跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

OneTwoThree,
我諗你講果個人, 99%係南南, 因為南南大大下就似左亞姨 (褓姆), 亞姨係細細粒既.....

而希希仲係喊得好犀利呀? 而南南就剛剛病完, 返左2天學, 這2天都係比老師拖入班房時就:-( , 但係一入到班房就無左聲 (收左聲).

迦南有下午班既, N1 既下午班叫 紅組

冷氣問題, 褓姆次次揍南南放學時, 見南南凍冰冰, 就會同錢老師講, 不過錢老師唔係次次都回應, 早排就成日話南南坐唔定位, 所以唔關對正冷氣口事, 我早2天都想打去學校同校長話冷氣問題, 不過又怕校長覺得我煩

daydaytse:
我同你想法係一樣, 就係怕病完好返幾日, 之後又怕, 咁就真係唔知幾時先會開開心心上學去, 又或者有似有些 mami 話 d 小朋友, 到假期時, 成日都喊:-( 話....點解今天無得返學

今天派左2張字卡 (teacher 及 1), 同埋手冊上有註明這個月學什麼字, 嘩!!! 原來已經要認字, teacher, ball, 人, 月 及 1, 仲要學講句子, 哈哈!! 南南一定講唔到, 而家佢仲係開始學發雙音既字

笑死我, 今天有舊泥膠既東西帶回來, 一舊野唔知是什麼, 老師就寫係 "香腸"

今天, 派左訂冬季校服紙啦!!

同埋, 原來每2個月既生日會, 係有 topic, 要跟 topic 穿服裝, 來緊係 中國服

3月既生日會, 係南南正日生日

複式洋房

Hi.......我亞慇今日攞返嚟果pat黃色野,老師唔係側邊寫著一定古唔到係香腸。(不過我真係好想問返亞女其實媽咪比過成條未切嘅香腸你睇過未呀?)
呢個月28號,生日會主題衫係中國服仲話要紅色,你地知唔知邊道有D咁上下嘅衫買。:-P :-P :-P
今天果2張字卡 teacher & 1,我亞慇好快就攪得掂,乜手冊上有寫呢月學咩字,我聽日返去再慢慢睇吓先。
我想問吓,我地D老板冬天返學係唔係著衛衣,同埋條圍裙有無唔同?仲有其實買唔買大褸好呢???睇返之前D Topic就話無乜用,但係我之前見好有形吓!

別墅

浚浚pat 泥膠寫住馬呀? 真係唔講唔知呀!
我都睇到佢手冊寫住每次生日會都有主題, 叫家長要配合返, 咁都幾煩喎, 同埋果D衫去街又唔會著既, 買黎著一次真係幾浪費.
冬季校服我都有D疑問呀, 有套運動衫褲, 有衛衣, 咁無褲既? 大褸我之前都睇個D post 叫人唔好買, 因為好硬喎, 但凍起上黎又著咩呢? 件冷衫同圍裙就好似同夏天一樣樣, 不過質地唔知有無分別喇, 唔知學校有無實版睇呢!?

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

!!! 運動服係成套呀!! 有衫有褲

衛衣就係底衫 (黃色樽領), 即係凍 起上來, 就要先穿衛衣, 之後再著運動服在面

um... 我見件校褸唔係咁貴, 所以都係買1件比佢, 費時到時老師突然要我一定只可以比佢穿校褸返學, 咁就真係要走去葵涌買先得
(係呀!! 我成日覺得見校褸好型仔既, 外面係有些像膠膠地既面, 藍白格仔, 入面係絨面, 黃色底白色鴨仔)

因為, 今次 d 校服無得比我地當場試身, 上次外套我都專登買1件xs, 1件s, 唔怕好快唔 arm 穿, 南南真係大得好快, 一季要換2批衫

另外, 圍裙同白 sock 係同夏季一樣, 所以唔洗買啦!!!

9月28日既生日 topic 服飾, 係中國服 或 紅包為主既衫

係呀!! 我明天都要入赤柱睇下有沒有中國服, 因為我一向唔買紅色衫比南南, 因為紅色衫總是會甩甩地色, 所以我好怕紅色衫.

雖然上年新年有一套中國服, 不過好厚唔可以穿

[ 本文章最後由 szeszes 於 07-9-15 12:29 編輯 ]

複式洋房

我想問吓?冬季運動服到時是不是日日都要著,唔使好似而家咁分,星期一及五至著。另外如果真係好凍,又著羊毛外套,又著衛衣係底,咪好多衫攞!(其實都好似夠喎!)
真係使唔使買大褸呢????
(雖然好有形,但真係驚用唔倒。)
請大家比D意見!

水晶宮

係呀! 冬季就日日都係運動服+白鞋

所以, 而家果對黑鞋只係穿多一陣, 到出年轉返夏季先再穿過, 真係好大可能都穿唔到了, 所以而家佢地多數4個月左右就轉大一碼既鞋.

um.... 羊毛衫始終會過風, 而冬天既小西灣真係特別好風既, 所以, 我就諗.... 其實在街上可以穿自己既大褸, 入到學校應該會暖 d, 所以都可以唔用既.

但係我都會買一件校褸比佢既, 因為返學第1年, 希望老師識比1件大少少身既校褸, 出年就可以唔洗買

[ 本文章最後由 szeszes 於 07-9-16 10:18 編輯 ]

男爵府

各位好,

今朝我問校長關於冬季校服既問題, 佢話件衛衣可以唔買, 但如果天氣凍裡面可自行加件內衣但唔可以突出校服領位, 同埋如果帶頸巾返到學校就要除啦, 咁樣我都係決定唔買兩件衛衣, 慳番$120, 另外圍裙都唔洗另外再買, 夏天同冬天一樣都係果條, 同埋我問過錢老師冬天會唔會開冷氣, 佢就話26度以下學校就唔會開冷氣, 咁都好, 唔洗一年四季都開, 有d新鮮空氣入吓課室, 我諗咁樣對小朋友健康會好d!!

[ 本文章最後由 OneTwoThree 於 07-9-17 20:50 編輯 ]

複式洋房

原文章由 OneTwoThree 於 07-9-17 20:44 發表
各位好,

今朝我問校長關於冬季校服既問題, 佢話件衛衣可以唔買, 但如果天氣凍裡面可自行加件內衣但唔可以突出校服領位, 同埋如果帶頸巾返到學校就要除啦, 咁樣我都係決定唔買兩件衛衣, 慳番$120, 另外圍裙都唔洗另 ...

Thank You....

我冧我都會買一件比個女,60蚊Ok la....。
此終都係件大褸,買唔買好呢? 我住係佳翠苑,行返學都唔使10分鐘,同埋只係過一條,屋苑車輛通道馬路。

別墅

很久沒上來:cry: 冬季校服我打算買兩套運動服算了,其它都不買了
今個生日會俊俊去唔到呀,因為我羅左假想一大家人(公公,婆婆,爺爺,麻麻,爸爸,媽媽)去玩下:lol::" /> 你地開完就報下料啦 舊泥膠話係太陽,仲要綠色真藝術呀

南南你轉下午班,第時個個小朋友返ok可能都同mami講"唔見左南南呀":-(

別墅

校服問題我都未諗定呀?-( , 係咪今個星期要交通告喇?
我可能會買兩套運動衫, 一件衛衣, 大褸都想買定既, 不過又好似同運動衫唔係幾襯喎 , 你地覺唔覺呢~~~?

水晶宮

張校服 form 好似係在本星期五 (21/9) 或之前交

我就同南南訂左:
2套運動服, 2件羊毛外套, 1件大褸, 3件衛衣 [成為 $900元]

(因為 "南南" D 校服一向 keep 係褓姆家, 費時買唔夠就比褓姆 "鵝" 我 )

男爵府

講開又講, 揍南南果個姨姨對南南真係幾好心機, 今日我見南南一路行返學校一路喊, 同希仔一樣, 我揍左希仔入學校, 姨姨仲氹緊正在喊喊中既南南, 我自己都無咁好耐性氹希仔, 總之睇得出姨姨對南南好好~ szesze你真有眼光, 搵到個咁好既姨姨揍南南

水晶宮

OneTwoThree:

係呀!!! 亞姨一向好細心, 又有耐性及真係會教小朋友既, 所以有佢幫我湊南南, 我真係好放心, 佢仲要係收一個友情價幫我湊南南.

褓姆係我一個中學同學介紹比我既, 因為佢舊同事既仔仔以前係比佢湊, 好彩搵到佢幫我湊南南乍.

別墅

張買校服form我交左啦....如果唔係想下有買多d架啦

今日亞仔話食通粉喎 仲有li幾日成日唱ABC.....

別墅

我今日都交左張通告喇, 我想問件羊毛外套, 同而家果件係咪唔同架? 我無訂到添, 如果係唔同, 我就要加單喇!

男爵府

我個女12月先返學, 之前冇做夏天校服, 學校話遲d 會通知我地反黎做冬天校服 ..但係, 到依家都未收到通知 ..請問你地封信有冇講幾時dealine 呀 ??

原文章由 daydaytse 於 07-9-19 10:01 發表
我今日都交左張通告喇, 我想問件羊毛外套, 同而家果件係咪唔同架? 我無訂到添, 如果係唔同, 我就要加單喇!

水晶宮

mimi1102:
你放心啦!! 我剛剛幫你問左朋友, 佢仔仔係08年1月先返 N1 blue 組既, 佢都未收到訂校服 form.

男爵府

各位,

我有料報呀, 唔知你地覺唔覺得得一套毛巾仔日日洗好快殘同好麻煩, 我今日問錢老師學校有無得買毛巾仔, 錢老師話有, 大細先巾一set $10, 放學仲擺左一套落希仔書包, 不過我另外仲想買多兩set, 如果你地想買既可以同錢老師講, 佢話校長可以俾張order紙我地買, 希望呢d資料幫到你地啦!!

男爵府

szesze,

Thank you ar ~~

原文章由 szeszes 於 07-9-19 20:17 發表
mimi1102:
你放心啦!! 我剛剛幫你問左朋友, 佢仔仔係08年1月先返 N1 blue 組既, 佢都未收到訂校服 form.

別墅

OneTwoThree,
買多兩set 都好喎, 可以替換吓, 唔該晒你既資料呀!

首頁

尾頁

跳至