婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

xlocherry 發表於 15-11-27 02:59
男家就一對龍鳳呃 正常厚
女家兩對龍鳳呃 偏薄
一條金手鍊兩隻金戒指
就算你失霸氣都唔會拎得返~~~~你估真係幫你keep咩~~~

子爵府

引用:男家就一對龍鳳呃 正常厚女家兩對龍鳳呃 偏

原帖由 xlocherry 於 15-11-27 發表
男家就一對龍鳳呃 正常厚
女家兩對龍鳳呃 偏薄
一條金手鍊兩隻金戒指
你話買左個新夾萬,有好多位,D金器自己Keep番得哪,5好左你咁耐,跟住加句:D金器將來都係留比细路。

伯爵府

回覆 me920 的帖子

我明呀!同我情況一樣呀!我99送比我姑9既野多我5倍囉!
至慘我99仲覺得佢自己巳經買左好多比我囉!
但又唔諗下佢偏心到咁,叫人點感激佢。

雖然係話自己個女會偏心多,但差太遠既,仲要新抱當你亞媽,真係情何以堪?
講真99你無錢買就大家會體諒和明白你,可惜99係根本有心咁做。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

M.A.C 發表於 15-12-3 11:34

我明呀!同我情況一樣呀!我99送比我姑9既野多我5倍囉!
咁你點處理?

姑仔星期六結婚的, 但我到今日都仲有少少唔開心, 唔想見到佢地.....

但咁樣又令老公好難做,

同埋老公竟然夠膽問99點解好似姑仔多D, 而99又好理直氣壯話"咁人地俾左咁耐家用, 又有禮金收, 送返俾佢好應該", 覺得自己冇唔公平, 堅持自己一直好公平!

事實上, 姑仔一直單身, 食屋企住屋企, 俾多D家用都應該吧. 我唔信佢結婚後繼續俾咁多囉.

anyway, 我認自己小器, 而我亦唔想咁小器, 我呢幾日都不斷叫自己大方D, 唔好嬲,免得傷身,但有時真係做唔到......

複式洋房

回覆:你入門時,奶奶送咩俾你?

一條花鏈,一對龍鳳鈪
其實都係心意,樓主唔好太上心

伯爵府

我都係叫自己唔好計較,99當日點對我,我以後咪點對佢囉!你就無謂耿耿於懷啦!

你99好聰明呀!用一個咁好既籍口推翻個仔詢問,今次不要計較,來日仲方長。
我當時有同老公呻氣和詐嗲架,咁老公咪話以後錫返囉!
婚就一次既啫,唔通再黎多次入門咩!

反正結婚有拍片,99寒酸係佢既事,我自己有娘家個份都夠撼99個邊啦~~ 更何況惡人有惡人報,姑9夫家幫我報左仇啦!我99咁對我呢個新抱,我姑9既99都咁對我99個女。條氣順哂啊。。。
我99之後仲要呻姑9夫家咁xxx,老公和我都心講99你而家應該明白如何心情啦。

複式洋房

回覆:htsims 的帖子

代代相傳---非常認冋

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

M.A.C 發表於 15-12-3 15:21

我都係叫自己唔好計較,99當日點對我,我以後咪點對佢囉!你就無謂耿耿於懷啦!
雖然我老公都有呵返我, 仲話送份禮物俾我,但佢另一方面又覺得99講的都好合理

至於姑仔的夫家, 佢剛結婚, 我唔知會點呀. 亦都唔關我事.

我而家只係不斷提自己唔好唔開心, 唔好嬲, 大方D,

子爵府

me920 發表於 15-12-3 16:17
雖然我老公都有呵返我, 仲話送份禮物俾我,但佢另一方面又覺得99講的都好合理

至於姑仔的夫家, ...
唔好話對新袍同個女有唔同啦~~~就算兩兄弟都會有大細超啦~~~
我就唔理得佢咁多~~至緊要老公對自己好~~~又唔係嫁奶奶~~~

我結婚時奶奶懶咩咁黎問我要d乜~~又話之前另一個新袍佢送左d乜~~又話驚唔好睇~~~
我話你鐘意啦~~你送乜俾我都開心~~~

最後一齊去金舖買~~~佢自己揀埋一份又頸鏈又吊咀(萬幾蚊)~~~然後唔係佢找數~~~所以最終我奶奶係一亳子金都冇送過俾我~~仲收左萬幾蚊金器添(大前題係我奶奶有錢架)

有時d野大家心裡有數啦~~~平日行為上佢都要同我計住計住~~更何況係錢呢~~~

你對我好既~~~我咪雙倍付出對你好囉~~~~你要同我計住計住既~~~就唔好怪我只會基本野~~

我奶奶好興講句~~~你地對我好d~~第二時我d錢就留俾你地~~~
我一句話~~~我對你係好就好~~唔關錢事~~你既錢留返自己洗~~要為錢對人好既話我收好貴~~~~
可能俾我兇一兇~~~即時唔出聲~~~

伯爵府

回覆 美菲絲 的帖子

你又啱呀!一陣又比人話對99好其實為左錢。真係好鬼悶。幾時都係白紙黑字,現買現買,即時過數比較好,免得第時咁多變化。
一年都可以變天,何況十年二十年後。
講少幾年又怕咒你,講多幾年又驚貪心

子爵府

M.A.C 發表於 15-12-3 18:37
回覆 美菲絲 的帖子

你又啱呀!一陣又比人話對99好其實為左錢。真係好鬼悶。幾時都係白紙黑字,現買現買, ...
咁事實我個人又真係好鬼貪心~~~三五百萬睇唔上眼~~~有返三五七千萬(我努力一世都搵唔到既)我可能會對佢好好~~

我成日同老公講笑~~~我個人唔清高唔會同你講無價~~~你可以收賣我架~~~我可以乜都聽你講架~~~
我老公就話~~~我知~~~不過個價好高呢

不過我同老公價值觀同人生理念好相近~~~基本上我唔鐘意既野佢都唔鐘意~~所以冇乜機會逼佢收賣我

子爵府

M.A.C 發表於 15-12-3 18:37
回覆 美菲絲 的帖子

你又啱呀!一陣又比人話對99好其實為左錢。真係好鬼悶。幾時都係白紙黑字,現買現買, ...

我奶奶咪成曰話我知俾左幾多錢另一個新袍~~~講講下就話人地為左佢d錢對佢好~~~
又話人地生左仔後~~~佢俾左20萬人地~~點知錢到手後~~人地連孫都唔俾佢見~~就算有得見都係過時過節見得果半個鐘唔夠(仲要有人監場)就話夠鐘要沖涼訓覺~~~

我睇到咁大個例子係我面前~~~我真係唔會為左果一百幾十萬而俾奶奶唱囉~~~

我老公就話~~係囉~~我地兩個賤骨頭~~~有錢都唔要~~懶有骨氣~~~~哈哈哈哈哈~~~

公爵府

回覆:KYU_CHEER 的帖子

乜都冇俾

大宅

引用:500蚊利是

原帖由 善宜 於 15-11-01 發表
500蚊利是
我地只注冊無擺酒,但之後有在酒店請男家(一圍台)食飯,奶奶俾左200+500兩封利是俾我地(佢生活無憂的,而老爺一早仙遊), 唔知200還是500俾我. 其實咁都唔係壞事,好似無欠左佢咁,以後更自由自在

子爵府

引用:Quote:原帖由 善宜 於 15-11-01 發表500蚊

原帖由 Ahlite 於 15-12-03 發表
我地只注冊無擺酒,但之後有在酒店請男家(一圍台)食飯,奶奶俾左200+500兩封利是俾我地(佢生活無憂的,而老 ...
咁都得?點解唔封兩個都500,咁好肉酸,200梗係俾你架喇

大宅

引用:Quote:原帖由 Ahlite 於 15-12-03 發表我地

原帖由 善宜 於 15-12-03 發表
咁都得?點解唔封兩個都500,咁好肉酸,200梗係俾你架喇
佢大哥俾左隻戒指仔加100,另一哥1000, 家姐100。
之後佢家姐個仔結婚,奶奶要我老公送金器,話如果唔舍得買佢俾隻戒指我老公送出去(我老公係心有不甘唔想送,後來都買左)

伯爵府

我99都係很好,結婚時送了lO両金,$25萬結婚買樓,我99話嗰$25萬係我老公比佢既家用,佢冇用到,個個月儲起等结緍時用

伯爵府

回覆 Ahlite 的帖子

痴線架,心有不甘呀!又唔係大富豪,人地做咩禮,咪還返咩禮囉!

別墅

真係大開眼界。估唔到有D奶奶係咁樣送禮俾新抱的。
我連6299都未見過,我都好想知佢地會送乜俾我。我諗永遠都係一個迷

大宅

臨近結婚個到同我老公講會去睇下d金器,結婚個日,2封100蚊既利是,而佢就帶曬自己金器上身,哈

首頁

尾頁

跳至