自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

好羨慕樓主阿媽有個咁乖嘅女,仲要係成長於單親家庭都咁生性確係難得,相信你媽媽一定俾好多心機湊大你。

以前只知道有婆媳糾紛,可能傳統多數係同老爺奶奶住,所以冇咩機會有外母同女婿糾紛發生。想知道假如掉轉情況,樓主奶奶獨力撫養大個仔,結婚後老公吾想掉低吖媽而繼續一齊住,奶奶因為覺得俾人搶左個仔而對新抱著多挑剔,搞到日日家嘈屋弊,老公夾响中間又會點做呢?搬走?定還是叫老婆你忍下啦?段估吾會叫吖媽收聲卦。

其實你媽媽心態可理解,以體諒代替埋怨可以令自己冇咁覺得受委屈或被感情勒索,諗下佢同個女相衣為命左二十幾三十年,突然間多左個人同佢分享個女,一時間係好難接受,需要慢慢適應,嘗試俾時間佢,正如當初教你學行學講野,要付出幾多時間同忍耐先等到吾會賴尿識自己去厠所?你老公同樣要學習適應人地嘅吖媽,所謂愛屋及烏,冇呢個外母就吾會有呢個老婆。

或者BB出世後情況會有吾同,我有識人都係咁,暫時吾好諗太多啦,安心養胎吧,將來BB都會錫你多啲

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

男爵府

2024年龍年勳章

mslith 發表於 24-7-30 15:23
回覆 hap2thousand15 的帖子

真心有諗過!

輔導嘅意思是搵專業機構的人士傾下計,有特定目標,例如要有啲情侶將要結婚,會去做婚姻輔導了解下兩個唔同原生家庭嘅人將會要點樣磨合,並不等如被輔導的人是有精神病呢。

我覺得你自己同原生家庭(媽媽)同自己個家庭嘅邊界感好唔清晰,好多jm 其實已經同你講左問題所在,你自己是知道的,但你都是回應因為媽媽是單親,所以不可以傷佢心,內心有愧疚,等等。但其實保持你自己家庭的邊界感同不傷你媽媽的心並不衝突,我覺得可能同你成長背景有關,所以提議你搵相關經驗的輔導傾下。先照顧好自己先,才可以照顧好身邊人。加油呀。

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至