家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

原文章由 曳人 於 07-8-30 15:52 發表
今朝排左8063 @0.183, 入到, 而家0.179, 有無姊妹有入呢隻呀?

點解你會入架? 有風嗎? 我仲有少許crab貨, 之前蝕到ma ma 聲....

大宅

得閒個陣,個市就悶到嘔wor,依兩日忙到c c 下,個市就大上大落:tongue:

昨天跟風出左152(@0。88,平均0。836入)。平日會分段出,但是昨天匆忙之下忘記了,想兜都兜唔切。之後便立即入返隻358(@17。64)補數。之後又成日心掛掛隻152wor,所以今朝一早佈住,如果低就立即入返d。可是升緊,等左一陣都無跌,又無時間睇。怕返來已經上到$1,00,所以hip埋眼入小小(@0。92)

一入隻358,就發生業績麻麻,仲話要減產的新聞。諗住今早實跌啦。點知今早見佢又升d wor,以為佢有免疫能力。無耐偷雞一睇,原來在跌緊。我在1分鐘之內,連續改價三次,才出到(17。68,17。64入),之後又例牌即彈返上去(17。9)。好彩收市17。1,低過我出的價,否則又激氣喇!

因為明天請了假去海洋公園,加上幾天假期,怕美國唔知又玩邊科,所以今天想出d貨。我見9143成交好小,怕又衰貪心,所以決定出埋佢(1。57出,0。85入),是最近最大的成就!

哈哈!今日我好理智咁出左隻只持貨一天的心儀股358。能夠在知道入錯時立即跟它一刀兩段,感覺自己進步了!

大宅

190,復牌之後大上大落。我本來當長線股咁看待gama,但是見佢咁無儀態 真是不大習慣!

打電話問姑姑點解會咁波動,佢仍然睇好,說從來沒有擔心,沒有4元以上不會出wor。幫佢手的叔仔,今日仲向2。4左右補貨tim

講出來是給入左的媽咪參考,沒有入貨的媽咪不要見到話見4蚊就立即入。4蚊只是願望價來。加上佢最近大上大落,所以不知道要等幾耐。姑姑是個勁有eq的人(當然,如果我大把彈葯,都會好似佢咁高eq

我現在平均2。4x。

[ 本文章最後由 busymami 於 07-8-30 21:27 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 circle119 於 07-8-30 08:15 發表

hi vizzi & ALL
morning
有呀!
個個係封面

click入去有45pic photo

circle119

d相好靚呀.仔仔好合作喎.

我開頭都以為得兩張相,好彩你講一講. 我之前都同阿仔影左一套,諗住細b出左世6個月到影多套.

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 busymami 於 07-8-30 21:04 發表
得閒個陣,個市就悶到嘔wor,依兩日忙到c c 下,個市就大上大落:tongue:

昨天跟風出左152(@0。88,平均0。836入)。平日會分段出,但是昨天匆忙之下忘記了,想兜都兜唔切。之後便立即入返隻358(@17。64)補數。之後又成日心掛掛隻152wo ...

真係有進步喎,好難落手架

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 叮叮噹噹 於 07-8-30 15:34 發表
#697我都有呀,我2.54入架, 你幾多入呀?頭先朋友話我知, 陸叔話呢隻會上$2.8喎, 唔知真定假!

2.8甘保守?咪同而家差唔多

大宅

原文章由 circle119 於 07-8-29 22:23 發表
嘩....現在先上到bk

呢幾日升左頗多.都拾d.
靠大唐同中壽

但今日又多回又升d
個市家下都頗波幅下
所以自己家下有賺d都食左先
好似同人鬥快搶食

前排星期日去影相family
歡迎來seesee

http://albu ...

d 相影得好靚!影左幾耐?見你個仔狀態好好,一d都唔倦。

我早兩三年都帶d細佬去影左揖,仲有幾張全家福,是穿婚紗那種。現在睇返感覺很有趣。間中影d來留念很好。

要趁佢地細個影多d,到六,七歲以上,就好唔願意影。

大宅

原文章由 迪迪仔 於 07-8-31 00:29 發表

真係有進步喎,好難落手架

你覺得我這個決定岩唔岩,不過升返我都不會太失望,因為有負面消息,感覺會比較波動。我情願揀過一隻穩陣d。例如330咁

我現在睇緊97,想加注。我覺得佢幾有錢途 你覺得點?

大宅

原文章由 迪迪仔 於 07-8-31 00:31 發表

2.8甘保守?咪同而家差唔多

係呀叮叮噹噹,迪迪仔話睇一倍ga。所以我已經把佢放埋一邊,等一倍至拿出來

我明天放假,無得睇機。現在美國跌左1。x only。希望明天無驚無險,又到四點

[ 本文章最後由 busymami 於 07-8-31 00:53 編輯 ]

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 busymami 於 07-8-31 00:48 發表

你覺得我這個決定岩唔岩,不過升返我都不會太失望,因為有負面消息,感覺會比較波動。我情願揀過一隻穩陣d。例如330咁

我現在睇緊97,想加注。我覺得佢幾有錢途 你覺得點? ...

330隔離阿ron愛股,今日又証明佢無揀錯股,叻!
97比較慢熱,我好少睇呢隻野,妳鍾意佢d咩呀?
今日成交大左,希望儲左個零月力水會有突破喇!
我今日買左隻1068 @9.2,望10蚊樓上,
佢出左業績,好多大行都睇10幾蚊,我都覺得今次佢地無吹水,
而且今日走勢好好,10樓上應該唔難,今日我又沽左d8029,
將d錢轉買左呢隻,希望無揀錯^^

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 busymami 於 07-8-31 00:51 發表

係呀叮叮噹噹,迪迪仔話睇一倍ga。所以我已經把佢放埋一邊,等一倍至拿出來

我明天放假,無得睇機。現在美國跌左1。x only。希望明天無驚無險,又到四點 ...

我計埋之前跌市入個d,儲儲埋埋都唔少呀,希望第日有機會showoff俾我威一陣喇

大宅

又唔記得

[ 本文章最後由 Eva 於 07-8-31 02:12 編輯 ]

大宅

原文章由 迪迪仔 於 07-8-31 01:22 發表

330隔離阿ron愛股,今日又証明佢無揀錯股,叻!
97比較慢熱,我好少睇呢隻野,妳鍾意佢d咩呀?
今日成交大左,希望儲左個零月力水會有突破喇!
我今日買左隻1068 @9.2,望10蚊樓上,
佢出左業績,好多大行都睇10幾蚊,我都 ...

我很早之前已經睇ron的330,仲同佢傾過電話tim。佢好好人ga :loveliness:
我跟佢推介,在$50多元入過,幾次上到60幾就跌落lai,次次都係埋,終於有次想沽左之後,跌落去至買回。就是這次出了之後,就不再回頭了。你話丫!!!! 之後就一直覺得佢好貴,唔敢入,點知越升越有。終於上次我小災時,在100入左d,之後試過跌落94,我都好定。買藍籌就是想這樣 :lol::" />:" />:" />:" />

97:

恆發<0097.HK>1.45億購中投餘下35.94%權益
2007年8月30日 07:59:31 a.m. HKT, AAFN
恆地<0012.HK>及恆發<0097.HK>聯合公布,恆發附屬泰立以現金1.4502億元代價,收購中國投資集團餘下35.94%權益。

中投之主要業務為投資控股及基建業務,而基建業務當中包括持有主要於杭州、安徽及天津經營收費橋樑及收費高速公路之合營企業權益,截至去年底,稅前溢利及稅後溢利分別為3401.5萬元及3137.1萬元。

進行有關交易之理由及得益
收購有關出售股份可令恒基發展集團透過持有中投之100%股權權益更佳地管理及監控經營基建業務之合營企業。是項收購使恒基發展集團全資持有中投,繼而簡化了基建合營業務運作之決策過程。
恒基地產及恒基發展各自之董事局(包括獨立非執行董事)認為有關交易乃經公平磋商及按一般商業條款進行,並附合恒基地產及恒基發展之最佳利益,而有關交易之條款對買方而言屬公平合理,亦符合恒基地產及恒基發展各自股東之整體利益。

恆地持有恆發約67.94%股權。(wr)

我手上的貨是98年時入的,已經除本。之前兩次被收購都失敗,上次變相出售資產,派過$5特別股息之後,股價還是陰陰上。我高價時沒有出貨是因為喜歡它保留中國基建項目。現在出了以上的消息,我覺得更加利好。它又擁有賺錢能力極高的煤氣,又有除時再被收購的概念。所以我覺得它有錢途。如果想煤氣股的人,我覺得應該選97,因為它同樣可以得到煤氣派發的高息之外,更多了個被收購的機會。

以上都是我自己估估下的。唔知岩唔岩!

[ 本文章最後由 busymami 於 07-8-31 02:26 編輯 ]

大宅

迪迪仔,你又返夜?

你返得都好密wor!時間差,咪好辛苦lor!

我去

Goodnight

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 busymami 於 07-8-31 02:13 發表

我很早之前已經睇ron的330,仲同佢傾過電話tim。佢好好人ga :loveliness:
我跟佢推介,在$50多元入過,幾次上到60幾就跌落lai,次次都係埋,終於有次想沽左之後,跌落去至買回。就是這次出了之後,就不再回頭了。你話丫!!!! 之後就一 ...

妳分析得甘好真係唔怕買,唔好好似330甘一早放左就好,抱住自己既信念,唔升到唔沽就可以,學妳話齋藍籌怕咩喎!

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 busymami 於 07-8-31 02:20 發表
迪迪仔,你又返夜?

你返得都好密wor!時間差,咪好辛苦lor!

我去

Goodnight

我都慣左lu,晚安喇!~

大宅

早晨各位....

迪迪仔, 甘早起身既....

男爵府

早晨各位 & 迪迪仔

男爵府

好媽媽勳章

早晨呀!我岩岩放工都未訓

男爵府