自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

龜精靈 發表於 16-7-15 19:02

咁大家接受到既方式唔同啦
你上司唔出聲,但未必覺得咁做係好。我上司(老闆)以前都唔出聲,有位老海鮮例牌唔直接通知老闆,次次都係老闆搵佢唔到先知佢病假。最後老闆忍無可忍,先至開聲話佢唔尊重。

用戶要求終止服務

畀面勳章

方方媽媽 發表於 16-7-15 20:28
你上司唔出聲,但未必覺得咁做係好。我上司(老闆)以前都唔出聲,有位老海鮮例牌唔直接通知老闆,次次都係 ...

其實我唔明whatsapp同電話有咩分別?都係講一句

Whatsapp仲方便過電話,起碼係老闆得閒先睇

侯爵府

龜精靈 發表於 16-7-14 09:22
我之前多數都係whatsapp講比上司知
對上個份工,老闆無whatsapp, whatsapp叫下屬幫我講

自己既病假,點解要叫人地幫你講,佢講得好d咩?
同佢講得黎,自己都講左啦

BKsquare    發表於 16-7-15 22:04

大宅

看完樓主多個回覆,我諗要同樓主澄清,佢有whatsapp上司請病假,同時佢亦托同team同事講比上司知,免得上司睇唔到whatsapp都有人通傳,買個保險,但同事唔肯幫忙,佢覺得奇怪。

以下係我意見:
1)樓主可能要改善溝通技巧,好簡單的情節卻要等各jm再三查問才能道出實情與重點
2)你同事係咪誤會你在無whatsapp的情況下,叫佢同你上司代請假?你有無與同事清楚講明白你雖然已whatsapp上司,亦想佢幫忙update佢,怕上司miss 咗Whatsapp,買個保險。
3)你同事report to你上司但職位低過你,呢種係同team同事,唔係下屬

侯爵府

回覆樓主:

Send sms or whatsapp,好少打電話
我請得假一定講5到野

大宅

回覆:你地請病假會親自打返公司講嗎?

我會自己親自講

珍珠宮

對上個份工,老闆無whatsapp, whatsapp叫下屬幫我講

自己講好d,仲要電話講,除非完全失聲!

大宅

開心吸收勳章

以前係自己打電話返公司請假。如果病到死打唔到電話,會叫老公幫我打返公司,但盡量都自己親自打。依家間公司上司叫請假係wechat群組講就可以。其實好睇間公司既要求,上司接唔接受send msg 定打電話。我有同事好多次請病假唔出聲,要我打比佢地問點解唔返工先講話病左。

侯爵府

畀面勳章

請假都要搵人幫你請? 唔係嘛

侯爵府

打過電話講聲有幾難?

大宅

梗係親自講啦,唔通好似返學咁家長代請病假咩,通常自己唔開口原因得一個,就係唔好意思射波,唔好意思射就唔好射啦乖仔

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

點解要人地講? 除非不醒人事或者入左院就話啫,咁大個人梗係自己交代啦

禁止訪問

回覆:龜精靈 的帖子

公爵府

要請假就一定自己聯絡上司,就算what's app 完都會自己補電話,跟官咁耐,大約都估到個上司幾點返工卦,咪趁空檔講囉。從未試過搵同事代講。
另外,個同事就是怕樓主以為佢係下屬所以咁抗拒幫口講一聲。
Ps :我唔覺得樓主與同事係上司下屬關係

水晶宮

龜精靈 發表於 16-7-15 21:00
其實我唔明whatsapp同電話有咩分別?都係講一句

Whatsapp仲方便過電話,起碼係老闆得閒先睇
電話和whatsapp是不同的.
上司接電話代表肯定佢知道你請左病假,如果佢放了一份urgent文件在你檯或發了個Urgent電郵給你,佢知道你不在,即代表今天不可能完成,佢可以改為交其他人做.如果佢無睇whatsapp,佢以為今天下午會收到你完成的文件,才突然發覺你沒有上班,結果可大可小.(我老闆經常不在辦公室,佢會寫紙條或電郵給我,suppose我上班就會看到)
透過電話還可以表達問候,了解病況,可以估計要放多幾多日,要不要將你的工作先交其他人跟進,緊急/重要文件放左係邊....

珍珠宮

回覆樓主:

一定入纸,如果唔可以就自己打電話给上司。

公爵府

回覆樓主:

仲記得樓主之前有個post講一直都係contract, 睇埋呢個post, 其實都有d明。樓主,你上一份工上司無whats app, 你whaps app下屬叫佢通知你上司,如果我係上司,我唔出聲只係費事袋錢你袋。正常計,就算公司可接受whats app請假,甘上司無whats app, 一般正常做法係直接電話通知。我真係未聽過揾人代請假。我工作甘多年,從來都係直接聯絡老闆,仲一定係正常上班時間15 min內。試過揾幾次都揾唔到,留咗message喺佢mail box外,仲打俾另一個team head交待。呢d細微地方,就睇到一個人有無交帶。好記得好多年前一單大車禍,報紙寫有一個乘客係老師,佢第一件事係打返學校通知車禍返唔到工。樓主,工作表現除了交唔交到貨之外,仲要睇態度。呢度好多jm係好有經驗,虛心學習好緊要。

子爵府

我公司接受whatsapp,所以會whatsapp上司。

請假應該自己請,你下屬唔肯好正常..點解要下屬幫手請?

公爵府

正常要親自請的。

子爵府

打個電話有幾難

咁都有得怪人

首頁

尾頁

跳至