自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

香港地又真係好病態嘅社會,大學畢業 後,邊個可以獨立自己出去住, 所以幫得就幫啦

水晶宮

回覆樓主:

喺bk嘅家長真係好偉大,個個都話不是養兒防老,又話俾到佢去外國留學,自己都有,子女肯俾二千蚊好乖了。我就吾係咁諗,想當日英國匯率1對16蚊,有多少家庭不是要慳埋慳埋寄俾子女完成學業,如果當佢2萬人工,未結婚食住屋企,俾2千是否太少了!除了不說計算他的生活費是否足夠,這也顯示他對家庭沒承擔,只有權利而沒有義務,我不覺得可以接受。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

GreenMaDad 發表於 23-5-30 23:41
回覆 ddcat 的帖子

如果父母揾30萬一個月,家庭開支15萬,仔揾3萬,我估這類家庭父母吾會要求仔俾家用,仔 ...

子女成人外出工作丶比家用是對父母負任的一種、正如父母養肓子女、供書教學一様.......

雖然我不用子女養、但阿仔一出來工作、便要給家用、昨早順路車他返工、才知道他又加了人工、昨晩才對他講笑:我們什麼時候加人工?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

回覆 shpfamily 的帖子

我都係咁諗! 應該我身邊朋友都覺得我係虎媽,成日迫女要積極向上,努力做好,暫時覺得女學習態度ok, 如果以而家情況發展,應該將來都會積極生活。 如果將來吾掂,只怪自己吾識教,唯有倒貼啦。
以前儒家思想成日講養育之恩,以前人類吾識避孕都理解既,生左出黎吾掉低bb或送走bb就已算係‘恩’, 而家年代真係吾同哂,父母要改變下思維,吾好覺得仔女欠左父母。

見到有人問點解佢要黎呢個世界受苦,佢地父母應該啞口無言吧,睇到真係心痛。

大宅

最關心BB問題熱投勳章

回覆 大力大力 的帖子

不一樣,父母養育子女是義務,父母作爲成年人,在決定要小孩時,已知道小孩出生沒有自理能力需要照顧至18嵗。決定生就要負責。子女不是自己決定要來的,也沒有答應來這個世界,即沒有任何責任要承擔。

大宅

Sumikoyama 發表於 23-5-30 15:12
自己仔女都要計投資回報?

但幫到個仔女咁大個都唔可以自立,仲食住父母,點都會心淡卦?

琥珀宮

覺得仔女食住屋企比2千家用太少少,我認為呢個想法無問題,但唔明點解要同「供外國留學」一齊講,呢個令人幾反感(尤其企子女立場)

話子女比家用係基本責任,咁父母有冇「供外國留學」都一樣,若父母將呢樣成日提在嘴邊,就唔止係話子女要付責任,而係父母在計算「回本」

珍珠宮

GreenMaDad 發表於 23-5-30 23:41
回覆 ddcat 的帖子

如果父母揾30萬一個月,家庭開支15萬,仔揾3萬,我估這類家庭父母吾會要求仔俾家用,仔 ...

如果我係你呢個case,我仍然堅持要個仔比家用,唔係錢嘅問題,係做人責任感嘅問題。我食唔晒留返身家比佢係第二件事,但我在生我就希望受到個仔嘅供養

珍珠宮

回覆樓主:

俾二千係度住唔緊要,唔好帶埋條女返嚟住就得啦!

子爵府

KTKTKT5 發表於 23-5-30 15:03
每月只比二千家用,如果佢係你仔女,你會點?(普通家庭, 唔係有錢)

好多唔比,有二千比起無人好開心.

男爵府

呢個係心淡既問題!
2千, 老實, 係真係少.....................
但唔知佢搵幾多....... 如果, 佢搵得多, 又買名牌又去旅行, 比2千當然唔得啦!
但父母又真係付出佢既全部比佢出國, 唔係計較, 只係想將心比心.......係失望....

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

2千蚊其實係小既, 覺得唔夠, 未叫佢俾多D lor

其實屋企窮, 更本就唔應該去外國讀書

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

KTKTKT5 發表於 23-5-30 15:17
巳經四張嘢

而家先黎抱怨, 咁父母應該反省自己·既教育問題

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

同有無去外國留學無關,本身讀完書就應該出黎工作,起屋企住唔緊要,但一定要分擔返自己果份,唔比錢我可以,但唔應該仲要我倒貼養埋佢,所以阿仔大學畢業後同住一定要比家用,我會幫佢儲起,結婚後就搬走,無本事搬走就唔好結婚,結唔結婚,生唔生仔唔使同我講。

公爵府

glyna 發表於 23-5-31 10:24
回覆 大力大力 的帖子

不一樣,父母養育子女是義務,父母作爲成年人,在決定要小孩時,已知道小孩出生沒有 ...

歪理

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

投資回報咩,邊有得計供佢去外國讀書啲錢,二千係少,不過要睇佢搵幾多,而且未結婚住係屋企有咩問題,你話拖家帶口住比2千就好過份

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

我覺得做人父母,都要睇餸食飯,係咪能輕鬆供到子女去外國讀書或者國際學校,真係父母自己計好條數,計唔掂又要諗第時回報,不如比番後生自己諗,working holiday 又好, 努力攞獎學金又好,半工讀又好,叫佢靠自己,但屋企永遠開門比佢。

大宅

最關心BB問題熱投勳章

回覆 貓咪達人 的帖子

具體説説哪句不是事實了?

侯爵府

睛靈勳章

回覆樓主:

佢父母認為冇問題就ok啦

大宅

回覆 KTKTKT5 的帖子

即係由佢外國讀完書畢業返嚟到依家,差不多廿年, 食住都黐住屋企,只係畀二千蚊?

首頁

尾頁

跳至