自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

andyman 發表於 21-6-29 09:14
根本而家現代人的父母都唔會教呢啲, 因為父母都唔識, 點教呢?, 只會教仔女執輸行頭慘過敗家

唔會 ...

總之依家D細路就巴之閉,同人食飯要揀啱先食,留俾人?唔係啩!咁老土,難得細路肯食,大人呢?要夾錢梗係揀到啱先食,唔好嘅自然有人食架啦!

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

(Samantha) 發表於 21-6-29 09:35
細細個父母就教出外食飯,唔好揀餸有邊嚿食邊嚿,屋企唔係無得食,鍾意食嘅自己屋企煮食到夠。

依家雞真 ...
成餐飯得碟雞潻

水晶宮

畀面勳章

michelle071180 發表於 21-6-29 09:42
成餐飯得碟雞潻

仲要講明食邊個部位, 食唔到蝕底咗咁

出聲吖嘛,成碟攞去慢慢揀

水晶宮

大姑娘 發表於 21-6-29 09:05
用公筷同飛象過河夾餸,喺兩樣嘢嚟(衛生同禮貌既問題)。

你咁講:即只要用公筷,就可以盡情飛象過河, ...

樓主個 post 有話 席中有人用自己筷子 "撩餸"。撩餸係禮教問題, 但係疫情之下仲唔用公筷, 個人覺得問題比禮教還要大, 所以我集中提出呢個疑問。

珍珠宮

birdbird 發表於 21-6-29 10:05

樓主個 post 有話 席中有人用自己筷子 "撩餸"。撩餸係禮教 ...

哦! 總而言之:而家好多人(不分男女/年齡/文化水平)都係無咩禮貌/家教。 因為我都真係見唔少!

伯爵府

回覆樓主:

樓主你呢d小兒科啦,新年同男家親戚食飯,幾圍枱,食到最後炒飯/糯米飯同紅豆沙,c6個妹叫成枱人吾好食,佢要打包返屋企食,有個長輩攞左碗紅豆沙,佢叫人倒返轉落個大碗到比佢打包。

ps個長輩係佢呀叔

珍珠宮

mother904 發表於 21-6-29 08:28
中式餸多數係圓碟,同一方向不會只有一舊兩舊餸,唔岩食一舊可以夾第二舊,但不飛象過河的原則是每碟都只夾 ...

解釋得好好

男爵府

介意,但係唔會幫人教仔,第日出街同朋友/同事食飯,失禮肉酸係佢自己既事。

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

jojo1234 發表於 21-6-29 10:13
樓主你呢d小兒科啦,新年同男家親戚食飯,幾圍枱,食到最後炒飯/糯米飯同紅豆沙,c6個妹叫成枱人吾好食,佢 ...

珍珠宮

回覆樓主:

睇留言睇到滴汗
樓主畫埋圖咁好心機,依然好多人誤解飛象過河嘅意思,加上有留言為拗而拗

觀察所得….

近代父母異常擔心仔女食得少同唔夠營養,仔女bb肯乖乖食飯已經好叻叻

要名正言順唔需要顧及餐桌禮儀,只有bb
代入佢哋角度去睇,講究餐桌禮儀係長輩麻煩、刁難,自己仔女bb高興最緊要,你哋一定要包容,他們只是孩子bb

水晶宮

秋天與楓葉 發表於 21-6-29 10:30
睇留言睇到滴汗
樓主畫埋圖咁好心機,依然好多人誤解象過河嘅意思
算喇,佢地覺得無問題就得又唔係我對住佢地

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

竟然咁多人唔識不飛象過河 係中式餐桌禮儀

點解話大壓力呢?咁西餐呢?食西餐會唔會守返西餐餐桌禮儀?如果會,咁點解中餐唔會?

其實唔識既jm唔駛拗啦,開始做返或教返小朋友啦,諗清楚,失禮既會係邊個?

公爵府

jojo1234 發表於 21-6-29 10:13
樓主你呢d小兒科啦,新年同男家親戚食飯,幾圍枱,食到最後炒飯/糯米飯同紅豆沙,c6個妹叫成枱人吾好食,佢 ...

我個親戚都好經典,自己打包自己果圍都唔夠,竟然走過黎我哋果圍,話係咪冇人食呀?(其實大家想抖吓先再食),然後就成碟拎走咗……。

好心啦,而家仲係打日本仔年代咩?好似前世未食過咁……

公爵府

魚兒小寶貝 發表於 21-6-29 11:34
竟然咁多人唔識不飛象過河 係中式餐桌禮儀

點解話大壓力呢?咁西餐呢?食西餐會唔會守返西餐餐 ...

唔睇呢個post真係唔知,原來咁多人誤解/唔識飛象過河

男爵府

auhiyo 發表於 21-6-28 20:09
你間屋好大?餐枱有轉盤?如果唔係唔通個個人只夾自己面前既餸?係人都鍾意夾自己要想食既野架 ...

Totally agree.

侯爵府

我自己又唔介意人地飛象過河
我唔想佢想食但唔敢食
我又唔會主動幫佢夾,所以佢自己夾仲好,唔會煩到我

我自己細個就係咁,驚人地話我飛象過河,所以喺屋企同親戚食只會夾前面嗰幾碟,但其實其他都想食,出去有轉盤先會轉黎食

大個同同事食,如果係大排檔、蛇宴嗰d, 好彩會有旁邊同事幫夾,或者對面嗰個會主動幫忙,否則我真係唔食㗎

侯爵府

秋天與楓葉 發表於 21-6-29 10:30
睇留言睇到滴汗
樓主畫埋圖咁好心機,依然好多人誤解飛象過河嘅意思,加上有留言為拗而拗

真係唔知飛象過河咁解!
因為細個時,伸長筷子去夾就已經被鬧飛象過河,我就唔敢再伸長筷子去夾喇

就算而家先,我都唔會改,因為你知人地唔知,人地都會認為你飛象過河冇禮貌

所以我自己唔介意人地飛象過河係一回事
我怕人地覺得我冇禮貌又另一回事

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

還好我外家同夫家親戚食飯都用公筷,如果係出街食,通常都先讓長輩夾餸,又或者做後生嘅先幫佢哋夾,之後就個個起筷。飛象過河情況唔多,有都係出現喺夾雞脾俾長輩或揀某部位嘅魚俾長輩或小朋友食。食到咁上下,開始有人「清餸」就唔理3721,大家咁多年都冇意見。

珍珠宮

15週年勳章

michelle071180 發表於 21-6-29 08:26
我有次去大陸團,個團主打係食個鮑魚雞煲.....同枱有對 夫婦男果個一見到煲野落枱就即夾咗隻鮑魚比自己先, ...
怕執輸, 驚蝕底O羅

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

冇計, 我99果邊唔係小朋友先咁, 大人都會 , 如果係咁我就寧願唔夾果碟

首頁

尾頁

跳至