自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

上庭呢啲嘢好麻煩。我自己親身經歷過。唔係一時三刻可以搞掂。最怕你上咗一次庭之後,之後要不停上,唔上又唔得,因為你已經開咗個頭。我家人有一場官司就係搞幾年都未搞完。加上係台灣法律,你自己都唔清楚。我覺得喺如果要保護自己就唔好幫啦。仲有呢啲係公司錢銀轇轕,唔係什麼殺人強姦。我覺得就算唔幫都唔會過意唔去。我自己因為係屋企人生意,所以唔幫唔得。但係同你講係好麻煩!

子爵府

donut012 發表於 23-7-7 11:46
上庭呢啲嘢好麻煩。我自己親身經歷過。唔係一時三刻可以搞掂。最怕你上咗一次庭之後,之後要不停上,唔上又 ...

謝謝回覆,我會參考下。因為台灣公司都算一間大公司,呢單嘢發生咗都起碼5年,啲貨知道有問題,我昨晚有問台灣公司聯絡我嘅人,我話點解咁耐才開庭,佢話因為對方公司唔合作係到係咁拖。所以公司無咗呢筆錢都影響唔到佢。至於收貨同事咁啱去旅行,因為總共3批貨有問題,經我收係一批,經同事手係2批,而我同佢好好朋友,大家都係因為老闆唔再請倉務員變咗要頂上。

男爵府

capricornbb 發表於 23-7-7 11:38
又會咁啱收開貨嘅同事請大假唔係佢收,你小心當中其實有人知道批貨有問題,事後搵你祭旗

係咪電子產品? ...

聽樓主咁講
大概估到係咩貨
應該係 memory系列嘅電子料
ram。。。cpu 之類

樓主好善良~
做得生意幾細規模都好
始終有個底
樓主唔需要同老細擔心
對家有証有據先告到上法庭
如果整件事嚟講
樓主嘅出現會起到咁大作用
仲要跨境
恐怕唔會只係證人咁簡單
比人屈咗變被告 孭曬上身
喊都冇謂
台灣人同大陸人
冇乜兩樣 利害關頭找替死鬼常有
做生意嘅15000 蚊濕濕碎啦

波子    發表於 23-7-7 12:08
從簡單的生活中………學會選擇、學會追求、學會享受。

每一個人的批評都當作善意……..鞭策和鼓勵!
別人的讚賞反而可以忘記, 因為這些已經做到了.

男爵府

畀面勳章

幗幗 發表於 23-7-7 12:05
聽樓主咁講
大概估到係咩貨
應該係 memory系列嘅電子料

恐怕唔會只係證人咁簡單

最壞情況即是會發生什麼?
我未諗到, 請說說看, 我只是八掛一下......

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

唔會幫
1)你唔識當地法律,有咩事唔知頭唔知路,依家話上庭,你完全無睇過成份官司文件,老闆只係簡單話你知大概事件
2)佢哋兩間公司兩地發生咗咩內部問題你完全唔知
3)報關問題有機會涉及警察+海關,只怕到時海關唔告,警察會告
4)事件未必想像到咁簡單,如果簡單就唔會告上法庭,最壞情況講得白D,要搵人頂咗佢,你承擔得到嗎?
生意上涉及官司都會好麻煩,最好唔好理

子爵府

回覆樓主:

大宅

2024勳章

會,不過如果有小朋友要睇埋小朋友點安排

大宅

回覆樓主:

其實我覺得要了解下到底是什麼案件要你山長水遠去台灣做證

貨物是電子零件,會不會是侵權案

經過左咁耐至請你去作證都有點怪

好似台灣同大陸一樣,被告一方是被認定是犯法的,上庭是要證明自己無罪喎,好易上身

你亦有講大肚時舊公司叫你返工,即本身對你亦不算太好

如你好想幫請先了解清楚件案,叫佢俾個案件編號睇清楚情況先

不過聽完你咁講 山,我就唔會幫

我朋友試過係香港,老闆叫佢地2個上律師樓做証,點知話加佢地名做股東,好彩佢地拒絕,之後公司就破產了,如果佢地貪小便宜就要負債度日了

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

豬BBBB 發表於 23-7-7 11:59
謝謝回覆,我會參考下。因為台灣公司都算一間大公司,呢單嘢發生咗都起碼5年,啲貨知道有問題,我昨晚有問 ...

咁你這位好好朋友同事,要一齊去台灣作供?

男爵府

於情於理應該幫

公爵府

豬BBBB 發表於 23-7-6 18:58
香港公司5月已經執咗,但台灣公司今日通知我因為佢哋啲貨有問題,告緊供應商,台灣法庭話要員工去作供,證 ...

如果你唔去的話
可以係香港揾識台灣法律的律師做口供
相信都幫到佢

親身過去太大風險

參見:誣告罪 (中華民國)
《中華民國刑法》「偽證與誣告罪」章[8]第168條定義偽證罪為:「於執行審判職務之公署審判時或於檢察官偵查時,證人、鑑定人、通譯於案情有重要關係之事項,供前或供後具結,而為虛偽陳述者。」

《中華民國刑法》第168至第172條均有對相關的偽證行為訂定罰則。

子爵府

capricornbb 發表於 23-7-7 12:28
咁你這位好好朋友同事,要一齊去台灣作供?

佢唔使,因為5年前老闆炒咗佢,佢移民了。

男爵府

minna_minna 發表於 23-7-7 12:17
恐怕唔會只係證人咁簡單

做呢行會知呢d 踩界嘢
唔講太明
費事上報紙

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

豬BBBB 發表於 23-7-7 12:34
佢唔使,因為5年前老闆炒咗佢,佢移民了。

吓,好奇怪,你話單嘢差不多已經5年,5年前又抄咗佢,會唔會係佢當中有問題,無同你講?

子爵府

幗幗 發表於 23-7-7 12:36
做呢行會知呢d 踩界嘢
唔講太明
費事上報紙

你講做呢行係指?如方便pm告知

男爵府

beehoneybee 發表於 23-7-6 20:55
我都係咁諗,但估唔到呢度各位咁單純,樓主已離職兩個月,有兩個月空窗期。
最直觀就樓主自己感覺,自行決 ...

因為大家見到HK$15,000酬金好吸引, 仲可以免費旅行, 真可愛
我覺得樓上有位jm講得好, 去咗唔知返唔返到嚟

海之風    發表於 23-7-7 12:43

子爵府

豬BBBB 發表於 23-7-6 19:53
都係,有咩收咗錢先再過去

收左錢先去,會唔會比人質疑你口供既可信性?

男爵府

豬BBBB 發表於 23-7-7 12:38
你講做呢行係指?如方便pm告知

零部件

男爵府

畀面勳章

幗幗 發表於 23-7-7 12:41
零部件

咁我明白了。。

產品如涉及這方面,上法庭不考慮了。

通常一般產品純涉及錢銀糾紛,供應商通常選擇即時解決,退貨轉賣或打折銷售或賣給收買佬散貨。好少上到法庭。

如上庭要拖到 5-8年 才去解決, 估計當中有機會已涉及不合法或刑事成分。

老世交情幾好都好,有事一定過橋抽板或走佬。

樓主你畀嘅資料太少喇! 令各位 jm都認為擋去旅行,又有錢收,是不錯的選擇。

男爵府

capricornbb 發表於 23-7-7 12:37
吓,好奇怪,你話單嘢差不多已經5年,5年前又抄咗佢,會唔會係佢當中有問題,無同你講?
...

依家似乎仲要只係樓主一個上庭作証, 都有份收貨同事就已經炒咗同移民, 唔洗上庭, 件事越睇越唔簡單, 總之一句呢個世界無免費午餐, 無不勞而獲, 便宜莫貪!

首頁

尾頁

跳至