跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 有無 "G6PD/蠶豆症" BB 的媽媽請進!

Qubemama,
馬鞭草的香味都可以都驅蚊的,因為我最初試L'Occitane 的產品就係試佢隻馬鞭草香薰蠟燭,都好驅蚊o架!

別墅

Qubemama,

我用緊馬鞭草的LOTION, 都好驅蚊又香, $200元枝用好耐架

複式洋房

L'Occitance 的產品真係咁好, 比您地攪到我心旭旭想去買呀! 不過我住係元朗, 出去都幾遠!!!

洋房

承承媽媽/fu_fanny,
唔該晒, o甘我都去買支馬鞭草的LOTION用.

369,
L'Occitance 而家係荃灣千色店擺攤位, 您可以去睇o下.

男爵府

我想問o下你地有無人有萬朝o既$5 coupon?
我想要呀!有無人可以俾我呀?

大宅

好媽媽勳章

Hi 你地好,

我偶然見到呢個topic,真係好開心,因為我囝囝都有,我知呢個唔係大病, 但就好多野要注意.我乜都唔識,好想同你地交流下.

我朋友係醫護人員,佢叫我要注意唔好比囝囝聞"香"個d味,因為其成份不明,我老公屋企初一十五及逢節都裝香,我好擔心會有影響,想問下你地點做?

男爵府

小王子,
你又唔使咁驚o既!
因為一般拜祖先用o既香,正常係唔會有樟腦嚮裡面,不過呢d始終都唔係咁適宜俾太細的小朋友接觸,如果可以,你咪睇o下可唔可以你同bb遲d先至出現嚮老爺奶奶屋企囉!

你個小朋友依家幾大呀?

大宅

好媽媽勳章

承承媽媽,

我囝囝係住在我奶奶家,因我要返工,所以比佢照顧.所以奶奶屋企有乜味bb都要聞.對呢個病佢地又唔係咁上心,所以搞到我好擔心囉!
我囝囝得4個月大咋,醫生話g6pd三歲前較危險!

複式洋房

小王子,

我屋企每日都會裝香, 我覺得香應該無乜問題, 不過因為我個仔仲有哮喘, 所以我就買無煙香, 都試左好多只先真係搵到只香無乜煙, 一買左無煙香, 我就掉哂D舊香, 逼我奶奶用無煙

複式洋房

Qubemama,

唔該哂您報料.

男爵府

小王子,
係呀!g6pd的小朋友在4,5歲前係要比較小心,到大得咁上下(約5歲左右),就可以唔使太擔心,我個仔臨出院前有姑娘話有個G6PD o既小朋友5歲左右,試過搽到成身都係白花油都無事添!

你個仔仔如果係俾老人家湊,就一定要同佢地講明,阿仔唔食得珍珠末,保嬰丹呢d o野,屋企唔可以用臭丸,會死人o架!(講誇小小佢地至識驚o架!)

禁止訪問

洋房

369,
唔使客氣.

小王子,
其實都唔使太過擔心個bb o既, 我之前聽到呢個仔有呢個症, 都好擔心又好驚, 因我從未聽過呢個症, 不過最難過o既日子都過了, 而我又認識了一個中醫, 佢個仔都有呢個症(今年12歲), 所以我個bb要吃什麼中藥, 我一定會先請教佢, 而呢個中醫都有講, 佢個仔後期都有搽"寶心安油", 所以一切由得他順其自然, 最緊要清楚唔好比bb掂or聞樟腦及吃蠶豆, 及睇醫生一定要同醫生講.

大宅

好媽媽勳章

Qubemama, Yee & 承承媽媽,

多謝你地既安慰同意見呀!

我曾經聽個一個有關g6pd既講座,姑娘話除左唔食得蠶豆,唔聞得樟腦臭丸味外,仲唔可以食綠豆及其製成品如粉絲,涼粉及魔芋等,仲有金銀花,菊花等等,多到記唔晒,其實仲有無其食物或用品要注意呢?

洋房

小王子,
綠豆應該食得bor, 我只知到因有部份粉絲是用蠶豆做(尤其是國產), 所以bb進食時要小心, 菊花是無問題的, 只不過有時街外的菊花茶混入了金銀花, 所以先唔飲得, 但如果您自己煲淨菊花應無問題, 而家我個bb 9個月大, 我都有煲開奶茶及粟米鬚+生熟薏米等去濕茶比佢飲.

別墅

Qubemama

你識果個中醫在那處開診?

大宅

畀面勳章

fu_fanny 寫道:
Qubemama

你識果個中醫在那處開診?

[size=large]我都想知呀~!
你可否 PM 你識果個中醫個"姓名" & "地址"給我呀~!
THX~!

最近"仔仔" 成日"一言九頂~~~~我講一句,佢"駁"我九句 ~~~ 真係比佢激死我呀~~~

大宅

好媽媽勳章

Qubemama

果次我聽有關g6pd既講座時個講者講話唔食得綠豆架,有無其他媽媽可提供資料呀?

複式洋房

Qubemama,
我都好想知你識果個中醫的資料,可以PM給我嗎?
THX A LOT!!

複式洋房

QUBEMAMA,
真的很無知,我以為粉絲是用米做的,我個囝囝仲好鐘意食
粉絲呀,好彩都無事(可能買中D唔係用豆做). 以後我會多D留意下D粉絲成份,不過記憶中好似都無註明.

首頁

尾頁

跳至