好快回來!比多點點勇氣!加油!

別墅

引用:Quote:原帖由+wsamylam+於+13-10-30+發表請

原帖由 AGCCM 於 13-10-30 發表
我叫媽咪只落炒米,杞子同陳皮,過咗一個星期後先落桂圓,唔落紅棗,始終我哋唔係真係生咗,仲流緊血,記得 ...
我正正打算聽日自己整炒米茶!

別墅

引用:Quote:原帖由+AGCCM+於+13-10-30+發表我嗰

原帖由 jadenboy 於 13-10-30 發表
我星期五食藥,希望一切順利排出,唔痛吧
加油!我們最痛嗰關都捱過了,還有什麼可怕

大宅

引用:Quote:原帖由+jadenboy+於+13-10-30+發表我

原帖由 kevinpak117 於 13-10-30 發表
加油!我們最痛嗰關都捱過了,還有什麼可怕
多謝你,一齊加油努力

複式洋房

回覆:kevinpak117 的帖子

媽媽加油!我第一胎都試過8w冇心跳。最後揀左做刮宮手術,真心覺得刮宮一次過清晒會好D,而且唔需要經過食藥排胎心理上都會比較容易接受。我明白依家既你心痛既程度有幾難形容,但係你要堅強D BB既離開可能係因為佢本身未夠健康正常,但只要你手術後好好調理,BB一定會健健康康再返黎你身邊!我都已經擁有返自己既BB,你一定都會有架!其實我依家係廣華都準備做手術,今次係第三次懷孕,發現BB先天少左條染色體,全身有水腫,醫生話情況唔樂觀建議做人工流產,依家12w啦,可能因為生過BB,所以我已經開始感覺到佢既胎動,而且照超聲波BB依然仲有心跳,縱使我有時都會諗,BB仲努力咁生存,我係咪唔應該放棄,但再諗諗,BB依家係肚裡面承受緊我無法知道既痛苦,醫生話佢隨時心臟負荷唔到都會走。作為媽媽既,又點會忍心佢受痛苦,唔捨得一定會有,但日子依然要過,至少你仲有老公愛錫你,傷心夠了就要勇敢面對,加油!與你共勉之!

複式洋房

回覆:小產

大家都加油!好好調理身體,下次就會係我哋報喜㗎啦!

大宅

尋日由朝早九點等到晚上九點終於入左手術室, 睇住佢地推我入去同聽到D儀器聲真係幾驚, 不過好快麻醉後就瞓著左乜都唔知, 醒左後就乜都攪掂曬. 而家就等出院, 再調理好身體, 生與唔生都係順其自然好喇.

別墅

引用:Quote:原帖由+kevinpak117+於+13-10-30+發

原帖由 jadenboy 於 13-10-30 發表
多謝你,一齊加油努力
記住要坐月,唔好整壞身子呀,為日後既小寶寶打好根基!

大宅

kevinpak117 發表於 13-10-31 08:47
記住要坐月,唔好整壞身子呀,為日後既小寶寶打好根基!
咁其實幾時先睇中醫好呢?? 而家又話唔可以補, 幾時食羗飯?

別墅

引用:媽媽加油!我第一胎都試過8w冇心跳。最後揀

原帖由 Belovedchilli 於 13-10-31 發表
媽媽加油!我第一胎都試過8w冇心跳。最後揀左做刮宮手術,真心覺得刮宮一次過清晒會好D,而且唔需要經過食 ...
睇完你既留言,我好替你心痛,佢仲有心跳但要為佢做人流,真係好痛好痛!但學我爸講,佢先天不足,若勉強生佢落黎,結果只會雙方一世都辛苦。
我岩岩睇到有個JM講左句說話,佢話「天為你關左呢度門,就總有另一扇門係開住等您」,我覺得好受用,天無絕人之路,嫣之非福。

加油,一齊迎接下個健康既小寶寶。

別墅

引用:大家都加油!好好調理身體,下次就會係我哋

原帖由 AGCCM 於 13-10-31 發表
大家都加油!好好調理身體,下次就會係我哋報喜㗎啦!
會,一定好快有好消息,我今朝起身去廁所,見到無流血啦!希望會穩定啦!

別墅

引用:尋日由朝早九點等到晚上九點終於入左手術室

原帖由 funnyfanfan 於 13-10-31 發表
尋日由朝早九點等到晚上九點終於入左手術室, 睇住佢地推我入去同聽到D儀器聲真係幾驚, 不過好快麻醉後就瞓 ...
當我入到手術室,見到啲鉗,同嗰個我相信係引流個胎同載住個胎嗰個彎彎既兜,我係心寒,但嗰刻再心寒都唔及個心痛,一路喊,醫生一路做準備,打針喺手,安撫我等等。
手術過後,你記住要好好調養身體,為下一次打好基礎!努力,我地無做傷天害理既事,我地應得我們所想架,一齊加油呀,唔好心灰!

別墅

引用:Quote:kevinpak117+發表於+13-10-31+08:47+

咁其實幾時先睇中醫好呢?? 而家又話唔可以補, 幾時食羗飯?
中醫叫我由手術日開始計3-4星期後就去搵佢啦!姜飯我就沉晚已有食啦!用姜水沖涼洗頭,我沉晚沖完個人真係暖好多同埋原來個人真係好多風!飲花膠湯啦,花膠係幫助宮膜重建架!今晚就諗住食木耳蒸排骨,其實我好唔鐘意食豬,因為我唔太喜歡豬既味,但無法子,豬最正氣,唯有逼自己食。

大宅

kevinpak117 發表於 13-10-31 09:33
中醫叫我由手術日開始計3-4星期後就去搵佢啦!姜飯我就沉晚已有食啦!用姜水沖涼洗頭,我沉晚沖完個人真係 ...
有人話食大頭菜蒸豬肉, 大頭菜蒸魭魚最好.

別墅

引用:Quote:kevinpak117+發表於+13-10-31+09:33+

等我問下我中醫,再報告!

別墅

引用:Quote:kevinpak117+發表於+13-10-31+09:33+

問了中醫,她說:

大頭菜,在中醫食典內,有清燥熱功效,但亦偏涼,因有清肝作用,所以有所保留。多食會有動氣,亦有温心、腹作用,偶爾一次在飲食中無防,但不宜食太密。

sk2013  奶奶話40幾年前佢地坐月只食豬, 雞同鯇魚, 要用大頭菜蒸
我陪月就話以前舊式坐月先要咁, 我信陪月講多啲呀, 否則太多野唔食得真係好難頂  發表於 13-11-9 00:48

大宅

回覆 kevinpak117 的帖子

而家真係攪到我唔知乜野食得乜野唔食得.

別墅

引用:回覆+kevinpak117+的帖子而家真係攪到我唔

回覆 kevinpak117 的帖子

而家真係攪到我唔知乜野食得乜野唔食得.
食木耳、雲耳、花膠,屬溫和既就最穩陣, 記住煲薑水沖涼洗頭呀,否則之後好易有風濕同頭痛架!

複式洋房

引用:Quote:funnyfanfan+發表於+13-10-30+10:59+

原帖由 kevinpak117 於 13-10-30 發表
因我表姐之前都係小產過, 跟住就睇個中醫, 好快有左!! 我問左佢攞個中醫既資料, 個中醫係大學既教授, 如果 ...
可否PM比我

kevinpak117  sent la, pls chk!  發表於 13-11-1 00:37

首頁
56789...37

尾頁

跳至