自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

mielmiel 發表於 20-6-11 17:16
after weighting 42

其實, 好似 jupas 個個都係呢個分數

珍珠宮

牛年勳章 月餅勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

mielmiel 發表於 20-6-11 11:46
我仔有HKU offer,但CU收唔到interview,唔知係咪佢冇submit SLP呢。
想問下如果仍鍾情CU想博下,係咪可 ...

我細仔 都攞到 hku 嘅 42分offer, 而29/5 亦有幸去左 cuhk interview.但明日先係 呢一round 最後一日interview, 所以未知 pass 唔 pass interview

cuhk好似話有睇 學校4月嘅 predicted grade去 shortlist 考生去面試。

珍珠宮

mielmiel 發表於 20-6-11 11:46
我仔有HKU offer,但CU收唔到interview,唔知係咪佢冇submit SLP呢。
想問下如果仍鍾情CU想博下,係咪可 ...

呢樣真係唔清楚。
而我大細仔都有交 SLP

大宅

想問今日先知想HKU 想讀嗰科改咗可以唔使take M2, 但已經過咗JUPAS 改priority 日子,所以無得interview, 想問放咗榜後改返呢科做first choice, 會唔會因為之前無interview而唔收?

唉....其實人哋半個月前有email 比佢,佢睇唔到呢個改變

珍珠宮

mielmiel 發表於 20-6-11 14:52
佢唔肯透露考成點呀! 其實CU收4C機會都唔高,佢只係靠理科食糊,唔係咩學霸,放榜都要睇餸食飯。 但到時如 ...

要視乎中大first round 放幾多 7科40分offer 出嚟, 如果成績一出就 fill 晒, 就算到時夠分, 想收都唔得。

但影唔影響擺A2, 一樣要睇 hku 放出嘅 offer 滿晒未

今年, 我仔話佢d 同學, 好似話揀去 hku 嘅偏多

子爵府

育兒性格勳章

juicy媽 發表於 20-6-12 08:40
要視乎中大first round 放幾多 7科40分offer 出嚟, 如果成績一出就 fill 晒, 就算到時夠分, 想收都唔得 ...

咁即係博唔過喎!
點解今年學生心態又轉往HKU

男爵府

回覆 mielmiel 的帖子

你仔仔除了medic重想讀邊科? 請問知吾知CU medic 今年最底幾分先收? 是否計7科?

珍珠宮

BS129 發表於 20-6-12 09:58

你仔仔除了medic重想讀邊科? 請問知吾知CU medic 今年最底幾分先收? 是否計7科?

係, 一樣係7科40分

珍珠宮

mielmiel 發表於 20-6-12 09:13
咁即係博唔過喎!
點解今年學生心態又轉往HKU

好似話係7科同6科嘅分別,
擔心萬一是但一科失手,
咁就7科未必會夠分數,
而6 科相對係較容易 handle 。

珍珠宮

回覆樓主:

其實係阿仔揀講咩俾我知, 我就聽吓咁

男爵府

回覆 juicy媽 的帖子

可吾可以請教你仔仔CU 7科40 分係咪已經計埋加分制 ?

子爵府

育兒性格勳章

juicy媽 發表於 20-6-12 10:37
係, 一樣係7科40分

40分呢個係有offer計? 如冇offer要收幾多分?

子爵府

育兒性格勳章

BS129 發表於 20-6-12 13:21
回覆 juicy媽 的帖子

可吾可以請教你仔仔CU 7科40 分係咪已經計埋加分制 ?

CU 醫科冇加分制的

子爵府

育兒性格勳章

BS129 發表於 20-6-12 09:58

醫科唔收就 Biomedical Science
再唔夠分就 biochemistry, biotechnology

佢對物理治療冇咩興趣

珍珠宮

mielmiel 發表於 20-6-12 16:21
醫科唔收就 Biomedical Science
再唔夠分就 biochemistry, biotechnology

我細仔都話入唔到 medic
就 Bio Med or Physio

其實BioMed ,即係做研究?

子爵府

育兒性格勳章

juicy媽 發表於 20-6-14 11:49
我細仔都話入唔到 medic
就 Bio Med or Physio

可估係,我仔對硏究好有興趣,佢首志願其實係BioMed,不過佢話如果夠分冇理由唔入醫,但將來唔會醫人,只想做醫學硏究

珍珠宮

mielmiel 發表於 20-6-14 12:10
可估係,我仔對硏究好有興趣,佢首志願其實係BioMed,不過佢話如果夠分冇理由唔入醫,但將來唔會醫人,只 ...

咁睇吓大家仔仔可否做同學

mielmiel    發表於 20-6-15 17:56

珍珠宮

回覆樓主:

Jupas 已經出左每位考生於放榜後,可以更改選擇既時間, 可以上 jupas account check 定先

子爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

咁快!
即刻睇咗

大宅

回覆樓主:

想請問大家,理大個weighting點樣計算?上佢地網站睇,但是我弱弱地,睇極都唔明白。。
另外,如果想知道物理治療呢科點樣計呢?唔該曬(emoji)

首頁

尾頁

跳至