自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

係呀. 我好鍾意"甜蜜蜜"呢套戲架.

原帖由 牛精仔 於 10-7-21 18:54 發表
呢套真係拍得超好 !

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

導盲犬小Q。

第一次睇喊到收唔到聲,係狂喊果隻,真係誇張。mouth:

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Love Actually, 其實套戲冇咩 "整喊人" 的位, 但每次睇都會好感動 + 感慨, 果種喊唔係喊到豬頭果隻, 係眼濕濕感動果隻...

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我睇所有戲都會喊架!

男爵府

畀面勳章

孫藝珍的"擁抱這分鐘" & "假如愛有天意"
真係好好睇呀!

男爵府

忘了忘不了

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

吳奇隆/楊采妮--梁祝

大宅

畀面勳章 陪月勳章

有兩套舊片, 鄭則仕做主角的...

(1) 何必有我
(2) 肥貓流浪記

實喊, 喊到收唔到聲添呀

別墅

日劇: 藉著雨點說愛你

生左仔女既會易喊D, 真係好怕留低D仔女, 自己走先

睇TOY'S STORY 3 都喊呀我

公爵府

梁祝 反斗奇兵3,2012,美人魚公主,再見螢火蟲

公爵府

原帖由 eleueleu 於 10-7-25 19:34 發表
有兩套舊片, 鄭則仕做主角的...

(1) 何必有我
(2) 肥貓流浪記<<<o咸到我豬頭太可憐啦

實喊, 喊到收唔到聲添呀

公爵府

原帖由 DebuPegg 於 10-7-22 15:39 發表
我左眼見到鬼
cable/now 每個月總會重播一次
劉青雲要走個段開始, 到sammi發現個個係佢老公....
睇過十幾廿次, 有晒心理準備... 都喊呀

搭錯車, 阿郎個故事 etc... 呢十年唔敢再番睇 ...
wah呢套超好睇,我又係o咸到fafa聲,仲有星語心願,同埋張x芝同青雲果套,話唔要個仔,我o咸到.....>.<

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

太多啦,基本我係個易喊嘅人~
大部份你地講果d我有睇過都喊過,有幾套冇人講過,可能因為太舊,冇咩人識啦~
一套叫Imitation of Life,係196x年嘅片,我都係細個果陣睇電視重播,講個黑人媽媽同個白人生咗一個女,個女一d都唔似黑人,個女唔想人知佢有個黑人媽媽離家出走,到個媽死個女就後悔~
有一套講一對夫婦生下8(唔記得係8個定10個,總之好多)名子女,點知二人相繼病死,長兄逼於無奈要為弟妹尋找肯收養的人家,自己就去當童工,唔記得咗叫咩名~
另一套近期1994年 Shawshank Redemption, Robin Williams係一個銀行家,被人嫁禍殺死自己老婆,被關入守衛出名森嚴的監獄,認識了Morgan Freeman,之後他越獄成功,叫morgan出獄後去找他~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

仲有一套好有印象,叫普通人("The Ordinary Man"),羅拔烈福好多年前導演,攞過金像獎提名,講兩兄弟出海發生意外,兄長死亡,弟弟生還,但生活在兄長離世陰影之中,因為他們母親偏愛兄長,終日埋怨為何生還那個不是長子,幼子試幾次自殺,最後父親助幼子解開多年心結,不竟是都是普通人非聖人,死者既已作古,生者始終要活下去,是一套非常好睇探討家庭關係嘅片~

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

睇親韓劇都喊

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

一個都不能少,(好感動無喊)
張栢芝揸小巴養個Stepson果齣 (眼濕濕)
Life is Beautiful (喊唔出 但無哂心機,好難過,睇完食唔落)
星光伴我心 (第1齣識感動嘅戲)
Good Will Hunting (5個喊滿分我俾6個喊 )

仲有Shine

THE CORDS ARE NEVER REALLY CUT.

男爵府

開心吸收勳章

原帖由 夏樹 於 10-7-22 14:00 發表

你話呢......

我係十六七年前第一次睇呢套電影,係男友(而家既老公)介紹俾我睇既(當時忡未睇過director's cut,因為未出),係呢十幾年裡面,差唔多每年都會睇一次,而每一次睇既感受都唔同,唯一相同既就係未試過唔 ...

剛看完了, 心內有種揮之不去的哀愁, 配樂是一大功勞, 謝謝分享.

大宅

Schindler's List.......

伯爵府

原帖由 liza831 於 10-7-27 15:19 發表

剛看完了, 心內有種揮之不去的哀愁, 配樂是一大功勞, 謝謝分享.

唔使客氣~

係呀~
真係好多場戲都會深深咁烙印喺你腦海裡面~
後尾先知原來呢套戲攞咗好多獎架,唔怪得啦~

伯爵府

其實仲有一套比較舊啲既叫"費城故事",係Tom Hanks做既,其中有一幕我印像好深,如果大家睇完,可能會同我一樣~

http://v.youku.com/v_show/id_XMTkxNjQ2NzIw.html

首頁

尾頁

跳至