懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

原文章由 minnanotaboyee 於 08-9-26 15:14 發表
政府都會幫你CHECK BB幾重架咩?! 我EDD係10月7號呀...我都想BB悻D出世.....亦諗緊使唔使搵C+照一照 MAKE SURE所有野OK.......因為政府唔會照....想問你地有咩COMMENT???

...

你幾多週呀? 臨生去私家照下都好, 睇清楚有無咩大問題咁可以講返俾政府醫生知, 我覺得安全啲!

大宅

好媽媽勳章

我啱啱去完贊育做產檢, 佢地都有用照聲波同我照, 亦都有度BB SIZE同重量, 上星期BB 仲只係得2.5KG, 今日度已經有3.2KG, 因為我日日食扒, 所以谷到佢肥D !

原文章由 minnanotaboyee 於 08-9-26 15:14 發表
政府都會幫你CHECK BB幾重架咩?! 我EDD係10月7號呀...我都想BB悻D出世.....亦諗緊使唔使搵C+照一照 MAKE SURE所有野OK.......因為政府唔會照....想問你地有咩COMMENT???

...

洋房

其實我想問下點解要 "谷肥BB" ?
唔係BB細粒 (輕磅) 易生D架 ?

原文章由 acpeanuts 於 08-9-26 18:32 發表
我啱啱去完贊育做產檢, 佢地都有用照聲波同我照, 亦都有度BB SIZE同重量, 上星期BB 仲只係得2.5KG, 今日度已經有3.2KG, 因為我日日食扒, 所以谷到佢肥D !

...

[ 本文章最後由 rubydon 於 08-9-26 18:45 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

因為我胎盤低要開刀,所以會比預產期早2個星期見到BB,醫生怕佢唔足磅要瞓氧氣箱,所以要make sure佢起碼有6磅,上次得2.5kg又真係細左D,所以醫生叫我食多D肉囉!

原文章由 rubydon 於 08-9-26 18:43 發表
其實我想問下點解要 "谷肥BB" ?
唔係BB細粒 (輕磅) 易生D架 ?

大宅

原文章由 acpeanuts 於 08-9-26 19:35 發表
因為我胎盤低要開刀,所以會比預產期早2個星期見到BB,醫生怕佢唔足磅要瞓氧氣箱,所以要make sure佢起碼有6磅,上次得2.5kg又真係細左D,所以醫生叫我食多D肉囉!

...

你係邊度生呀, bb現在都有5.5lbs好快就會有6lbs唔好咁擔心, 食多d花膠啦. d人話bb長肉多d呀, 佢點知你胎盤低呀, 點看的 ?

大宅

好媽媽勳章

我會喺Canossa生,經過食左一個星期扒之後,而家BB有3.2kg啦!大得好快!

照ultrasound就知胎盤低,我係私家同政府兩邊睇,兩邊都知呢個問題,所以keep住次次用ultrasound照 check住!

原文章由 happymanman 於 08-9-26 19:39 發表

你係邊度生呀, bb現在都有5.5lbs好快就會有6lbs唔好咁擔心, 食多d花膠啦. d人話bb長肉多d呀, 佢點知你胎盤低呀, 點看的 ?

大宅

原文章由 acpeanuts 於 08-9-26 19:47 發表
我會喺Canossa生,經過食左一個星期扒之後,而家BB有3.2kg啦!大得好快!

照ultrasound就知胎盤低,我係私家同政府兩邊睇,兩邊都知呢個問題,所以keep住次次用ultrasound照 check住!

...

wei , 都好快大wor... 7lbs 幾啦.. 加油呀, 開刀bb大dd都唔怕啦. 加油呀

大宅

好媽媽勳章

係呀,所以食多D肉,特別係牛扒係真係有用架!

原文章由 happymanman 於 08-9-26 19:53 發表

wei , 都好快大wor... 7lbs 幾啦.. 加油呀, 開刀bb大dd都唔怕啦. 加油呀

別墅

acpeanuts,

我個醫生話ultrasound的體重+/- 10%,所以你應該好夠架啦!
我上一胎係唔只+10%囉

原文章由 acpeanuts 於 08-9-26 19:47 發表

...

大宅

好媽媽勳章

係呀,我個醫生都有話我知,所以我會開始食返多D菜!

原文章由 lamsl 於 08-9-26 20:10 發表
acpeanuts,

我個醫生話ultrasound的體重+/- 10%,所以你應該好夠架啦!

大宅

好媽媽勳章

仲有2w就生,我自己重咗26磅,希望呢2w唔會超過30磅啦~~b仔就唔知幾多磅,無去照,保持神秘感~~~

男爵府

原文章由 lamsl 於 08-9-26 20:10 發表
acpeanuts,

我都想谷肥啲阿b呀, 肥啲得意啲! 人地又話好湊啲, 感覺上又健康啲!

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

chowhui

谷還谷,都要視乎自己血糖又冇偏高呀。雖然我不是有妊娠糖尿,但係血糖是偏高少少,所以令胎水太多,花小b又肥得太快,並不是好的現象,所以早排我又要睇營養師,控制食量,令花小b唔好一吓子肥得太快。

如果你是順產的話,更加唔好克意谷肥小b呀! 太肥就變咗要開刀架喇!

原文章由 chowhui97 於 08-9-27 10:31 發表

我都想谷肥啲阿b呀, 肥啲得意啲! 人地又話好湊啲, 感覺上又健康啲!

男爵府

原文章由 fishballbaby 於 08-9-27 10:44 發表
chowhui

谷還谷,都要視乎自己血糖又冇偏高呀。雖然我不是有妊娠糖尿,但係血糖是偏高少少,所以令胎水太多,花小b又肥得太快,並不是好的現象,所以早排我又要睇營養師,控制食量,令花小b唔好一吓子肥得太快。

如果你是順產的話, ...

我又係胎水多喎, 不過醫生又無話有咩問題! 我係想谷肥啲bb呀, 但係失敗咗! 之前佢都係偏肥少少, 醫生叫我唔好谷佢, 但係由37週去到38週只係重咗2oz... mouth: 唔知點解... 38週時阿b大概6lb13oz都okay啦, 都唔算好肥! 今日我會再去睇余醫生, 唔知今個星期bb會唔會大得快啲 (之前醫生話1個星期應該大半磅架!)

希望今次係呢胎最後一次產檢啦, 上次見醫生佢已經話點解唔係係法國見到我......

子爵府

好媽媽勳章

我返黎喇...
入左tmh2日1夜...
我都唔係作動..而係腸抽筋ja..
不過又係因為我肚細,
2日入面做左好多檢查..
u/s都照左2次..又驗小便,又驗血..
駁機聽胎心聽左2次...
每次聽左個幾鐘ar....

大宅

原文章由 Rain~* 於 08-9-27 11:22 發表
我返黎喇...
不過又係因為我肚細,
每次聽左個幾鐘ar.... ...

出院就好啦.. 原來唔係作動, 咁tmh多唔多孕婦呀? check清楚好d呀

子爵府

好媽媽勳章

happymanman
tmh唔多人ar~
產前房1d都唔full..
得10個孕婦左右待產...
原文章由 happymanman 於 08-9-27 12:15 發表

出院就好啦.. 原來唔係作動, 咁tmh多唔多孕婦呀? check清楚好d呀

大宅

原文章由 Rain~* 於 08-9-27 14:34 發表
happymanman
tmh唔多人ar~
產前房1d都唔full..
得10個孕婦左右待產...

咁未好law, 我都係住t.m.的不過去pmh生呀, 因為我就返工覆診仲有我99係pmh度做想比較易照顧, 不過上星期有媽咪入了去話超多人8人房住12人我都有少少怕呀..

大宅

好媽媽勳章

Rain,

唔見你幾日, 仲以為你真係生左添! 驗清楚都好呀, 最緊要大人同BB都健康!

今日見C+醫生最後一次, 下次見佢已經會到下星期六開刀, 不過佢話我胎盤咁低, 隨時一見紅都生得, 所以叫我做定心理準備!mouth:

原文章由 Rain~* 於 08-9-27 11:22 發表
我返黎喇...
不過又係因為我肚細,
每次聽左個幾鐘ar.... ...

大宅

好媽媽勳章

唔係呀化.......咁恐怖!

原文章由 happymanman 於 08-9-27 17:51 發表

咁未好law, 我都係住t.m.的不過去pmh生呀, 因為我就返工覆診仲有我99係pmh度做想比較易照顧, 不過上星期有媽咪入了去話超多人8人房住12人我都有少少怕呀.. ...

首頁

尾頁

跳至