時事熱話

跳至

首頁

尾頁

男爵府

一隻鴨鴨 發表於 19-8-4 11:05
一定唔會參與,唔想助大班暴徙,加上所謂五大訴求,好多都不合理。

非常同意

珍珠宮

波波寶寶 發表於 19-8-4 22:17
啲人成日用保護下一代嚟講埋啲廢話理論、唔該唔好曲解保護呢個字眼、遊行咁耐以嚟發生咩事大家都知、必定有 ...
講得好,咩為下一代呢?我呢一代,無錢開飯都無錢生活,就死喇,仲邊有下一代呀...無玩啦...

D人出黎唔係遊行,係破壞公物,周圍都係垃圾...唔係有得比錢D清潔人員就大哂架...
班暴徒,恐怖示威者,唔該你有無家教架...你屋企一定係大把錢比你洗,唔洗你做工的少爺...所以玩到無野玩,出黎發洩搗亂,你甘搞...我地民生己搞亂哂,你睇下,好多人無工開,人地一天無工開係無錢生活的...唔學得你地,有人比錢你地出黎玩...
你睇一定好多人失業,無野做...經濟有排都唔好...

無旅遊,香港變死城囉.................

kingawa    發表於 19-8-7 20:43

男爵府

其實你地知唔知阿長官老公同仔都不在香港,佢只有外國物業,冇香港物業,連份工都係鐵飯碗。
你地做乜對佢都冇乜影響

男爵府

只係影響到普通香港市民和真愛香港的人

大宅

越咸越愛 發表於 19-7-22 13:53
再唔企出黎為自己發聲,我地就保護唔到下一代。林鄭政府無能,黑警與黑社會勾結!
...

還有一害你未講:黃絲港獨 禍港䄃民。

大宅

講得好, support政府架~

有日撘車, 聽到啲乘客討論, 好彩大家都同一立場,同大家分享下~
有個師奶講,好心啲後生仔就收皮啦,阻住晒成個社會運作。
然後另一個乘客就話,係啦,左住曬!諗住放工返屋企煲劇加嘛!仲爭取啲咩啊?再過兩年都冇㗎啦,信用評級落到黎嘅時候,講粗口都要扣分,亂過馬路又要扣分,網都冇得上啊,到時冇得煲劇喇,旅行都冇得去啊。

然後個師奶問,咩叫信用評級?另一個乘客就解釋,我自己又可以長知識~

然後又再有兩公婆上車分享。
佢都係話啲後生仔破壞社會,破壞法治。
然後其他乘客都話,係啦!搞到啲鋪頭落晒閘,香港經濟真係多得你唔少啊。有咩緊要得過搵多個一日錢呢?有咩緊要得過準時返工放工?我都覺得係,其實共產黨又有咩問題!香港政府又有咩問題?只要你唔提出來嘅咪冇問題囉!

大家搵吓錢咪算囉!講咩民主自由啊?又食唔飽肚嘅,你再搞多兩搞激嬲大陸,一陣解放軍落嚟香港就知驚班後生仔~

睇下依家班後生仔玩大咗,連買雷射筆都俾警察捉涉嫌藏有攻擊性武器,遲啲連呼吸都要諗清楚最好就好似譚惠珠提意,應管制網絡的消息,加以過濾,咁班後生仔就乖乖地~

五大訴求政府回應咗架啦,時間會沖淡一切,政府同警察唔會出賣香港人,佢哋會維護法治精神,絕對中立公正,唔會選擇性執法,我哋要繼續相信,任何事都唔洗做出面所有live話政府同警察唔好嘅事都係假嘅,影示威人士啲唔好嘅行為就係真最緊要唔好影響大家現有嘅生活模式~

咁樣講係咪啱聽呢!

別墅

Diki.ctk 發表於 19-7-23 11:07
同意!要逼政府回應!

香港政府受中國政府牽制,你番中國示威啦! 去同習生講啦! 你逼佢回應啦!

唔好喺度匿埋得個嘈字喇!全部黃C 上大陸表態啦!又要威又要戴頭盔!

小詠    發表於 19-8-9 09:40

大宅

啱,暴徒有種就上京!除口罩wow記得!!!!仲話遊行,翻屋企睇電視啦,你有種改變到政府,不如改變埋個地球!有能力就考個官做,唔係就無阻住人地行使權力。究竟D人成日話大陸點點點,你班暴徒再搞搞Tim,大陸經濟已經跑贏幾個世紀啦,有冇上北京上海深圳行過,顧步自封。香港經濟就係咁俾你地搞差,創業容易,守業難啊

複式洋房

遊行為了什麼?為了支持暴力?
五大訴求,第一,條例已經dead。第二,暴動就是暴動,第三,暴徒就是暴徒,需要嚴懲(不管什麼顏色衫)。第四,香港警察已經好溫柔了,換做美國或者其他國家,看看會死多少暴徒。第五,普選是需要循序漸進的,你們2015年已經把普選的腳步扼殺了,現在還有臉再提,任何國家都沒有公民提名。

你們還不如要求政府給每個市民派1000萬好過,癡人說夢。

珍珠宮

gretagugu 發表於 19-8-7 14:49
遊行為了什麼?為了支持暴力?
五大訴求,第一,條例已經dead。第二,暴動就是暴動,第三,暴徒就是暴徒, ...
YES,講得好,班人根本整毀滅香港,唔好講咩民主啦,食都無得食喇...民主令人一改即發達...只係你地D虛榮心,唔好揾我地D民生來開玩笑啦...

回覆未示威前,唔該哂...因為你地先令香港更加亂又差...

大宅

bonbon_eis 發表於 19-8-7 13:46
講得好, support政府架~

有日撘車, 聽到啲乘客討論, 好彩大家都同一立場,同大家分享下~

你講到一半啦、為一啲將來唔知會唔會發生嘅事例如:信用評級(呢單嘢中央講明唔會關香港事)而去擔心、唔係唔啱聽而係將個點放錯左、如果為啲無發生嘅事而搞到香港雞犬不寧咁你又覺得啱唔啱聽?星期日個論壇 有個同學講 我地搞緊革命 搞革命就會係咁 唔理死幾多人都會繼續!佢個論點你啱唔啱聽?

大宅

回覆 波波寶寶 的帖子

不過support 還 support 政府, 我C9仔一個,睇嘢可能表面,以下問題始終解唔通~

1. 元朗黑幫在西鐵站亂打人,警察詐睇唔到,無人要負責,大家唔會就咁算啩?
2. 話就話無人想咁,如果林鄭月娥兩個月前肯講撤回,已經唔會搞成咁
3. 成立獨立調查委員會,都唔係好難姐?其實警察若無做錯事,唔駛驚。
4. 林鄭月娥成個政府,依兩個月來真係乜都無做過,每個月幾十萬人工 。

如果為啲無發生嘅事而搞到香港雞犬不寧咁你又覺得啱唔啱聽? --> 只怕到時候一切已太遲

我好間單,無話為唔為下一代,我只想阿仔做個有勇氣、有希望,不管發生甚麼事都不會退縮嘅小朋友。

"Birds born in a cage think flying is an illness", "It's not what happens to you that matters. It's how you respond to what happens to you that makes a difference", 所以我會多角度思考,唔會企死係一個位去睇每件事情
Ooooo.....好似有感而發

複式洋房

bonbon_eis 發表於 19-8-7 18:35
回覆 波波寶寶 的帖子

不過support 還 support 政府, 我C9仔一個,睇嘢可能表面,以下問題始終解唔通~

1. 元朗警察已經拉咗人啦,記者會都有講見唔到有人手持武器,你係咪想反對警察執法?
2. 林鄭有早知?如果佢一早知,咁佢就唔洗做特首,唔洗拎英國護照啦!
3. 成立獨立調查委員會?你又唔聽書。警察咪講咗有既定機制去投訴囉,監警會啊,唔洗知冧把都投訴到架!
4. 林鄭咪做緊野囉!佢今日落區你見唔見到?政府泥緊仲有明日大嶼,國歌法,智慧燈柱都裝埋,仲話無做野?你係咪又想反政府?

最後。「如果為啲無發生嘅事而搞到香港雞犬不寧咁你又覺得啱唔啱聽? --> 只怕到時候一切已太遲」-----> 到時?我同你都死咗啦,咪阻住我發達好嗎?你問下身邊上晒岸嘅朋友有邊個唔係咁諗?

珍珠宮

Whitechocolate 發表於 19-7-24 17:40
回覆 越咸越愛 的帖子

我都勁認同林鄭勁軟弱無能!!!否則點會寵容,咁多廢物每日都發神經,巧立名目,實 ...

仲40幾萬一個月我期望政府可以挽救,果5大訴求唔得咪offer其他囉?就算激進黑衫唔停,總能平息一部分人既火吧,衰d講,外國分化你,你一樣可以做d野分化黑衫架麻,但無囉,一句訴求變質就收線,交俾差人,又無唸過香港太平盛世,差人有幾多實際呢d場面經驗?就甘算,由得你地打,媽啊,想點

珍珠宮

syberchan123 發表於 19-8-7 19:18
1. 元朗警察已經拉咗人啦,記者會都有講見唔到有人手持武器,你係咪想反對警察執法?
2. 林鄭有早知?如果 ...

btw監警會比我感覺似針對差人調查,獨立調查委員會,調查差人只係其中一part,其他界別一概要查

大宅

虎到金來勳章

sunshine0613 發表於 19-8-3 23:08
呢班人太恐怖啦 !

呢班人太恐怖啦 !

成班癲狗咁

大宅

syberchan123 發表於 19-8-7 19:18
2. 林鄭有早知?如果 ...

有見地,世事都俾你看透了

大宅

ahpoo 發表於 19-8-7 20:38
仲40幾萬一個月我期望政府可以挽救,果5大訴求唔得咪offer其他囉?就算激進黑衫唔停,總能平息一 ...

That’s the point. 唯一解説係林鄭唔care,亦覺得自己係啱,為大家好

複式洋房

越咸越愛 發表於 19-7-22 13:53
再唔企出黎為自己發聲,我地就保護唔到下一代。林鄭政府無能,黑警與黑社會勾結!
...

而家係班唔見得光嘅黑衣蒙面怪搞到香港亂過中東,由一個自由嘅法治社會變成人治,黑衣人話事,搞冧咗香港,無話下一代,我地呢一代都咪指望有好日子過

複式洋房

Jasmine-4711 發表於 19-8-4 00:13
政府無能?我同意!

黑衣人日日到各社區或地鐵搗亂、塗鴉,逢週末就暴動及圍警署,社會冇日安寧.政府應治亂 ...

除咗俾一萬個like 你,已經唔知點表達我嘅認同

首頁

尾頁

跳至