自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

我細個都系食奶粉大,託賴自己廿幾年黎都健健康康傷風感冒都少,但近來經常鼓吹餵人奶,人奶先系最好既,搞到奶粉就好似毒藥咁,其實呢種風氣又叫好咩?d人搞到好似餵唔到人奶就系對bb唔好會好易病,人奶就系萬能,咁無疑對一d唔系奶媽既媽媽黎講系好大壓力同埋會增添罪疚感,既然講到人奶同奶粉只系一種選擇,咁就唔好一味鼓吹人奶,其實d醫護界都好大責任,話就話人奶好姐,但我唔覺得奶粉差囉,至少我果個年代大部分都奶粉大家下個個都健健康康,做咩要踩低奶粉,咪就係因為咁先搞到有d媽咪咁大壓力囉,講真果句食奶粉唔洗付出架?幾貴一罐奶粉每個月開支幾多呀,再講小朋友易唔易都好睇體質,加上後天夠唔夠抵抗力先系最重要,唔好講到人奶咁神奇,奶媽幾偉大。

大宅

回覆樓主:

謝謝樓主的分享!
同時亦見識到bk的恐怖仲有人的質素,閱讀理解有障礙的人原来咁多,嘆為觀止。
樓主冇盲目追捧人奶,亦有帶bb去睇醫生,分享成個經歷的文字入面亦冇踩過奶粉,點解D人可以打橫黎講
另一方面,人體的構造,成個system其實好奧妙,但往往我地唔會去認識或聆聽我地的身體,反而更加相信人造的藥物,但根本無了解到D藥的影響,呢度唔係單指特敏福。當然有病食藥睇醫生係應該的,但請大家亦都要多了解人體,have a little more faith in your own body....

大宅

Nikkichau 發表於 18-2-6 06:38
我細個都系食奶粉大,託賴自己廿幾年黎都健健康康傷風感冒都少,但近來經常鼓吹餵人奶,人奶先系最好既,搞 ...

宣傳人奶唔啱!?咁大賣奶粉廣告又好正路!?咩道理
從來冇踩低奶粉,只講出人奶有抗體嘅特有好處,咁都得罪某些人?
要養大一個小朋友,當中要go through好多選擇, 一出世要選擇究竟餵人奶or奶粉, 之後要揀幼稚園,有人揀學卷嘅話抵讀, 有人要有英文語境揀私校, 冇話好唔好,最重要係忠於自己嘅選擇,既然揀好咗, 就唔好刻意去貶低其他選擇

水晶宮

我細個都系食奶粉大,託賴自己廿幾年黎都健健康康傷風感冒都少,但近來經常鼓吹餵人奶,人奶先系最好既,搞 ...

我生女個年代真係好小人餵人奶,因個時好多人覺得冇錢先食人奶,到我大孫女兒堅持食人奶,可能又唔識,点都唔夠奶,二個月轉食奶粉,到細孫有陪月用盡方法都係勉強餵到八個月,轉食番奶粉,我成日同女講咁辛苦做乜,你咪又係食奶粉大,其實食乜冇問題,但有病一定要食藥,咁而家咁多小朋友都係食母乳大,又見得真係特別好身體,去兒科睇醫生就見啦,個人經歷及意見。

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

月見草 發表於 18-2-6 07:33
我仔都係食人奶,未滿月已經傷風睇醫生了!
切勿為了褒一個理念,而將事、物妖化或神化!
人奶和精油不是神 ...

確實有部分奶媽將人奶神化,但唔係呢個post囉!睇清楚先話人啦!

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

豬嘜仔 發表於 18-2-6 05:54
你識呢位媽媽確實盲目相信人奶,走火入魔,係另一例子,不能同樓主這分享相提並論呢!
...

無我只係提提大家 無話要比

雖然我係粉媽 但我都覺得母乳係好既

但太多人神化佢

侯爵府

回覆樓主:

睇完呢個po鬧樓主母乳至上果啲jm
好擔心佢地小朋友讀書閱讀理解唔問得媽媽功課

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

大宅

tearycow 發表於 18-2-6 09:01
睇完呢個po鬧樓主母乳至上果啲jm
好擔心佢地小朋友讀書閱讀理解唔問得媽媽功課
...

唔單止閱讀理解有問題, 做人咁野蠻先至係問題 。凡事都非黑即白 ,下下起槓, 將所有嘢都要認成對立局面, 你睇下而家嗰班新一代,啲嘢一唔順佢哋意,就立刻打出政治打壓旗號, 係咪都話人哋打壓佢哋 ,好恐怖!

jeanne1120    發表於 18-2-6 10:14

禁止訪問

子爵府

好同意人奶真係對BB 好好!
就算d 人要玻璃心唔俾人講人奶的好處,我都好加把嘴!

我兩個小朋友,大那個食了半年。只係八成人奶,兩成奶粉。唔太喜歡食人奶,半歲後全奶粉。
小那個而家14個月,仲食緊。滿月後全人奶,6個月大後全埋身(之前都係九成埋身)。

我兩個小朋友身體都好好!雖然大那個只係食半年,但由細到大都算少病,一年都唔知有無一次發高燒。而家係小學生,從未因大病入過醫院。

小那個,爸爸話覺得佢身體更好!咁耐以來,除了一次輕微玫瑰疹(d 疹淺色到只要醫生先睇到)、一次輕微感冒(發了一日燒後無啦啦自己退左)之外,就無再病過!BB 出世後,屋企d 人輪流病過,我自己都大傷風了兩次,但那兩次BB 都無被傳染,全屋唯一最精神那位!

唔知點解有d 人 d 邏輯好得意,而家話人奶好,都變左係踩人餵奶粉,又變左係叫人唔使食藥!講呢d 說話的人,唔知有無醫學常識?亦無人話餵奶粉一定衰,醫學上都係計機會率,食左人奶大,身體好的機會就大些!好似打流感針咁,打左都唔一定唔會病,但不被傳染的機會就大些!好似買個保障咁之嘛!

我B飲人奶,但我唔會癡到佢病左就唔帶佢睇醫生、食藥,同埋佢都要打流感針 (已打)。媽媽奶的抗體係passive的,但疫苗係訓練BB 自己的免疫系統,係active的 (以上呢句係由鼓勵餵母乳的醫生所說,佢都叫食母乳bb 要打流感針) 至於餵唔到人奶的,咪算囉,用其他方法令小朋友健康d 囉(如做運動、飲食),大家各有各做去保障自己小朋友健康!

大宅

豬嘜仔 發表於 18-2-6 07:13

樓主系冇刻於去話奶粉媽d咩,但好多人奶媽的確係標籤左d奶粉媽,可能呢個版入面冇呢種人,不過每次呢d話題都會刺中奶粉媽既要害,難免令佢地咁,就系乜野人奶最好呢d字眼,正如ftm vs working mum,ftm自己照顧總系最好最偉大最辛苦,咁難道wm就唔好咩?邊個唔想自己唔洗返工湊小朋友,一樣道理,我唔知有人乜嘢原因選擇奶粉,我相信大部分媽媽系希望俾最好既bb ,我都認為餵到人奶最好但現實會有各種因素最後系餵唔到,宣傳母乳但唔需要講到母乳才是最好唔應該有其他選擇呢種信息,何謂最好?!餵到抑鬱叫好?好似奶粉商都唔應該誇大自己隻奶粉有乜咁好一樣,就系因為呢種風氣而家先有d人奶媽咁誇張恐怖,有d為左咁死都要餵人奶搞到唔開心抑鬱。

子爵府

同感

雖然人奶偉大
我都覺得奶粉好偉大

我飲奶粉大 我媽媽奶水不多 又要工作 當年無奶粉 我餓死左

我兩個小朋友 都食奶粉大 同樣我奶水都只有十分少 什麼demand supply 如何努力都少之有少 說了很久 旁人都是不明白 曾經我為此而不快樂 但今日 回頭看
他們吃奶粉大 都不見得多病痛 近日流感肆虐 他們還吃得 訓得 身體很好呀

人奶好 但奶粉也不差 請同樣尊重奶粉媽
不是只有人奶媽才給予子女最好的

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

閱,尊重人奶媽,但唔好當人奶係神藥(完)

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

kkwing~ 發表於 18-2-5 23:39
其實又唔係批鬥嘅,我覺樓主某程度上鼓吹緊,流感唔食特敏福,靠飲奶都好神奇好返,講真,一啲新手媽媽睇 ...

男爵府

回覆樓主

呢個 Post 簡直無限 Loop...

不斷有 JM 啄住話有人神化母乳...
然後有好多 JM 睇唔過眼,
澄清呢度冇神化母乳嘅言論。

亦有 JM 衝出嚟捍衛自己餵奶粉嘅選擇,
跟住又有 JM 澄清呢度冇人矮化奶粉。

有 JM 講得啱,每每提到人奶,
就觸動到某 D 媽媽嘅罪疚感,
其實既然咁玻璃心,就唔好亂入,
然後冇睇晒全文,就文不對題地,
留一 D 眾人皆醉我獨醒嘅言論...
下一位 JM 又唔睇清內文,
跟隊圍剿埋一份...

既然大家咁睇唔過眼,
就去番 D 母乳狂熱嘅 FB 度留言啦!

首頁

尾頁

跳至