自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

bbenchan 發表於 24-7-8 16:41
回覆 orezo 的帖子

唔係唔認我係業界, 而我真係唔不是 哈哈哈。 我朋友係小學識到大,距眼鏡舖開係我屋企 ...

既然大家都係外行人,點解要人人信你呢個扮專家講嘅嘢呢?其實你都係啱啱先開account, 你覺得呢度冇人聽你發噏風你咪唔好再上呢個討論區囉,大家都冇損失,你要扮專家咪去第二個forum 囉,好行夾唔送

別墅

回覆 中年失業 的帖子

波鞋平幾百蚊 咁係埋等於三折?
你不斷搵好硬既例子說服自己, 波鞋平幾舊,咁係埋三折? 個重點係三折。 你試下搵一個產品 全球定價下 唯獨中國賣三折 係真既 我都想知除左鏡片

水晶宮

回覆 QUEEN314 的帖子

但我喺香港某有名眼鏡店 (唔係數字果間, 但都有唔少分店的), 用$2500, 結果配出黎遠又睇唔清, 近又黎唔清, 但我返大陸用$800配左一副合理視野的眼鏡(有人介紹我去)
(我只係個別例子, 唔係鼓勵人返內地配, 但香港一定好, 內地一定唔好, 我就唔係好認同)

別墅

回覆 whyyou 的帖子

我冇覺得人人要信我, 重點係你 有質疑 我就答你, 有爭論好正常, 但我唔會攻擊人。
而會攻擊人既,覺得我就要收聲,但你又講唔出 證明唔到我講既野係錯。

點解我要跟你講既去做? 你覺得我講錯 扮專業, 咁你埋信d 自己配幾次眼鏡既消費專業人士。 冇衝突架。

你覺得你正確,係因為你識掃qr code? 你識睇鏡片logo? 你識鏡片型號? 你帶過幾多對鏡片牌子。

我唔係專業, 但比你 比起呢度部分講嘢都唔事實證據既人 專業得多了。

子爵府

全球50%的鏡片都產自這裡!

江蘇鎮江丹陽,提及眼鏡產業,許多當地人如數家珍:本地擁有1600多家眼鏡相關企業、5萬多名從業者,鏡片年產量為4億多副,佔全國鏡片生產總量的75%、全球總量的50%,被譽為「中國眼鏡之都」
----

以上未計其它省及巨產省廣東

結論係香港用鏡片可能90幾%來自大陸(包括名牌鏡片在大陸有廠及有代工,90幾%鏡架來自大

男爵府

回覆 bbenchan 的帖子

其實你有冇睇到我去日本大板買波鞋價錢同香港的分別?
你成日強調大陸畀3折?越南都係畀6折?
其實只係每個品牌
對於每一個地方行的銷售策略
其實喺國內係人都知打三四折才是正價
冇人會畀正價咁戇居
亦都好多人覺得需要講價
所以品牌本身mark到天價
跟住再減價

係消費者嘅立場
其實只會睇佢真正付出的價錢
你喺香港買樓
發展商都會畀折扣
畀了折扣就會係有問題?
其實個個消費者
會看到真正的售價
才決定買不買

珍珠宮

bbenchan 發表於 24-7-8 17:10
回覆 whyyou 的帖子

我冇覺得人人要信我, 重點係你 有質疑 我就答你, 有爭論好正常, 但我唔會攻擊人。 ...
收啦你, 你唔會攻擊人就唔會有兩個留言被版主屏蔽啦

別墅

回覆樓主:

我前幾日去咗深圳配咗副眼鏡.220蚊.有防紫外線漸變.返到嚟之後我仲發現原來有防霧.因為喺好凍嘅地方行出嚟.發覺我副眼鏡係唔會矇.而我仔副眼鏡就鋪滿曬霧氣.變咗白色.我仔嗰副眼鏡係Zoff配嘅.$700幾蚊

男爵府

回覆 bbenchan 的帖子

我只係睇自己付出的價錢係足足平過香港三分二呀
唔係平幾舊呀

非眼鏡業界人士
繼續堅持你的香港不打折扣
比起中國大陸打三折的好

子爵府

orezo 發表於 24-7-7 23:02
正廠都咁差?!

講真,我都係成世以來第一次,唯有當自己唔好彩。

子爵府

敬亭綠雪 發表於 24-7-7 22:46
咁真係好離譜,成$6000都咁嘅手工

鏡框大概$1000左右,主要係鏡片櫃,我係買到真係佢目錄上面最貴嗰一隻,因為我真係覺得日日戴住,對我對眼嘅健康真係有影響。但係我估唔到係手工出事

子爵府

nicholasmom 發表於 24-7-8 14:11
egg同88咪同一集團。最近先喺88配咗副egg!

我知係同一個集團啊,我開頭係喺淨係eGG嘅店,後尾走咗去一間又有88又有eGG嘅,咁真係揀過自己喜歡嘅鏡框,咁嗰個鏡框屬於88。

水晶宮

大力大力 發表於 24-7-7 19:33
一個鏡架十幾蚊返貨、賣百幾甚至幾百蚊、自己計~

點會mark百幾蚊, 唔mark 1000都990.
再俾個九折或者八折你

子爵府

回覆 1314625 的帖子

我從來吾幫襯香港連鎖店,配左30幾年試過1-2間其他, 但都要去返原本果間,.驗眼師好重要.

我個人是絕對不會上大陸配眼鏡的,我都不相信有品牌可以平幾十%.

bbenchan    發表於 24-7-8 19:27

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

中年失業 發表於 24-7-8 16:17
香港超市買一罐可樂要$4已經係平常事
但昨日深圳超市見1.6
足足平一半呀

我d nike 波鞋,全部都是去旅行時買的,香港真的太貴了!

伯爵府

其實我在owndays配副漸進佢話精工鏡片,連框都係三千蚊已經係佢最靚的鏡片,我覺得又ok喎,唔鐘意又可以換款,點解要配D6/7千蚊的賽司鏡?

男爵府

回覆 CrabPincers 的帖子

去任何地方購買.我只係會看實際付出的價錢
其實有冇折扣?完全不是重點
重點係~我要pay 幾多錢

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

polliebb 發表於 24-7-8 16:45
係囉,個個上深圳都係配hoya?

我早幾個月幫仔配左副國產鏡片,1.74(最薄,佢近視深),藍光,不用800人仔,之前在香港連鎖店 配,要2000,大家都是用不知名的鏡片(我不知zoff 用乜野鏡片,但應該不是大牌鏡片),但平一半,最重要我仔話深圳配的輕好多

水晶宮

中年失業 發表於 24-7-8 17:49
回覆 CrabPincers 的帖子

去任何地方購買.我只係會看實際付出的價錢

男爵府

睛靈勳章

Anpanmama 發表於 24-7-8 12:58
真係唔知點解你反應咁大,樣樣要人答到你,報紙報道你唔信唔緊要,其實你都係撩交鬧!
你要真相,直接搵苗 ...

樓主話唔係業內人士 真係無人信 本來我都當增長見聞睇樓主,但佢嘅留言回覆越來越激動,一定係既得利益者先會咁。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊