想生BB

跳至

首頁

尾頁

子爵府

原帖由 chweebebe 於 09-11-12 21:32 發表
Because my ovalution was late...on Day 19.

my ovalution is also on day 19, but i remember my last 2 iui, my ovalution was forced on day 14

one dr told me the problem of late ovalution is the egg is sometimes too old to conceive, i don't know what can we do to improve

大宅

應該係唔比我排卵. I will call Dr Tung and ask for details this Sat, will keep you posted. So you can also check with your Dr.

原帖由 I_O_U_baby 於 09-11-12 15:00 發表
睇到有D唔係好明添,
咁即係要比佢排卵定唔比呢??

大宅

塞藥 is very basic, to ensure you have enough 黃體. I have checked with Dr Tung that I will need to 塞藥 after FET.

原帖由 chweebebe 於 09-11-12 15:46 發表
In PWH,Natural cycle FET =100% no 安胎針 or 塞藥 !Because I asked the nurse and DR few times to confirm....The only thing to do is "Check hormone to confirm the ovulation day".I went to hospital about ...

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我今日係day11, 醫生預計day15 (Nov18)抽卵, 我唔記得問醫生交丁丁當日, 駛唔駛之前幾多日唔好dodo呀?

唔該.

大宅

Do u know can I dodo in FET cycle?
原帖由 minimeme 於 09-11-13 11:35 發表
應該係唔比我排卵. I will call Dr Tung and ask for details this Sat, will keep you posted. So you can also check with your Dr.

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

唔好太擔心
雖然遲排卵有時是代表卵子開始老化
但我今次咩左
都係day23先排卵嫁
所以說
凡事無絕對嫁
加油啦!

原帖由 chweebebe 於 09-11-12 21:32 發表
Because my ovalution was late...on Day 19.

大宅

For iui,Dr will make sure to keep the egg in the best condition...Day 14 is the ideal time for ovalutation.Chinese Dr also said Day 28 is a perfect cycle.My cycle was around Day28-30,but after I started my 1st IUI -11months ago,my cycle become crazy,from Day26-42.
原帖由 chichiho 於 09-11-13 08:44 發表

my ovalution is also on day 19, but i remember my last 2 iui, my ovalution was forced on day 14

one dr told me the problem of late ovalution is the egg is sometimes too old to conceive, i don't kno ...

大宅

我係抽卵前7天禁dodo.

原帖由 pigpigyy 於 09-11-14 12:48 發表
我今日係day11, 醫生預計day15 (Nov18)抽卵, 我唔記得問醫生交丁丁當日, 駛唔駛之前幾多日唔好dodo呀?

唔該.

大宅

Dr Tung never mention this. I guess no problem, and no impact, just normal.

原帖由 chweebebe 於 09-11-14 12:55 發表
Do u know can I dodo in FET cycle?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

原帖由 minimeme 於 09-11-14 16:04 發表
我係抽卵前7天禁dodo.

唔該妳呀.

彩鑽殿

原帖由 minimeme 於 09-11-11 18:09 發表
放雪胎後可以飲薑蜜嗎? 有甚麼好或Bad影響?

IOUBaby, 你開始準備今個cycle放雪胎未?? 我己經開始食hormo藥, Dr Tung 會安排我在放雪胎前做針灸. 佢話如果放之前針, if not feeling well, then won't do it after FE ...

請問做針灸大約幾多錢呀? 我問過董醫生駛唔駛做, 佢話唔駛呀.

大宅

其實董醫生都話我唔洗做針灸, 但我堅持唔想放過任何我能力範圍做到,而又能增加成功率的事. 所以董醫生幫我安排左係放雪胎前幾個鐘針. 佢話唔係個個人都頂得住, 隨時會有反效果. 所以為安全起見, 如果我針完唔舒服, 嘔的話, 就即停, 而且放胎後唔會針. 如果無唔舒服, 放後可以針.

大約幾佰"蚊".

pigpgyy, 你幾時放胎呀?

原帖由 pigpigyy 於 09-11-14 21:43 發表

請問做針灸大約幾多錢呀? 我問過董醫生駛唔駛做, 佢話唔駛呀.

彩鑽殿

原帖由 minimeme 於 09-11-15 22:38 發表
其實董醫生都話我唔洗做針灸, 但我堅持唔想放過任何我能力範圍做到,而又能增加成功率的事. 所以董醫生幫我安排左係放雪胎前幾個鐘針. 佢話唔係個個人都頂得住, 隨時會有反效果. 所以為安全起見, 如果我針完唔舒服, ...

我明天再返去覆診, 醫生預計11月18日抽卵, 至於幾時放胎就未知, 咁妳幾時放胎呀?

董醫生都有同我講過, 做針灸唔係個個人受得住, 佢話有機會令到個子宮收縮, 唔係咁好, 所以佢都唔建議我去做.

子爵府

原帖由 minimeme 於 09-11-15 22:38 發表
其實董醫生都話我唔洗做針灸, 但我堅持唔想放過任何我能力範圍做到,而又能增加成功率的事. 所以董醫生幫我安排左係放雪胎前幾個鐘針. 佢話唔係個個人都頂得住, 隨時會有反效果. 所以為安全起見, 如果我針完唔舒服, ...

係咪一定係dr tung病人先至可以去針架?

大宅

我都擔心子宮收縮影響著床, 我都係要再諗諗針唔針. Dr Tung 安排左我Nov27放雪胎. But don't know if there will be any schedule change. 咁你有機會Nov20放胎喎.

原帖由 pigpigyy 於 09-11-15 23:30 發表

我明天再返去覆診, 醫生預計11月18日抽卵, 至於幾時放胎就未知, 咁妳幾時放胎呀?

董醫生都有同我講過, 做針灸唔係個個人受得住, 佢話有機會令到個子宮收縮, 唔係咁好, 所以佢都唔建議我去做. ...

大宅

仁安針灸部? 應該唔係.

原帖由 chichiho 於 09-11-16 08:39 發表

係咪一定係dr tung病人先至可以去針架?

彩鑽殿

原帖由 minimeme 於 09-11-16 10:18 發表
我都擔心子宮收縮影響著床, 我都係要再諗諗針唔針. Dr Tung 安排左我Nov27放雪胎. But don't know if there will be any schedule change. 咁你有機會Nov20放胎喎.

係未通常抽完卵, 隔一日就放胎架, 我諗住放假休息下, 但唔知幾時放好. 董醫生話抽了卵出來, 睇下入面有無餡, 究竟係乜野來架? 我有d擔心呀.

大宅

我就係抽卵後隔日放胎. 我諗係要看精卵能不能結合並且成功分裂, 再confirm你那日放胎.

原帖由 pigpigyy 於 09-11-16 14:25 發表

係未通常抽完卵, 隔一日就放胎架, 我諗住放假休息下, 但唔知幾時放好. 董醫生話抽了卵出來, 睇下入面有無餡, 究竟係乜野來架? 我有d擔心呀.

彩鑽殿

原帖由 minimeme 於 09-11-16 14:52 發表
我就係抽卵後隔日放胎. 我諗係要看精卵能不能結合並且成功分裂, 再confirm你那日放胎.

明白了. 我想問如放胎後, 係未3日左右就會著床架啦? 另外, 醫生會唔會問我地做唔做icsi架?

大宅

好似5-7日著床,我都唔確定. 董醫生會交比仁安Lab In charge, Tracy Ong 決定須唔須要做 ICSI. 我個case係佢地幫我trim thin 左胚胎"wall", 令佢more easy to著床. In fact, what they did its right, I can 著床, but it didn't continue to grow, so it is not they did something less for me, just my DNA problem.

Trust them, they are very profession, and will do whatever can increase your chance to success.

原帖由 pigpigyy 於 09-11-16 15:50 發表

明白了. 我想問如放胎後, 係未3日左右就會著床架啦? 另外, 醫生會唔會問我地做唔做icsi架?

首頁

尾頁

跳至