母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

FSY,

Better to consult second opinion ho wor!!!

Only fever? or any other symptom of Tze Chuen??

原文章由 fsy 於 08-6-2 23:24 發表
子進仍然係不停咁發燒, 退燒, 發燒, 退燒.....臨訓前見到佢起晒雞皮, 一摸, 又發燒. 究竟幾時先會好返呢? 醫生話大把人陪佢係咁, 有啲要燒成個禮拜, 係咪真係由佢燒就食退燒藥就算呢? 駛唔駛帶佢去醫院 check 下呢? ...
God is here with us! ^ ^

大宅

原文章由 bbpooh 於 08-6-3 09:02 發表

我地有時俾150ML丁丁,同佢講飲完食XXX
有時會溝係D奶入面,即奶粉開100-150ML,人奶150-100ML.

呢個方法試過一排, 宜家唔得喇, 佢成支都唔飲

[ 本文章最後由 Cyntoby 於 08-6-3 10:02 編輯 ]

大宅

原文章由 fsy 於 08-6-2 23:24 發表
子進仍然係不停咁發燒, 退燒, 發燒, 退燒.....臨訓前見到佢起晒雞皮, 一摸, 又發燒. 究竟幾時先會好返呢? 醫生話大把人陪佢係咁, 有啲要燒成個禮拜, 係咪真係由佢燒就食退燒藥就算呢? 駛唔駛帶佢去醫院 check 下呢? ...

真係擔心c人啦, 都係睇多個醫生好d喎, 如果答案一樣最多咪唔食第二個醫生d藥囉.

大宅

原文章由 tingfai 於 08-6-3 09:19 發表
Or adding into 益力多 / 好立克

我有諗過"益力多 / 好立克", 但我怕佢見到顏色相似唔肯飲, 所以想試華田, 會唔會新鮮感d囉!!!

大宅

原文章由 tingfai 於 08-6-3 09:24 發表
No yet ar, will submit it this week. Will u apply stamp this year ?

我又唔記得佢上次講咗唔洗...........又貼咗添!!!!

大宅

原文章由 honey2h 於 08-6-3 09:42 發表
在職奶媽報到先, 姊妹們早晨!

上班前要趕餵奶, 趕送Hayes上學, 一袋二袋.....趕頭趕命, 好辛苦啊!

第二日啫, 好快變"熟手技工"

大宅

原文章由 honey2h 於 08-6-3 09:48 發表
Kekekeeee....I've the same Super Sweet feeling to see little Hughes at my left & Hayes at my right side when wake up!:loveliness: I chat with Hayes whom is holding my back in bed, while I breastfeed ...

我一次(一個 or 二個)都未試過呀, 就算爹爹唔起香港, 我都驚我反瞓, 整到佢地, 又或者被會蓋過.....危險!!!!!又怕琛彥試咗一次唔肯再自己返房, 所以都未試過

大宅

哈哈, 似乎如妳所講, 丁爸大細超, 錫Dong Dong 多D bor!:lol

但我agree妳的做法, 丁丁跟病工人瞓, 好可憐, 易傳染!
再者, 要多D照顧大仔的感受, 讓他開心D, 非常重要!

丁媽, 今次比個 "叻" 妳啦!

原文章由 bbpooh 於 08-6-3 09:46 發表
噹噹都好乖,最多都係醒一次,不過大部份時間如果丁丁唔嘈佢都唔會醒.丁爸好想同噹噹一起訓,但我唔比,因為覺得噹噹應該自己訓.反而丁丁呢兩晚都同我地訓,因為姐姐有點唔舒服,所以我唔想丁丁同佢同房.丁爸唔想丁丁同 ...

大宅

原文章由 honey2h 於 08-6-3 09:54 發表
Cyntoby,

妳好勁! 可以10-15mins. 只用單泵, 泵清兩邊, 又有10oz. 以上收獲, 足夠第二日用.

我都想上班只泵一次, 點搞好呢?

哈哈....妳 mix 哂啦

我要25-30分鐘~~只用單泵, 泵清兩邊, 又有約9-10oz收獲, 足夠第二日用;

用10-15mins 係丁噹媽, 連由洗手到搞掂, 用2個泵, 有8oz

妳宜家剛開始, 如果許可的話兩次可以 turn 順個 turbo 好d喎!!!!我都係爆咗冰箱同彥琳食糊仔, 先公司泵一次咋!!!

男爵府

I pour it into the bottle of 益力多 ga
原文章由 Cyntoby 於 08-6-3 10:08 發表

我有諗過"益力多 / 好立克", 但我怕佢見到顏色相似唔肯飲, 所以想試華田, 會唔會新鮮感d囉!!!

男爵府

We don't like to sleep with Hei Hei as well coz he moves so vigorously and kick us all the times in the bed! We can't have a good sleep!
原文章由 honey2h 於 08-6-3 10:24 發表
哈哈, 似乎如妳所講, 丁爸大細超, 錫Dong Dong 多D bor!:lol

但我agree妳的做法, 丁丁跟病工人瞓, 好可憐, 易傳染!
再者, 要多D照顧大仔的感受, 讓他開心D, 非常重要!

丁媽, 今次比個 "叻" 妳啦!

...

男爵府

Pump only one time in office? I don't think I could achieve it until Kwan Kwan reach 1 year old!!!!
As Kwan Kwan now consumes 5 + 4.5+ 5 =14.5 oz, I need to pump before work, twice at office and once back to home to provide enough milk to him!!!!
How could I increase the milk supply le???
原文章由 honey2h 於 08-6-3 09:54 發表
Cyntoby,

妳好勁! 可以10-15mins. 只用單泵, 泵清兩邊, 又有10oz. 以上收獲, 足夠第二日用.

我都想上班只泵一次, 點搞好呢?

大宅

原文章由 tingfai 於 08-6-3 10:29 發表
I pour it into the bottle of 益力多 ga

咁都得.....用益力多樽飲人奶, 等我試下先, hm......咁洗唔洗暖番先呢????但益力多唔係暖咖喎.

大宅

hahahahaaa....So Funny!

原文章由 tingfai 於 08-6-3 10:29 發表

大宅

So good milk consumption bor!

little Hughes only consumes 3oz. a meal jar!!

原文章由 tingfai 於 08-6-3 10:41 發表
Pump only one time in office? I don't think I could achieve it until Kwan Kwan reach 1 year old!!!!
As Kwan Kwan now consumes 5 + 4.5+ 5 =14.5 oz, I need to pump before work, twice at office and once ...

大宅

Cyn,

Thanks for Milk Queen advice!
Okay, let me pump twice at office, no lazy sin!

原文章由 Cyntoby 於 08-6-3 10:26 發表
妳宜家剛開始, 如果許可的話兩次可以 turn 順個 turbo 好d喎!!!!我都係爆咗冰箱同彥琳食糊仔, 先公司泵一次咋!!!

男爵府

I also add 益力多 inside ga, not just mama milk. They will know it ga if u just put mama milk inside .....
咁洗唔洗暖番先呢???? I didn't, coz Hei Hei always eats cool stuff, like yogurt/ cheese. I think u may mix warm mama milk + cool 益力多 together.
原文章由 Cyntoby 於 08-6-3 10:42 發表

咁都得.....用益力多樽飲人奶, 等我試下先, hm......咁洗唔洗暖番先呢????但益力多唔係暖咖喎.

大宅

Very busy & lazy during maternity leave, bring the forms to office now, let me complete them at lunch time this week sin!

Tingfai, no need to apply Stamp????

原文章由 Hellocandy 於 08-6-3 00:33 發表
喂!你地交晒報稅表未呀?我仲未交,明天要趕貨.

男爵府

No worry, Kwan Kwan consumed only 2/2.5/3 at day 1 and 2 I back to work. Hughes will adapt to it ga lar.
原文章由 honey2h 於 08-6-3 10:46 發表
So good milk consumption bor!

little Hughes only consumes 3oz. a meal jar!!

大宅

My maid told me that little Hughes played the teat when drinking bottle yesterday. 佢飲吓, 又笑吓, 又聊工人講野想傾計, 又boo吓, 又咬吓teat! 真係又好笑又激C!

我放工仆回家, little Hughes 搏命埋身食, 好似餓鬼!

原文章由 tingfai 於 08-6-3 10:52 發表
No worry, Kwan Kwan consumed only 2/2.5/3 at day 1 and 2 I back to work. Hughes will adapt to it ga lar.

[ 本文章最後由 honey2h 於 08-6-3 12:33 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊