自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆 麵包超人^o^ 的帖子

我觉得無问题呀! 你都好有需要坐吖.

我當年大肚, 龍精虎猛, 不用人地讓座, 當然有人讓座我会坐. 所以有需要咪開口囖,一開口, 我相信好多人会讓

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 叻叻勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我有時都會揹BB搭地鐵,我一D都唔覺辛苦, 冇位坐都冇問題, 除非係手抱BB啦。樓主可能想多了。

大宅

回覆:hard feeling <預咗俾人插>

我見到d大肚媽媽好進取,明知好多人都係咁逼入車廂中間,仲要將個肚頂住坐緊ge人前面,跟住就得左,有位坐⋯

伯爵府

遲d係咪要貼住張醫生紙先有得坐

男爵府

其實好多野都唔可以只係睇表面囉...就好似你甘架情況...唔係你唔想讓...只係因為冇辦法JE.....

侯爵府

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我坐骨神經痛,真係無人會知你痛,所以有位會自己坐,亦都冇人知我痛會讓我坐

侯爵府

係都要周邊坐咁耐既入讓啦~
我明你既感受,
有時我腳抽筋, 係紮馬紮到到腳抽筋,
都冇人比我坐. 跟本冇人會知~

有需要既, 我坐5秒都起身既~
我成日覺得上天要我腳痛,
就由佢啦~ 要我腰骨痛, 未由佢啦~
有時上天都好好, 知我累到冇力, 比位我坐~

又有次, 我訓到牛下牛下, 唔想開眼同落車~
一開眼, 見到有個人玩緊手機, 而唔係扶住,
到差唔多落車啦, 佢就整下個肚,
心想我鬼知你大肚, 我真係以為係肚南~
(心邊d眼光光男人都冇比佢坐)
當然, 我一見到佢整, 我即刻起身啦~

翡翠宮

我話之得佢死
我好勀我要坐!

珍珠宮

依家搭地鐵,火車如大人大姐去坐位係有股好大的無形壓力

大宅

你自己都攰啦,唔需要讓
你又未食飯一陣真係暈左,無人幫到你架!
唉!

伯爵府

好媽媽勳章

回覆:麵包超人^o^ 的帖子

唔好唔開心,你累就自己坐吧,唔一定要讓。

子爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章

如妳真有需要我覺冇問題

大宅

理直氣壯咁同佢講你冇力。我week 8時坐mtr都比人開聲話我唔讓比阿婆,我理直氣壯同佢講我作緊小產流緊啡,去緊睇醫生(事實).... week 3x時坐巴士又比人開聲話我唔讓比個阿婆,我都開聲話佢知我大肚想坐。但當我真的有需要時,我唔會用手機,真係唔舒服就免做低頭族

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章

o架陳搭車坐,好以有罪o甘,
有時拎主好多o野或行到好累,
有位緊係坐o架啦,但比人眼望望
又真係好hard feeling

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:麵包超人^o^ 的帖子

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

有時都好羡慕有D有肚婆唔使人讓座. 記得我6, 7個月時, 個肚唔係好大, 但就超級辛苦, 得路可以只行5, 6 分鐘已經頭暈要坐, 一程地鐵無位坐更係捱唔到, 唔關地鐵郁唔郁事, 只係企起身已經足夠頭暈. 最慘係出街時冇唔妥, 係會無端突然行唔到企唔到.
我唔反對有需要o既人坐, 但好多人係見到明顯有需要的人士都唔讓坐. 樓主係問心無愧就根本唔使理人點, 但如果俾太多唔讓座的藉口其他人, 又會唔會太過, 始終香港唔算係一個有公德心的社會, 好多人仍不會自動讓座, 唯有靠羣眾壓力去改善, 憑良心的話有排都冇乜改到

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我唔覺得你有問題.
有時好勊, 突登會坐倒頭車, 都係為左有個位坐下.當然如果係白髮阿公阿婆或者大肚婆, 我都會讓.
但男人老狗, 雖然揹住個B, 我係唔會讓的, SORRY!
不過我係唔會坐關愛座既, 有需要既人唔該自己向坐緊關愛座果D人借位.

子爵府

你坐果個又唔係關愛座, 好老實我都唔會讓, 因為我自己都有需要坐
而家成日有人放上網批判含讓座真係好可怕

你孭住小朋友大肚需要坐, 但我好累唔舒服都係需要坐
點解唔讓就要俾人話呢...?
D老馮要人讓既我真係覺得咁巴閉自己俾得起錢就坐TAXI

大宅

引用:無需在意

原帖由 bb妹 於 15-06-12 發表
無需在意
yes...

;-)

大宅

最憎 D 人講開口話, 單單打打, 唔洗理. 佢可以去坐頭等.

首頁

尾頁

跳至