自由講場

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

回覆樓主:

子爵府

回覆 sunnymama2 的帖子

上到中學家長好難自己教功課,唔好太大期望。如果想自己抖抖,老公又搞得掂,可以休息下。

子爵府

sunnymama2 發表於 23-12-5 08:17
我收入佔全家30%,有4大長老供養,得一個小6非常不自律的小朋友,兩層供緊的樓。

做FTM, 好處係可以督促個 ...

轉做Part time 體驗一下, 看看你倆母子的相處是否如你所想.

男爵府

未睇留言, 但我之前都有呢個爭紮, 如果只係成續我唔會轉, 因為有其他人可以代教。但如果因為教品行我會轉或睇下公司可唔可以PART TIME或Freelance, 人工當然少左, 但keep住自己個cv唔會冇哂野, 同時又可以睇住小朋友, 萬一第時想再搵工都冇咁麻煩, 同埋自己又有零用唔駛問老公拎咁煩

水晶宮

BK Milk勳章

sunnymama2 發表於 23-12-5 08:17
我收入佔全家30%,有4大長老供養,得一個小6非常不自律的小朋友,兩層供緊的樓。

做FTM, 好處係可以督促個 ...

唔會,
小朋友唔係一切,
讀書睇自己,
你顧得幾多年?
女人都係有工作好
支持還支持,
咁佢俾幾錢家用先
呢個都係重點

水晶宮

BK Milk勳章

annie133 發表於 23-12-5 08:39
都升中學點會要你跟功課,到時棧激死你
仲要青春期日對夜對

咪係,
到時日哦夜哦,
盞搞,
上中學唔會聽你講,
不如加緊補習好過

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

六年級
過左要陪讀的年紀喎(初小)
呈分-未必幫到好多
揾一些有心教的私補同教練仲好

三思

男爵府

sunnymama2 發表於 23-12-5 08:44
係好重視個仔,又唔捨得

我掙扎左6年啦,個仔都係咁hea, 我鬧吓佢都仲會聽我講

小一就值得,小六的話⋯⋯我唔會
既然佢仲聽你話,你只可以勸喻,學業的話請別人教吧

大宅

去補習社搵人跟功課啦

男爵府

如果老公經濟ok,我會。小朋友大得好快,趁佢仲聽我講,幫到幾多得幾多(印象中你小朋友係咪SEN?)
如果係SEN,父母支持更重要。我由小朋友六歲確診開始辭咗份工自己跟,但我目標唔係要佢考第一,而係當社會上面有好多人唔理解佢、成日話佢鬧佢嘅時候,我永遠喺佢身邊。
呢段路比起日日返工返八個鐘辛苦好多好多,不過我覺得好值得。佢已經year 8 ,每日仲肯同我臨瞓前傾吓計講吓無聊嘢,我覺得一切都抵返晒。
加油

男爵府

Jane1983 發表於 23-12-5 14:34
回覆 藴藴 的帖子

你由細湊大佢,每日的陪伴係積累咗好多關係資本,我見ftm湊大的小朋友,同阿媽關係係鐵 ...

小三已經嘔緊血…所以我唔睇好樓主小六轉ftm,一來大個未必聽話,二來有經濟壓力,年紀唔細,唔係咁易搵返而家嘅人工。
我而家都係返緊兼職,搵好少,挨到小朋友考完呈分,升左中學,我都寧願返全職。

Jane1983    發表於 23-12-6 08:17

伯爵府

無經濟問題就梗係攪掂個仔先啦!

珍珠宮

唔會
1. 易子而教係事半功倍,媽咪要保持距離先可以保持優質關係,呢種距離和關係喺反叛期特別有幫助
2. 媽咪講所有focus放喺小朋友身上,其實對大家壓力都太大,容易把媽咪嘅成功感掛係小朋友嘅成績上
3. 過份參與/照顧小朋友嘅生活,可能影響佢建立自己獨立能力,父母冇可能跟到大學,而且朋友影響力比父母更湊效,應該支持佢建立合適嘅朋友圈
4. 媽咪要跟中學嘅功課會有困難,何不讓專人做專業嘅事,搵合適嘅補習老師代勞
5. 其實十幾萬一個月要照顧3個家庭(兩邊父母+自己)而且還有2間屋要供,唔係太鬆動,如果老公公司遇上什麼問題,幾家人都好大問題

男爵府

不如你請個no pay長假,跟一次考試試下先

男爵府

回覆樓主:

如果小朋友重受教我會又或轉返兼職,本身我大仔係有言語障礙,K2時心理學家話大仔要轉讀特殊學校,我接受唔到,覺得小朋友未致於去到咁,跟住同老公商討完,我辭職湊仔,跟住重讀K2,之後再評估時,我仔唔需要入特殊學校,可以入主流學校,學校安排言語治療師再跟進,無論小朋友有沒有SEN問題都好,可以比個時限半年或一年去睇下係自己陪伴下是否有所改變,如有改變就證明其實小朋友好需要你們嘅陪伴同關心,沒改變就要睇下問題所在,加油加油

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

6年級,你好肯定佢會聽你嘅指示?都升中一,要教都係初小時教,而家已經差不多定型。我係 full time mum,如果可以俾我再揀,我一定會返工,大家磨擦都少啲。

子爵府

想轉就轉,你同你老公傾掂就 ok
除咗教小朋友,仲有好多嘢可以做 ...

伯爵府

其實可以請工人
然後再搵份part time 或者輕鬆準時放工嘅工
小六,返到屋企都四點
你返到屋企6:30嘅話仲大把時間睇佢,同佢溫書
唔好唔做嘢
老公太大壓力

水晶宮

bongbongpatty 發表於 23-12-5 22:13
唔會,
小朋友唔係一切,
讀書睇自己,

長貧難顧,比得多,男人遲早有說話聽;就算佢不出聲,佢媽,佢姐妹都會出聲唱成世,話個太太寄生蟲,係度懶。

做人實際啲好,保持返基本謀生能力,有咩事男人變心變節,自己都仲有少少野揸拿;同事塞住是非人士把口。

小朋友,你有心教,日日盡量準時收工趕回家看實,不會壞得去邊。

水晶宮

Herobear 發表於 23-12-6 05:59
其實可以請工人
然後再搵份part time 或者輕鬆準時放工嘅工
小六,返到屋企都四點

好多雙職家庭都咁。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊