跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

咁難既....

原帖由 ^O^ 於 09-8-13 11:02 發表
oh,成個星期有多都冇人...

想問下點樣可以引導升小二學生作文呢?

亞囡既暑期功課入面要作一本唔少於8頁紙既故事,要有原創性同有教育義的.亞女自己起左個構思,但故事太簡單,同埋有d地方imagine唔到故事既情境.成個 ...

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 ^O^ 於 09-8-13 11:02 發表
oh,成個星期有多都冇人...

想問下點樣可以引導升小二學生作文呢?

亞囡既暑期功課入面要作一本唔少於8頁紙既故事,要有原創性同有教育義的.亞女自己起左個構思,但故事太簡單,同埋有d地方imagine唔到故事既情境.成個 ...

呢d功課真係搵笨, 咪又係要父母做多過佢做囉.

你講個故事黎聽下先啦.

Gavin學校小四都要寫"小說", 不過會有成個學期佢地寫. Gavin可以自己攪掂, 但係我都會比comment.

試下睇下可唔可以o係人物上加對話, 或者d"轉折位"加入新既人物再發展一下.

珍珠宮

原帖由 Teresa 於 09-8-13 14:13 發表

呢d功課真係搵笨, 咪又係要父母做多過佢做囉.

你講個故事黎聽下先啦.

Gavin學校小四都要寫"小說", 不過會有成個學期佢地寫. Gavin可以自己攪掂, 但係我都會比comment.

試下睇下可唔可以o係人物上加對話, 或者d ...

其實個故事已完成.個故事叫"晴晴和多多",係圍繞一個叫晴晴既小女孩同佢隻貓多多的生活.我個女只諗到晴晴同多多都好鐘意大家,但個故事要點樣發展先可以有教育義意,個女一d都諗唔到.我同老公hint佢,例如多多做左d乜唔聽主人話既野呢?但個女都諗唔到.最後要我話比個女知,例如佢之前同daddy去公園掛住自己走唔理daddy,daddy點樣比教訓佢.個女先識寫多多唔聽晴晴話走失左,但佢又諗唔到多多點樣因為走失而得到教訓;而係多多走失既過程中所遇到既情形,都係差不多要我和老公逐一逐一咁教佢,佢先寫到少少出黎.d句子當然要我地逐個字執添啦!

我係諗,夠竟係我個女懶/依賴唔肯諗,定係佢太細未識創作故事,又抑或係佢平日睇得故事書少呢?不過我以前都好少睇書, 但小4都攞到個作文比賽冠軍喎.不過都係小4,唔係小1.

另外,若第二年/第二日個女要再作文既話,我又可以點樣幫到佢,引導佢去寫,而唔係差唔多spoonfeed d資料比佢呢.

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 ^O^ 於 09-8-13 15:03 發表

其實個故事已完成.個故事叫"晴晴和多多",係圍繞一個叫晴晴既小女孩同佢隻貓多多的生活.我個女只諗到晴晴同多多都好鐘意大家,但個故事要點樣發展先可以有教育義意,個女一d都諗唔到.我同老公hint佢,例如多多做左d乜 ...

時間/地點/人物係最基本, 你引導佢set左呢D野先, 然後叫佢口述故事, 你地寫低.

Re:晴晴同貓貓既故事. 會唔會好似"加菲貓"電影個故事咁, 出走左之後遇到好人/壞人, 再發揮手望相助既精神, 體會友情可貴....

成篇故事做好之後, 就加番D"裝飾"上去D文字度, eg. 形容詞, 描寫, 務求將佢D內容加得豐富D.

Gavin小一二d project我都係咁做, 引導佢講, 我寫低, 再同佢一齊polish下, 最後打好一份, 叫佢照抄, 跟住我既設計, 佢再做手工combine哂D野, 交貨!

珍珠宮

叫佢口述故事, 你地寫低.

咁d文句咪唔係佢寫囉! 咁點樣可以培養到佢地d文筆語句通順呀?唔係要求要有好多修飾,只係要at least表達到一句完整既句子.定係as time goes by,佢地就會寫到架喇?

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 ^O^ 於 09-8-14 11:44 發表

咁d文句咪唔係佢寫囉! 咁點樣可以培養到佢地d文筆語句通順呀?唔係要求要有好多修飾,只係要at least表達到一句完整既句子.定係as time goes by,佢地就會寫到架喇? ...

佢口述, 都係佢既意思, 家長只係用文字同佢表達. 其實以小一/二level, 可以expect 佢寫到d咩? mother tongue唔係普通話, 冇咩可能咁快可以"我手寫我心". 我初初都有d抗拒用呢個方法, 不過眼見同學既"優秀作品"實在"太優秀", 我開始明白呢d都係"親子活動"!

要表達完整句子都係要用時間"浸", 睇書+朗讀+睇書+朗讀....

男爵府

Teresa,

話時話, 故事創作的result 出咗了嗎? 在那裏可以睇到?

原帖由 Teresa 於 09-8-14 14:27 發表

佢口述, 都係佢既意思, 家長只係用文字同佢表達. 其實以小一/二level, 可以expect 佢寫到d咩? mother tongue唔係普通話, 冇咩可能咁快可以"我手寫我心". 我初初都有d抗拒用呢個方法, 不過眼見同學既"優秀作品"實 ...

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 Micky 於 09-8-14 14:44 發表
Teresa,

話時話, 故事創作的result 出咗了嗎? 在那裏可以睇到?

出左result喇, 好似7月頭出架.

上去notice度睇睇啦.

男爵府

Thanks

原帖由 Teresa 於 09-8-14 15:28 發表

出左result喇, 好似7月頭出架.

上去notice度睇睇啦.

珍珠宮

原帖由 Teresa 於 09-8-14 14:27 發表

佢口述, 都係佢既意思, 家長只係用文字同佢表達. 其實以小一/二level, 可以expect 佢寫到d咩? mother tongue唔係普通話, 冇咩可能咁快可以"我手寫我心". 我初初都有d抗拒用呢個方法, 不過眼見同學既"優秀作品"實 ...

明白.咁唯有要佢不斷睇書+朗讀+睇書+朗讀.

珍珠宮

選校問題:

1)想知道聖安多尼/中西區聖安多尼若然首輪15分都可入到的話,是否代表這校並不是熱門學校.

2)若果我甲一部打算報跨區學校,而將聖安多尼/中西區聖安多尼放甲二&乙一選擇,會唔會有機會派到呢?or even將佢放係乙二/乙三位呢?

別墅

各位左鄰右里:

早晨!好耐無上嚟傾計,近來好似好少人上呢度傾,係唔係去左facebook 傾呢?

男爵府

hihi

各位好 ~
我都好耐無入嚟勒 ^^

有d 可能你地之前都問過好多次亦答過好多次既問題想請教下你地, 我有朋友剛搬嚟中西區, 想幫佢女女選幼稚園, 佢女女出年入讀k1, 有無邊間好既 suggest 呀? 佢住石塘咀附近. thanks

卡路
原帖由 Wahmother 於 09-8-19 09:25 發表
各位左鄰右里:

早晨!好耐無上嚟傾計,近來好似好少人上呢度傾,係唔係去左facebook 傾呢?

別墅

原帖由 ^O^ 於 09-8-17 13:43 發表
選校問題:

1)想知道聖安多尼/中西區聖安多尼若然首輪15分都可入到的話,是否代表這校並不是熱門學校.

2)若果我甲一部打算報跨區學校,而將聖安多尼/中西區聖安多尼放甲二&乙一選擇,會唔會有機會派到呢?or even將佢放係乙二/乙三 ...

^O^:

我的仔仔讀緊中西區聖安多尼,今年升小二!
選校時,我地沒有報跨區學校,當時最想入般小,所以我地甲部只係填左般小,無寫甲二;乙一都是般小(可惜最後都入唔度),乙二就是中西區聖安多尼,就派左乙二了!我地抽唔度般小,但都無去扣門,因為我個仔好鍾意呢間學校,而家都讀得幾開心,對我個仔來說,功課也不算多!起初,派唔到般小,我都好失望,但後來發現學校的德育都算不俗,我見d學生上體育課和集會時都好守秩序,所以都接受左!
希望我過往的經驗幫到你!

珍珠宮

原帖由 Wahmother 於 09-8-19 09:40 發表

^O^:

我的仔仔讀緊中西區聖安多尼,今年升小二!
選校時,我地沒有報跨區學校,當時最想入般小,所以我地甲部只係填左般小,無寫甲二;乙一都是般小(可惜最後都入唔度),乙二就是中西區聖安多尼,就派左乙二了!我地抽唔度般小,但都無去 ...

Wahmother

好多謝你寶貴既答案呀!咁即係話,若乙二都可以抽中中西區聖安多尼即話,即係話放甲二&乙一相對黎講既機會仲會大d.

其實我琴日都厚住面皮打左去中西區聖安多尼問,佢個主任都話15分首輪都有機會抽中添!佢地仲安排我20/9去佢地既open day添.不過我諗緊駛唔駛咁早去睇,or明年先去睇?

另外,可唔可以話我知中西區聖安多尼既中英數程度如何呢?還有,測驗考試週是在那些月份呢?如果可以,請寫出今年確實日期以供參考.

千萬個唔該.

珍珠宮

畀面勳章

原帖由 homacarol 於 09-8-19 09:35 發表
hihi

各位好 ~
我都好耐無入嚟勒 ^^

有d 可能你地之前都問過好多次亦答過好多次既問題想請教下你地, 我有朋友剛搬嚟中西區, 想幫佢女女選幼稚園, 佢女女出年入讀k1, 有無邊間好既 suggest 呀? 佢住石塘咀 ...

近石塘咀又比較多人揀既幼稚園:
寶翠園聖雅各
救恩
禮賢會
明愛凌月仙

別墅

原帖由 ^O^ 於 09-8-19 11:12 發表

Wahmother

好多謝你寶貴既答案呀!咁即係話,若乙二都可以抽中中西區聖安多尼即話,即係話放甲二&乙一相對黎講既機會仲會大d.

其實我琴日都厚住面皮打左去中西區聖安多尼問,佢個主任都話15分首輪都有機會抽中添!佢 ...

^O^ :

我諗因為呢區好多人有仔仔都鍾意揀般小同聖彼得,所以中西區聖安多尼放係乙二,都可以抽到!

至於中英數的程度,中文係用啟思出版社既新編啟思中國語文,英文用Education Publishing House Ltd既Step UP,數學用現代出版社既21世紀現代數學,佢地一年級用一年級既書,不像有些學校會一年級用二年級的書,
其實用書是否深淺,都視乎小朋友本身既程度,有些人會覺得淺,有些會覺得深,所以我都唔知點講,不過我仔仔去年既老師覺得我仔仔可以學深d,佢地會額外比一d程度深d既練習佢做,等佢學習無咁悶!此外,家長課後多與小朋友看書,我覺得可以幫助到他們認字和識多d字,不一定要跟足學校學,最重要係培養佢自己做好晒功課,才有空閒學習其他東西...(個人意見)

至於測驗考試的日期,未有今年的時間表,但往年是上學期十月尾有一次測驗,一月中是上學期考試(在聖誕節假期後);下學期三月尾至四月初有一次測驗(在復活節假期前),下學期考試則在六月九至十二日,共有兩測兩考,希望以上的資料幫到你!

珍珠宮

原帖由 Wahmother 於 09-8-20 09:44 發表

^O^ :

我諗因為呢區好多人有仔仔都鍾意揀般小同聖彼得,所以中西區聖安多尼放係乙二,都可以抽到!

至於中英數的程度,中文係用啟思出版社既新編啟思中國語文,英文用Education Publishing House Ltd既Step UP,數學用現代出 ...

Wahmother

Thank you so much, the info is really helpful.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

大家好,好耐都無入黎,請問大家知唔知清晨5:00am由西環至機場的士費HK$250
是否合理OK?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 睛靈勳章

hinma, 差不多啦! 我舊年去旅行, 又係要晨早出機場, 都係呢個價.

原帖由 HinMa 於 09-8-23 02:36 發表
大家好,好耐都無入黎,請問大家知唔知清晨5:00am由西環至機場的士費HK$250
是否合理OK?

首頁

尾頁

跳至