想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

可能你開針後兩至三天照一次,
卵子差不多就即買機票

大宅

回覆 Sharonhoy 的帖子

我都想對針葯反應好,但醫生話卵子冇多到就係對針葯反應差個批病人黎喎,唯有睇下台灣醫生有冇辦法啦…同跟你話齋照多幾次同早少少過台灣準備!!我上一次真係打八日針,第十日就抽,同晨早8:45都照到,45分鐘後抽都已經走左了!

唔該晒你先!

男爵府

Coffeesylam 發表於 16-2-26 18:09

我都想對針葯反應好,但醫生話卵子冇多到就係對針葯反應差個批病人黎喎,唯有睇下 ...
第十日抽有點早,最後抽到幾粒?

男爵府

Coffeesylam 發表於 16-2-26 18:09

我都想對針葯反應好,但醫生話卵子冇多到就係對針葯反應差個批病人黎喎,唯有睇下 ...
理論上打多幾日針,卵子會多點時間生長,十日可能只有部分卵子大左,但其他未熟。

大宅

走卵,抽唔到呀~
基礎都係得兩粒, 打左七日針,第八日未打時照都已經18mm...

但走晒!!

男爵府

Coffeesylam 發表於 16-2-26 20:12

走卵,抽唔到呀~
打左抑卵針都排左出來?咁台灣師生有無同你講今次點解決?
不如你今次去盡d全程在台灣打針,之後由那邊日日跟進卵子生長情況仲好啦。

否則你今次仲遠左,似隔山打牛,仲難控制。

大宅

Sharon

好啦⋯⋯我同老公商量下考慮下你既意見先!

重未初診三月頭去,唔該晒你先!

香港都有朋友試過走卵,但真係唔知點解D醫生知道超高齡有機會走卵都解決唔到!

男爵府

Coffeesylam 發表於 16-2-26 23:24

Sharon
會唔會同醫生商量下用長方案,每個月微刺激取2-3粒卵子,
儲到有一堆先做受精。

香港唔多人咁做,但台灣好似比較多。
我之前上網睇有個台灣高齡媽媽因為卵巢早衰,
做左多次都唔成功,最後用呢個方法攪掂左

大宅

會同醫生商量,你講既儲卵方法我都聽過,睇下佢有咩新意見比到我地!

男爵府

Coffeesylam 發表於 16-2-27 15:02

會同醫生商量,你講既儲卵方法我都聽過,睇下佢有咩新意見比到我地! ...
因為你既情況似一次谷唔到好多卵就排左出來。你平時無用藥有驗到早排卵嗎?
有無驗AMH知道自己仲有幾多卵子儲備嗎?

如果取得少卵,之後馬上急住做pgs我怕你可能會過唔到,無胎放。
可能取多幾次,儲多幾粒卵子先做icsi,再做pgs會值d。

不過,同樣地你要去台灣好多次,你方便嗎?

大宅

係呀⋯⋯我估我真係谷唔到太多卵,冇用藥都早早地架通常day12就排!
AMH勁低唔到1⋯⋯

我都好怕冇胎放,問下醫生意見先!

如果真係要去台灣好多次,睇下可以堅持幾奈囉⋯⋯我做兼職既,假期冇問題,係錢唔係十分充裕姐,c6話放棄就放棄囉⋯⋯因為最想生係佢,係有限既資源下努力到底希望可以啦⋯⋯,

男爵府

Coffeesylam 發表於 16-2-27 23:06

係呀⋯⋯我估我真係谷唔到太多卵,冇用藥都早早地架通常day12就排!
Amh細過1,即儲備好少了,但唔代表無機會,只要出到一粒精卵就夠。
不過如果要去台灣取卵好多次,花費真係會比較貴。
你去到台灣同醫生傾下,睇下咩方法最岩你。

大宅

知道!我都係咁諗
麻煩晒⋯⋯感激

男爵府

Coffeesylam 發表於 16-2-29 00:41

知道!我都係咁諗
唔好咁客氣,都係大家互相分享同交流一下姐。Ivf呢條路又大壓力,又漫長,仲要外人唔明發生緊咩事,
所以同同道人一齊互勵互勉是必需的。

你有無先同台灣醫師同電郵溝通左你既情況先,
如果去到先由頭傾,我怕到時突然間你要考慮全程留在台灣,
我怕你會沒有準備。

大宅

我有在電郵簡單講,但電郵只有姑娘答,醫生太忙,同姑娘建議始終要到台灣同醫生詳談才可建議合適方案比我!
三月頭呢個醫生會在香港有個簡單座談會,我希望當埸可以簡單發問一下,睇佢會唔會比到個答案我啦⋯⋯

複式洋房

引用:+本帖最後由+Sharonhoy+於+15-7-22+12:58+

原帖由 Sharonhoy 於 15-07-22 發表

日記
你去驗血,超陰,是否黃醫生ref,我想睇佢,應該做邊樣先?
Thank you

男爵府

快樂的金金 發表於 16-3-1 10:13
你去驗血,超陰,是否黃醫生ref,我想睇佢,應該做邊樣先?
Thank you
抱歉, 我無法知你引左邊篇日記,不如你問清楚d

男爵府

Coffeesylam 發表於 16-2-29 23:36

我有在電郵簡單講,但電郵只有姑娘答,醫生太忙,同姑娘建議始終要到台灣同醫生詳談 ...
你睇台灣邊個醫師?之前我有諗過搵寶醫師, 同佢email來回左幾次,
次次佢都親自覆.

不過愛群就會係姑娘覆.

大宅

我係睇愛群呀⋯⋯佢地都話翁醫師好好耐性!重要係好jm會互相幫忙攞葯等等……

男爵府

Coffeesylam 發表於 16-3-2 20:57

我係睇愛群呀⋯⋯佢地都話翁醫師好好耐性!重要係好jm會互相幫忙攞葯等等… ...
我之前都有考慮過翁醫生, 因為佢好似在免疫方面好有權威.我見我上次ivf bingo左, 但咁早流左出黎, 怕係免疫有事.

不過今次我自然bingo已week13了, 我估我免疫應該無問題,
可能上次唔得, 係無驗過既染色體有問題多.

首頁

尾頁

跳至