2013年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:我係第2胎mama,+暫時都係全人奶,埋身餵,+bb

原帖由 toro8500 於 13-05-12 發表
我係第2胎mama, 暫時都係全人奶,埋身餵, bb 岩岩滿月,但仲有個幾月就返工了,我冇信心泵出黎,好似泵極都唔多 ...
如果你好想返工都餵到,就要努力!初初會唔多,唔好比個奶量嚇親,想儲冰奶,初初要食左泵右,再黎食石泵左,等個腦知道唔夠奶要再做多啲!開頭幾日至一星期,bb會唔多夠奶食,可能會食密左,正常架,慢慢身體會調節返,做多啲奶,咁你就可以有營餘做冰奶!
如果你唔想返工之後太辛苦,盡左自己力就算,餵到返工,出門口前,放工返屋企後埋身餵,泵都費事泵!加油

複式洋房

klcn 發表於 13-5-12 05:24
如果你好想返工都餵到,就要努力!初初會唔多,唔好比個奶量嚇親,想儲冰奶,初初要食左泵右,再黎食石泵左 ...

係咪佢一食完左就泵右,食完右泵左...咁泵出黎就唔多,但比個腦知道唔夠奶,之後慢慢就會多返ar??

等我試吓先,岩岩亞b 食完左,我泵左一次右有4安,好似好d, thx ar~~~~

子爵府

toro8500 發表於 13-5-12 19:38
係咪佢一食完左就泵右,食完右泵左...咁泵出黎就唔多,但比個腦知道唔夠奶,之後慢慢就會多返ar??
係架,
我第一胎, 想save冰奶, 就開始咁做
未泵係3個鐘一餐,
開始左泵奶, 食左泵右, 食右泵左之後
就2個鐘要餵一餐
都維持左個零星期

不過, 呢個動作, 最好日頭時間做,
因為埋身要餵密d, 夜晚0既話會太辛苦, 冇得訓
所以, 日頭有精神, 就可以做呢個動作 !

男爵府

回覆:klcn 的帖子

其實我想問,你餵完40分鐘後(假設之前一餐係12點食到12:40),2個鐘嘅下一餐應該係14:00定係14:40開始呢?

大宅

引用:Quote:toro8500+發表於+13-5-12+19:38+係咪

原帖由 klcn 於 13-05-12 發表
係架,
未泵係3個鐘一餐,
我下個月都要返工喇,要開始儲奶,想問下,係一餐只食一邊,泵另一邊?下一餐再調轉?但我個B就快滿月,最近好似食極都唔夠,食得好耐,差不多一個鐘(之前係30-40分鐘),如果只食一邊,我諗佢一定唔飽,又會狂喊,驚驚……我係全人奶、埋身餵,暫時唔想補粉,咁可以點做?

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

引用:Quote:toro8500+發表於+13-5-12+19:38+係咪

係架,
未泵係3個鐘一餐,
泵出黎既奶。我仔有時食吾哂。要抖半個鐘至再食甘d奶會變質嗎?

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:其實我想問,你餵完40分鐘後(假設之前一餐

原帖由 pepper_mama 於 13-05-18 發表
其實我想問,你餵完40分鐘後(假設之前一餐係12點食到12:40),2個鐘嘅下一餐應該係14:00定係14:40開始 ...
14:00

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 有「營」勳章 2011至尊種植勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+klcn+於+13-05-12+發表係架,+

原帖由 qqlun 於 13-05-18 發表
泵出黎既奶。我仔有時食吾哂。要抖半個鐘至再食甘d奶會變質嗎?

...
室溫可放1個鐘,之後就要倒

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章

引用:Quote:原帖由+qqlun+於+13-05-18+發表泵出

原帖由 joannelai930 於 13-05-18 發表
室溫可放1個鐘,之後就要倒
即系食淨可放多一個鐘?如果雪奶座熱後呢?你地點整熱雪奶?thanks

複式洋房

回覆:我的全人奶路

BB食得10分鐘,其實飽唔飽?食極咪前奶,後奶咪飲唔到?

子爵府

引用:其實我想問,你餵完40分鐘後(假設之前一餐

原帖由 pepper_mama 於 13-05-18 發表
其實我想問,你餵完40分鐘後(假設之前一餐係12點食到12:40),2個鐘嘅下一餐應該係14:00定係14:40開始 ...

子爵府

引用:BB食得10分鐘,其實飽唔飽?食極咪前奶,後

原帖由 alicechristian 於 13-05-18 發表
BB食得10分鐘,其實飽唔飽?食極咪前奶,後奶咪飲唔到?
未必,我細仔都10分鐘收工但重得好好!三妹都係15分鐘收工!你都可以餵前手擠一安出黎,就會快啲啜到後奶

子爵府

引用:Quote:原帖由+klcn+於+13-05-12+發表係架,+

原帖由 kjsbaby 於 13-05-18 發表
我下個月都要返工喇,要開始儲奶,想問下,係一餐只食一邊,泵另一邊?下一餐再調轉?但我個B就快滿月,最 ...
唯有餵密啲,初初係會唔夠飽,就係要靠密密餵,密密泵黎增加奶量!加油

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+qqlun+於+13-05-12+發表我b有

唔好理啦,密密啜,啜完仲扭就補小小奶粉!唔扭就由得佢,餵密啲,加速上奶!最緊要退黃先,退左黃就無咁煩 ...
啜完左邊半個鐘。過左半個鐘又扭食。甘應該俾佢食右邊定補奶粉好?

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+joannelai930+於+13-05-18+發

即系食淨可放多一個鐘?如果雪奶座熱後呢?你地點整熱雪奶?thanks

...
係開始食計1個鐘,因為食緊時已係室溫,我日日清所以冇冰奶

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+qqlun+於+13-05-18+發表即系

原帖由 joannelai930 於 13-05-18 發表
我都日日清今日試番埋身。希望多d奶。泵左幾日都系夠一日食。無得儲奶希望bb啜番會多d

子爵府

引用:Quote:原帖由+klcn+於+13-05-12+發表唔好理

啜完左邊半個鐘。過左半個鐘又扭食。甘應該俾佢食右邊定補奶粉好?
右邊

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+qqlun+於+13-05-18+發表即系

你系咪半人奶媽?我都系。每次兩邊泵 埋只有四五安。仲要泵成個鐘。好心灰。好想放棄

大宅

回覆 klcn 的帖子

你好叻呀!謝謝你的分享!

琥珀宮

引用:Quote:原帖由+joannelai930+於+13-05-18+發

原帖由 qqlun 於 13-05-19 發表
你系咪半人奶媽?我都系。每次兩邊泵 埋只有四五安。仲要泵成個鐘。好心灰。好想放棄

...
係呀,我1日泵4次,每次泵半個鐘,有4安,亞仔1日食7餐,所以另外3餐就食奶粉,尋晚半夜泵完倒瀉奶,心痛到我訓唔著了

首頁

尾頁

跳至