家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:大家儲錢既方法?

我做人仔定期,冇再加碼,只係keep 住舊錢不停做定期
月供股票當儲錢,真正現金我真係好少
打算年尾出花紅買二両金儲下,好過去旅行洗鬼埋

大宅

請問大家會唔會做外幣(AUD)掛鈎架? d息好吸引?

大宅

您地儲甘多
我想問俾幾錢家用?

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

up

呢個topic好有用, 我自己收藏左.

一年了, 大家儲錢方式有冇變?

大宅

回覆:isa_ty 的帖子

原來咁就1年
呢1年,我仍然係咁慳;呢一年,睇住衣食住行樣樣勁加價,開始發現淨係節流係唔夠,要諗下點開源!而家陀住第2胎更覺得要全面計劃

子爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

引用:原來咁就1年呢1年,我仍然係咁慳;呢一年,

原帖由 20forever 於 13-07-30 發表
原來咁就1年
呢1年,我仍然係咁慳;呢一年,睇住衣食住行樣樣勁加價,開始發現淨係節流係唔夠,要諗 ...
㳟喜!21歲已經兩個小朋友,好幸福

大宅

引用:Quote:原帖由+20forever+於+13-07-30+發表

原帖由 isa_ty 於 13-07-31 發表
㳟喜!21歲已經兩個小朋友,好幸福
你唔記得加返我個年齡呀上年年頭就21,今年生細b時就23 na

大宅

回覆:20forever 的帖子

都係好後生呀!好幸福呀!

大宅

回覆:agathatsy 的帖子

大家儲錢之餘,其實使唔使俾家用屋企架?同埋有冇娛樂架?

大宅

引用:大家儲錢之餘,其實使唔使俾家用屋企架?同埋

原帖由 agathatsy 於 13-07-31 發表
做女時俾8k, 嫁人後6k,而家俾4.5k,我搵10k咋我有好多娛樂,不過全部唔洗多錢,睇下書,PPS,同個女玩,約朋友去食set lunch...

大宅

回覆:20forever 的帖子

嘩!好勁呀!

男爵府

引用:大家儲錢之餘,其實使唔使俾家用屋企架?同埋

原帖由 agathatsy 於 13-07-31 發表
梗要俾家用啦,開支主要係衣食住行呢d基本,娛樂佔我既開支唔多!

別墅

引用:唉!我就沒有你地咁有長遠計劃,只因我有個

原帖由 kiu-mummy 於 12-02-24 發表
唉!我就沒有你地咁有長遠計劃,只因我有個識使唔識儲錢嘅老公。好彩,早三年買咗層自住樓,到而家 ...
嘩,我同你處境一樣,如果D$供樓,可以快D供完

侯爵府

牛年勳章

大家的方法好好

複式洋房

我都認同D錢係慳返黎架!

其實跟上一兩代儲錢, 例如放在銀行, 冇咩做投資, 雖然會蝕通脹(可能10個8個%), 但起碼好過投資損手(分分鐘冇左40-50%), 呢個諗法, 係咪好不智? 因我不懂亦冇咩時間去買股票!

大宅

引用:不如講下我從年青典慳家。。。。我一直無車

原帖由 大力大力 於 12-02-24 發表

不如講下我從年青典慳家。。。。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 陪月勳章

20forever 發表於 13-7-31 19:53
做女時俾8k, 嫁人後6k,而家俾4.5k,我搵10k咋我有好多娛樂,不過全部唔洗多錢,睇下書,PPS,同 ...

嘩, 你都算比好多, 勁!

加油啊!

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

一字甘淺悭家~

!

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

陪月勳章

大家儲$方法都唔同,我覺得最主要係同家庭背景及性格有關

本身4大長老都好慳,佢地除咗慳自己都會慳人地,例如有個親戚d假期爆哂公司要cut,我個親戚都無所謂,但係我阿媽會好緊張早鵝夜鵝,因為佢地果代搵$真係好辛苦

細個果時成日聽阿媽同阿爸講,要晚晚係屋企煮飯,除咗慳$之餘,佢覺得屋企煮咗飯,d細路一定會返屋企食飯,除咗幫d後生慳$之餘,又減了咗係街使$同學壞嘅機會

我唔係宅男,只係無乜嗜好,只好打籃球

我唔會:
唔買5,6千蚊iphone,兩千蚊手機夠用就得
唔join三百幾蚊手機月費,用緊68
屋企無電腦無上網,因做文職,可用公司資源
有車牌,但無買車
無買勞
少聚會應酬
少買衫褲鞋襪
無買名牌
無買包包
極少旅遊
無玩手機相機
唔嫖賭飲吹
唔食煙飲酒

我唔會整個收支表出黎,因為我覺得慳到十個菠蘿包咁又點吖,都唔夠d人買個手機或SKII一鋪清哂

主要睇你個人做化

首頁

尾頁

跳至