自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

掉個煎pan無端端用多個袋
真係法國大餐

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢哩個政策搞到全香港人都煩惱憂慮,好心佢就檢討下啦,又話拼經濟,謀發展,惠民生,剩係哩個垃圾計劃,就已經唔係惠民生啦!擾民生就有

伯爵府

Simsim12 發表於 24-1-16 19:56
正苦自己就係垃圾,應該要諗吓點樣自己減廢

佳句

子爵府

Tyasnm 發表於 24-1-16 17:42
其實唔係唔鍾意環保,只係討厭政府只識收錢又做唔到野。
只識學人個套,又唔實際諗下香港現實環境。
MPF已 ...

我媽十幾年前去台灣已經咁講,夜晚真係有人拎垃圾落街分類,我地果時覺得台灣人生活咁悠閒就得啫,香港人工時咁長無可能做到,同埋香港一幢樓幾十層,過千戶,點咁多人湧落街玩垃圾分類,估唔到十幾年後香港真係要咁

子爵府

1107king 發表於 24-1-16 21:32
我真係唔見油尖旺有回收地方,唔通拿住紙皮膠樽行十條八條街,儲埋在家有空才去掉都煩,我一定當垃圾掉就算 ...

人地唔知以為你執紙皮

子爵府

selinako^^ 發表於 24-1-16 16:54
其實佢地搏命印膠袋, 市民 就慳住用/ 直情唔用 掉入廁所 拎去村屋 山邊 後巷掉/ 周圍掉 /廚餘掉落街
2家人 ...

兩家人用一個垃圾袋,我覺得唔會發生到喺我身上,點會咁少垃圾

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔用綠色垃圾袋嗰啲垃圾,管理處要額外人手用個綠色袋包住,咁樣有幾環保呢?咁入面嗰袋垃圾咪仲更加難分解,成件事都好白痴。勁加管理費就預咗㗎喇,問題係全港成千上萬座大廈都要人手,去邊度搵人做?處理唔到嗰啲垃圾咪要留喺垃圾房一段時間惹埋啲蛇蟲鼠蟻。到時老鼠圍城衛生程度惡化。

子爵府

noodle_noodle 發表於 24-1-17 03:11
人地唔知以為你執紙皮

到時很多人都是這樣,去街或返工前攞去掉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bobo05 發表於 24-1-17 08:37
唔用綠色垃圾袋嗰啲垃圾,管理處要額外人手用個綠色袋包住,咁樣有幾環保呢?咁入面嗰袋垃圾咪仲更加難分解 ...

啱啱聽收音機話 清潔工要續袋檢查,用綠色袋先掉
邊個諗出黎既 可唔可以係電視度示範一次? 一大車垃圾續袋分!
垃圾又污遭又臭,仲要清潔工日日同垃圾玩遊戲,時間變相又長左,到時真係要搵諗出黎果個做先掂

Skytree1000    發表於 24-1-17 09:52

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

noodle_noodle 發表於 24-1-17 03:02
我媽十幾年前去台灣已經咁講,夜晚真係有人拎垃圾落街分類,我地果時覺得台灣人生活咁悠閒就得啫,香港人 ...

香港地方細,好難做到儲一袋拎去回收

我有2個廁所 ...其中一個廢左浴缸用黎擺放回收物 可以儲滿先掉 1,2個月先掉一次
宜家 d空間細 我諗真係要日日攞去回收先掂

再講 我份工只需要半天工作,可以用半日 切返好佢,香港人好多返工好攰 仲要湊仔 睇功課 親子...宜家返屋企做回收工作,諗吓都攰

侯爵府

DoReMi媽媽 發表於 24-1-17 00:53
佢哩個政策搞到全香港人都煩惱憂慮,好心佢就檢討下啦,又話拼經濟,謀發展,惠民生,剩係哩個垃圾計劃,就 ...

Yes
仲拚經濟?
我聽好多人話會因為呢單野減消費潻,
可能只買必需品,
咁經濟活動減,
香港就更百業消條了

男爵府

selinako^^ 發表於 24-1-17 09:17
啱啱聽收音機話 清潔工要續袋檢查,用綠色袋先掉
邊個諗出黎既 可唔可以係電視度示範一次? 一大車垃圾續 ...

既然環保署認為可行嘅,咪叫阿謝局長親身示範一次續袋檢查畀全香港市民睇囉。唔做正衰仔呀。

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

買外賣個膠袋已經係垃圾袋
又要加多個綠色膠袋
係咪又要食法國大餐

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Skytree1000 發表於 24-1-17 09:49
Yes
仲拚經濟?
我聽好多人話會因為呢單野減消費潻,

我唔介意買緑膠袋,但而家咁多人提出問題,唔該政府班局長出嚟詳細解答香港巿民嘅問題,同埋點執行?唔好一味怪責香港人唔環保,點解唔喺源頭開始,叫製造商用環保物料包裝?又唔俾管理處包底,咁管理處又點處理住客垃圾? 而家又話細物件可丟入公共垃圾桶,但何謂細物件?而且,到時街上又有幾多公共垃圾桶?喺公園食完飯盒真係要等放工攞返屋企先丟?明明因為環保俾咗錢同商戶買咗個膠袋,返到屋企又要再用緑膠袋去丟垃圾,又用多個袋,口講環保,真係環保?感覺成件事好似笑話。成日叫人主動環保,但當有部分人真係做唔到或冇做到,又可以點辦? 好似玩垃圾分類,巿民分咗類去丟垃圾,結果收垃圾嘅將全部混返埋一齊去處理,政府到底做緊乜嘢環保???

我唔介意配合,但麻煩政府話俾我聽可以點配合,見咁多人提出問題,政府有關方面冇人走出嚟俾個全面答案?

Skytree1000    發表於 24-1-17 12:59

子爵府

selinako^^ 發表於 24-1-17 09:36
香港地方細,好難做到儲一袋拎去回收

我有2個廁所 ...其中一個廢左浴缸用黎擺放回收物 可以儲滿先掉 1,2 ...

好彩仲有人有共鳴,唔係隔離曬命post咁有工人處理,又ftm,唔洗搵錢緊唔知米貴

男爵府

回覆樓主:

如果餐廳轉用綠色指定垃圾膠袋,咁貴一個成本唯有轉介返落去顧客身上,佢哋處理廚餘都要買垃圾膠袋嗰條數都好甘,到時食肆加價帶動其他啲嘢一齊加,通脹真係好囉,大家一齊捱。

子爵府

1107king 發表於 24-1-17 09:16
到時很多人都是這樣,去街或返工前攞去掉

唔得架 台灣同日本人嘅習慣係垃圾拎返屋企掉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

男爵府

你睇呢度嘅old seafood,就知道佢哋同yc一樣,拒絕變革,難怪被人話金融中心遺址啦

翡翠宮

bobo05 發表於 24-1-17 10:18
既然環保署認為可行嘅,咪叫阿謝局長親身示範一次續袋檢查畀全香港市民睇囉。唔做正衰仔呀。
...

唔好講就天下無敵

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊