親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

heilok 發表於 24-7-10 23:22
我在官網買的。買的時候只要揀日子,不用揀時間。我原本預最遲嗰個時間,但睇錯時間,搭早咗一班車。我8點 ...

明白,我見morning ticket 最遲係13:17 回程,你只留4小時左右 ,足夠嗎?
在官網買完票後,是否收到email, 到時scan QR code?
我見book 其他時間,要揀出發時間及逗留時間,是否一定要坐booked的班次?
attach1/tmp/phpbysD3H

大宅

CathyLss 發表於 24-7-12 14:34
可飲用的,我都係直接飲的。

大宅

MissMaMa 發表於 24-7-14 21:42
係,好多人喺廁所裝水飲, 但我就習慣買樽裝水或煲水飲, 始終信唔過 d喉管,覺得污糟
...

真係飲廁所水

珍珠宮

chun媽 發表於 24-7-15 07:49
真係飲廁所水

係呀,見好多外國人入廁所裝水飲。不過,我自己接受唔到飲水管直出嘅水,水管可能已老舊或多污垢,如果屋企加裝濾水器就okay

公爵府

chun媽 發表於 24-7-14 22:46
明白,我見morning ticket 最遲係13:17 回程,你只留4小時左右 ,足夠嗎?
在官網買完票後,是否收到email, ...

足夠有餘。我留最耐係排隊影打卡相。不過我上去嗰程係坐Eiger Express,慳咗時間。
我唔係呢個版面買,morning ticket 唔駛揀時間。網上買票會send 電子票去你電郵,download 落嚟就得。最好screen capture 埋安全d。我坐其中一段纜車時,有人check 票,隔離有個外國人上唔到網,問我地share wifi 俾佢download 票。

大宅

上少女峰不一定要坐book左的班次, 揀時間主要是為了分流. 官網票是QR code, 搭cable car時要scan, 火車時就有人查票先show QR code.

大宅

認同一般黎講4個鐘係夠既,尤其如果無打算行去Mönchsjoch Hut。不過你係會買Half Fare Card嗎?如果有HFC上少女峰站,其實Good morning ticket同普通票來回只係差唔夠20CHF (唔同STP,用STP兩者係差70幾CHF)。當然如果係上面逗留時間唔長係可以20都慳返,純粹睇你想唔想俾多20買彈性、突然想留耐D都得。

普通票全日通用無指定班次,其實SBB個app都隨時買得到,反而如果你Kleine Scheidegg/ Eigergletscher <> Jungfraujoch一段火車想確保坐指定班次想坐留座車卡,係要俾多10CHF留座費(留座但不設劃位),Jungfrau.ch有得淨留座。

我當年係一早睇webcam實時情況 + 天氣預報見好天,先係Grindelwald站即場買普通票搭頭班車 (當年未有Eiger Express),留左係少女峰站整整6個鐘,我都諗唔起點解可以留咁耐,仲要無行曬去Mönchsjoch Hut果條路,可能影相影太耐。

大宅

CathyLss 發表於 24-7-16 08:14
認同一般黎講4個鐘係夠既,尤其如果無打算行去Mönchsjoch Hut。不過你係會買Half Fare Card嗎?如果有HFC ...

謝謝你貼心的回應,我在Grindelwald 逗留三天,除了去少女鋒,自然去First,, 值得買3 day pass 嗎?
再問清楚,如果3 day pass ,係咪22,23,24 號三日

大宅

chun媽 發表於 24-7-16 11:18
謝謝你貼心的回應,我在Grindelwald 逗留三天,除了去少女鋒,自然去First,, 值得買3 day pass 嗎?
再問 ...
你係指淨係買3日Swiss Travel Pass (估唔係講Jungfrau Travel Pass?),然後唔買Half Fare Card嗎?咁你可能要再計計數,不過好大機會都係買HFC+買票平。

如果你係指又買HFC又買3日STP,咁就更大機會係淨HFC+買票平。好似22-24號咁,如果有HFC當你呢3日買曬Saver Day Pass 2nd class,其實目前就算升左好多價都只係共167CHF,而3日STP要244CHF。你可以睇返STP同Saver Day Pass係咪一樣都覆蓋你既行程。而上山優惠可以用HFC。除非你去好多博物館,STP係包既。

如果係問係咪值得俾錢買方便,其實都好睇個人 (同埋差價)。宜家俾我唔會買STP,但其實我最初去係計都無計數就決定買15日pass,當年係人生第一次自由行,仲要帶住屋企人,諗住費事煩買pass最方便。買pass有時有另外一個好處,就係唔會因為車程價錢影響去定唔去既決定,例如玩完預定行程後淨返少少時間可以去某地方,但只夠睇半個鐘九個字,如果車程要俾例如20CHF,有人可能會諗係咪值得俾錢去咁短時間。用Pass就少左呢個顧慮。

大宅

CathyLss 發表於 24-7-16 21:32
你係指淨係買3日Swiss Travel Pass (估唔係講Jungfrau Travel Pass?),然後唔買Half Fare Card嗎?咁你可 ...

多謝你詳細回覆,我指的是 Jungfrau Travel Pass, 有HTP 只需俾CHF 165, 可以去 少女鋒、First, Harder Kulm

https://www.jungfrau.ch/en-gb/jungfrau-travel-pass/#2068

大宅

chun媽 發表於 24-7-16 23:15
多謝你詳細回覆,我指的是 Jungfrau Travel Pass, 有HTP 只需俾CHF 165, 可以去 少女鋒、First, Harder Ku ...
喔原來真係講Jungfrau Travel Pass,咁可能你要計計數,不過唔包Eigergletscher <> Jungfraujoch的要另外買飛呢,你條link價目表下面細字有寫價錢,所以係165CHF + 75CHF。因為上少女峰站平左38.5CHF (113.5-75),可以當係俾126.5CHF (165-38.5)去任搭其他Jungfrau region交通。感覺要一日去好幾個地方先可以抵返,如果你少女峰站以外淨係去First就唔抵了。

如果你停留觀景台時間唔長可能可以試試計下數,去First我自己係為左Bachalpsee (極之易行既山路),但如果唔行山、唔玩咩飛鷹之類果D,停留時間應該可以短好多。我其他歐洲地方旅行都買過纜車pass之類,有個好處係可以唔同時間唔同光線既時候上同一個觀景台,其中一個觀景台我上左去3次、另外有兩個各2次,無pass應該唔會咁做。

大宅

你首先要決定左買唔買3 day pass先, 然後再決定買唔買half fare card. 我只見你會住Grindelwald 3日, 不知你會否另外再住Interlaken, 還是3日當中包埋落山玩Interlaken, 亦唔知你係瑞士其他行程, 建議你定左行程, 成條大數計一計.

正如樓上講, 若果只上少女峰同First, 買3 day係唔抵的, 因為少女峰最尾程火車要加錢. 但你有3日, 若果去埋唔同山頭/小鎮玩, 同埋會落Interlaken坐船, 咁又會抵返. 不過張pass好衰, 唔係所有cable car都包, 要上官網睇清楚.

一般黎講, 夏天我會建議一日上少女峰, 搭carble car上, 火車落, 落山時去Wengen (典型瑞士山上小鎮)同Lauterbrunnen(睇瀑布), 夏天日照長, 落山仲有時間玩, 可以食埋晚飯先返歸. 山頂一般4小時足夠, 仲有snow park (有ski/snowboard experience同 sledding / tube可以玩), 另外仲有zipline, 不過要睇身體狀態, 唔少人上到去都有高山反應, 玩得未必暢快, 所以我通常建議人去first玩zipline. 另外山上既shop有氧氣買, 唔舒服可以買黎用, 但真係太唔舒服就要落返山.

First我可以玩大半日, 當然視乎你玩d咩, 行下cliff walk, 排下隊影相, 玩zipline, gilder, mountain cart (仲要排隊), 好快就一日, 時間有剩就行下Grindelwald個鎮.

Grindelwald地區仲有其他野玩, 例如Glacier Canyon Grindelwald (峽谷), toboggan@Pfingstegg(都有zipline), 或者上其他山頭同小鎮, 絕對夠你砌多日行程. 但若果你果3日包埋interlaken, 落山行下, 上Harder Kulm, 遊下湖, 就冇一日.

所以定左行程再計數啦.

大宅

tinlong.hk 發表於 24-7-17 16:33
你首先要決定左買唔買3 day pass先, 然後再決定買唔買half fare card. 我只見你會住Grindelwald 3日, 不知 ...

多謝兩位高人指點,原來Grindelwald附近都有咁多嘢玩,咁就簡單了,初步打算
21號上午仍會在Luzern,中午才坐車到Grindelwald,跟住到附近走走。
22號去少女峰+Lauterbrunnen
23First+ glacier canyon
24號上午到interlaken,下午才去Geneva
謝謝
行程已經好豐富了。

大宅

回覆 chun媽 的帖子

原來你過兩天就飛, 我沒追之前的帖.
現時天氣預報是下星期一/二間中有陽光, 希望你到時有好天氣, 若果你買左3 day pass, 又或者冇買定票, 可以一朝早睇定天氣先決定邊日上邊坐山, 總之一早見少女峰山頂天氣好就即上. 你可以check官網webcam, 或者download jungfrau app, 都有webcam睇, 有時山下望上去有雲, 但山頂高過雲層反而天朗氣清, 有雲海睇tim. 所以直接睇webcam最準. 不過唔好望睇雲海, 因為有的話山下天氣就未必好, 有得有失.

去Geneva做咩? 冇咩特別野睇. 有時間就去附近既Annecy / Yvoire, 其他Geneva景點半日行完, 兼且唔太特別.

大宅

chun媽 發表於 24-7-17 18:18
多謝兩位高人指點,原來Grindelwald附近都有咁多嘢玩,咁就簡單了,初步打算
21號上午仍會在Luzern,中午才 ...
其實係架係好多野睇。少女峰站落返黎沿路都有野睇的,例如Eigergletscher同Kleine Scheidegg之間有個人工湖仔Fallbodensee配合週邊既山都幾靚的,不過要行少少山路。

如果你去Jungfraujoch之後打算去Lauterbrunnen,我覺得可以考慮好似樓上建議咁,有興趣有時間就睇埋Wengen,順路的。係Kleine Scheidegg轉火車落山,一班去Grindelwald、另一班去Lauterbrunnen係經Wengen的,兩邊都係半個鐘一班車。落山搭去Lauterbrunnen既火車途中,可以係Wengen落一落車、快快地睇一個半個鐘,先再坐其後既班次去Lauterbrunnen。如果你鍾意瀑布,果一帶有Trümmelbach Falls (要入場費) 都好熱門的,我自己無咩興趣瀑布係無去過 (亦可能係咁個人係鍾意Wengen多過Lauterbrunnen。)

提起少女峰站上面既高山反應,其實就係因為家人突然有輕微高山反應、突然好眼瞓,行行下未去到Mönchsjoch Hut都要折返返室內休息。係上面以平日正常速度行既話我地都有喘氣既感覺,要行得好慢。聽朋友講佢旅伴更加因為心急跑左一下,跟住就好唔舒服、唇/指甲都紫曬、咩都玩唔到。所以係Jungfraujoch上面唔習慣真係盡量慢唔好急。

大宅

tinlong.hk 發表於 24-7-18 06:46
回覆 chun媽 的帖子

原來你過兩天就飛, 我沒追之前的帖.

去Geneva 兩晚,是有點無奈,因為Zermatt 交通問題。
24/7 晚到Geneva
257/7 Day trip 到 Montreux + Chillon Castle
26/7 Geneva 市內走去,黃昏到機場

請問去Montreux 好D 還是 Annecy 好D?

https://wisebaby.tw/annecy/

還是看天氣再決定
謝謝

大宅

CathyLss 發表於 24-7-18 06:53
其實係架係好多野睇。少女峰站落返黎沿路都有野睇的,例如Eigergletscher同Kleine Scheidegg之間有個人工湖 ...

多謝你貼身的提示,之前睇一些post,都提到高山症的問題,要唔要去藥房買定D 藥?如果要買防高山症的藥物,應該係乜咩野呢?

大宅

想網上book Pilatus goldern trip, 呢個網站是否安全?

https://shop.e-guma.ch/pilatus-bahnen/en/tickets/c/golden-roundtrip-1075471

大宅

chun媽 發表於 24-7-18 10:57
多謝你貼身的提示,之前睇一些post,都提到高山症的問題,要唔要去藥房買定D 藥?如果要買防高山症的藥物 ...
當年係有擔心屋企人有反應,因為我地會住Gornegrat夜晚係無得走,係有叫屋企人去衛生署個旅遊健康中心睇醫生拎藥,俾左兩隻西藥我已經唔記得係咩。屋企人有食藥有反應,係Gornegrat個晚頭痛+失眠,我無食藥都無咩反應。屋企人覺得自己唔可以再住咁高了,放棄諗去九寨溝之類。

我自己覺得短停唔係太大必要食藥,之後同屋企人旅行再上高山都無再買藥了,因為唔係住係高山上面,只係短時間停留,有咩都可以即刻落山。如果你擔心都可以買定藥既,或者好多人會買中藥紅景天,不過好似係要幾日前食定。

大宅

chun媽 發表於 24-7-18 11:39
想網上book Pilatus goldern trip, 呢個網站是否安全?

https://shop.e-guma.ch/pilatus-bahnen/en/ticket ...
呢個似係Pilatus官網個購買頁面,不過你係打算預先買票嗎?盡量當日先買票,上山活動我自己盡可能會即日睇完webcam先決定上唔上山,天氣唔好山係雲中上到去會咩都睇唔到。Gornegrat係唯一例外,睇住個webcam白茫茫一片,但因為book左酒店無奈點都要果日上。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊