想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 高齡產婦 於 08-5-22 11:41 發表
piglet929,
妳幾多w時, 照u/s見到佢郁呀!
我明天去見醫生, 依家已經好擔心, 好緊張喇!
妳睇緊邊個醫生同去邊間生呀?

jelly123,
冇問題, 妳放心休息啦, 妳一個人=4個人, 辛苦晒妳喇! 精神d先上嚟啦. 小b們, 你哋 ...

高齡

您擔心d 咩呀.......等我幫您祈禱la
加油呀

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

唉,
當然係擔心...
唔知見唔見到心跳啦, size啱唔啱啦...
妳都知我冇物太大唔舒服, 有時會諗會唔會嗰小小signal只係我心理作用呢...

原文章由 jelly123 於 08-5-22 11:57 發表

高齡

您擔心d 咩呀.......等我幫您祈禱la
加油呀

別墅

高齡產婦,

我係11w多d啦,我係上星期,即係10w時去私家度照時見到小b郁咋.我諗我多數會去浸會+開刀,因為我好怕痛,一痛就會暈果隻,宜我個e生只係浸會/養和掛牌,我3月中去見e生時,佢已經話養和full左,好彩我吾會去果邊啫,咁佢就幫我攞左浸會既簿,話到w26時就要比6千元按金囉

本來我都想返仁安,但最衰初時一路book吾到仁安幫我做iui果個e生,咁睇開呢個又費事轉囉.

你吾好諗太多啦,事實係我過左第8個星期後,我都冇咁辛苦啦,吾知係咪返工個人注意力分散左,touch wood我咁耐都冇嘔過,只係食左野就會頂住係喉嚨度,吾上吾落咋.有d人真係成個過程冇害喜跡象架,d人話一胎胎,可能小b知你緊張,所以吾想你吾舒服呢~ 你要多d同佢傾下計喎.

jelly, 你多d 抖下啦, 精神d就上黎會下我地,有吾開心一定要講,吾好屈係心,咁好影響小b們架.我地一定會支持你喎! be happy!!

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

piglet929,
妳依家幾耐見一次醫生呀? 我上一次見係8w, 之後明天10w...喱兩個星期好似好慢咁, 等了又等...
再之後就2w後去pwh&照oscar, 再2w後轉醫生...(第一次見余醫生)
我會在仁安呀, 都好想開刀, 但順產對大人同bb都好d, 所以都會試下先, 除非醫生要我開刀啦.

原文章由 piglet929 於 08-5-22 12:26 發表
高齡產婦,

我係11w多d啦,我係上星期,即係10w時去私家度照時見到小b郁咋.我諗我多數會去浸會+開刀,因為我好怕痛,一痛就會暈果隻,宜我個e生只係浸會/養和掛牌,我3月中去見e生時,佢已經話養和full左,好彩我吾會去果邊 ...

別墅

高齡產婦,

其實我吾定架,初頭我一星期要見一次,因為我有個水囊同見紅,都穩定左就2星期見,咁下一次就隔3星期,因為我下一次就要照oscar啦,我諗如果check過冇問題,應該一個月一次啦.

其實我都想順產,但我真係怕要痛十幾個鐘,我諗我支持吾住,同埋開刀可以有計劃預計到時間,吾駛到時手忙腳亂,當然我都會consult下e生意見,我聽過有d e生係吾接順產架,所以我都未問清楚.

原文章由 高齡產婦 於 08-5-22 12:37 發表
piglet929,
妳依家幾耐見一次醫生呀? 我上一次見係8w, 之後明天10w...喱兩個星期好似好慢咁, 等了又等...
再之後就2w後去pwh&照oscar, 再2w後轉醫生...(第一次見余醫生)
我會在仁安呀, 都好想開刀, 但順產對大人同b ...

大宅

原文章由 cmsfish 於 08-5-20 08:50 發表
Piglet,
你去咗邊個group睇呀?
你好似有咗好耐啦喎? 點解醫生依家先寫confirm信既?
你去醫院排乜嘢呀?
(唔好意思, 真係唔識呀)
見到BB撐手撐腳, 感覺一定好震撼,
你同jelly都應該寫低心情, 因為呢啲 ...

cmsfish, o_cat, jelly, piglet, 高齡產婦, syc204, socwong & other sisters,

好高興見番你地,同埋知道你地既近況.

cmsfish, 其實仲有唔到 2 months 就summer holiday ga la, 好快,好快就可take rest ga la.

Jelly,高齡 and piglet, 你地要保重身体,多d休息呀!!!

o_cat, syc204 and socwong, 好耐冇你地消息啦,得閒上離 update 下啦!!!

我最近就唔多好,有個好大既困難係眼前,唔知點樣面對.
覺得好辛苦.身体又唔多好,又感冒又咳....成兩個星期都末好番.
同老公既關係都ok,佢最近返過HK, 剛剛返左Canada.須然月佢關係ok,但係佢都唔識安慰我....唉!!!

希望大家能為我既難題禱告,希望能事事順利!!!

Ruby

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 Ruby06 於 08-5-22 17:47 發表

cmsfish, o_cat, jelly, piglet, 高齡產婦, syc204, socwong & other sisters,

好高興見番你地,同埋知道你地既近況.

cmsfish, 其實仲有唔到 2 months 就summer holiday ga la, 好快,好快就可take rest ga la.
...

Ruby

我都估到您係有d 唔開心ga
您睇左醫生未呀.......咳係唔會咁快好......好麻煩
有d 人係唔識安慰人ga,不過您老公其實個心緊張您,但唔識用言語表達
因為我老公都同我講過,話我唔關心佢
其實我就係唔識表達,同埋我唔識照顧人。不過,我老公已經無投訴我......唔知係咪我進步左lei
放心la..........我今晚會為大家祈禱,個個有份

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 cmsfish 於 08-5-20 13:24 發表
高齡產婦,

唉多兩個月…… 我依家已經想死, 真係想呢兩個月快啲完呀.
又唔想教書, 又唔想管秩序呀. 身心都好攰.

至於睇中醫, 除咗想睇吓生唔生到, 亦係想自己精神啲, 應付工作叻啲啫. ...

cmsfish

您都要保重身體呀!您星期六有無得休息呀
星期日瞓下晏覺都好

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 高齡產婦 於 08-5-22 12:01 發表
唉,
當然係擔心...
唔知見唔見到心跳啦, size啱唔啱啦...
妳都知我冇物太大唔舒服, 有時會諗會唔會嗰小小signal只係我心理作用呢...

高齡

已經為您祈禱,今晚會再祈禱
等您好消息......今晚唔好胡思亂想呀

Ruby piglet

我都為您們祈禱了,放心la.......學timlc 咁,放手交俾天父

大宅

Piglet,
嘩, 將軍澳嗰間健康院好恐怖喎. 陀住BB去見佢, 真係唔幾好既胎教~~~~
喂, 唔好望個BB咁早郁呀. 早過四個半月郁, 係胎動不安, 唔好架. 如果真係發生, 要休息, 瞓覺呀!!
我諗工作壓力大過生BB啦. 工做得唔好. 無工做, 無收入. BB就生唔生都唔太大影响. 唉, 過兩個月無BB, 叠埋心水, 嘆世界!!

大宅

原文章由 jelly123 於 08-5-22 19:02 發表

高齡

已經為您祈禱,今晚會再祈禱
等您好消息......今晚唔好胡思亂想呀

Ruby piglet

我都為您們祈禱了,放心la.......學timlc 咁,放手交俾天父

jelly,

好多謝你為我祈禱呀!你身体唔舒服都為我禱告,真係好感動呀!
希望我既困難可以快d解決啦.....
jelly,你要好好保重身体呀,唔好擔心太多.一切會順利的.

ruby

伯爵府

jelly,
多謝妳呀!

各位姊妹,
我噚日覆完診喇, 小b安好, 有4cm, 同piglet講嘅一樣, 仲見到佢手仔郁郁, 好得意, 好開心呀! 我會開始好好享受喱個懷孕期!

ruby & cmsfish,
祝妳哋都早日心想事成呀!

原文章由 Ruby06 於 08-5-23 21:46 發表

jelly,

好多謝你為我祈禱呀!你身体唔舒服都為我禱告,真係好感動呀!
希望我既困難可以快d解決啦.....
jelly,你要好好保重身体呀,唔好擔心太多.一切會順利的.

ruby ...

別墅

各位 sis,

再次見到大家咁齊人真係好開心

我剛剛去完泰國玩, 放鬆一下自己麻

中醫, 我無睇了. 原因
(1)醫師話我好番可以停藥了(但月經依舊未來 )
(2)我想放鬆一下自己, 加上我有個考試要面對mouth:
(3)我未決定是否繼續睇呢個醫師, 因為我想試下岑醫師針灸
(4)5月頭去見過dr.tay, 照過卵巢, 見到啲卵子同以前一樣 , 跟住dr.tay畀咗兩排荷爾蒙畀我, 叫我6月開始食, 等我潤下個子宮, 所以, 我諗食西藥又食中藥好唔好
(5)如一切順利, 我可能會打算10月尾11月頭再做ivm
(6)加上, 我要搬屋了

好多事要處理, 希望可以每一件事都處理得好好, 而且有好嘅結果啦!

Jelly, 高齡, piglet
你哋要好好保重, 祝你們及你們肚裡bb健健康康

Ruby
無事的. 你的困難一定可以順利地解決的. 我的中醫似乎無法醫好我了.

大家要繼續保持聯絡呀

大宅

Ruby,
你有乜大困難呀? 事業? 講嚟聽吓啦.
或者可以幫你諗到少少嘢呢?你老公向來都唔懂得表達自己, 我諗只要佢個心掛住你, 你心裏面知道有個人為你牽掛, 咁就夠了. 當然, 如果佢識安慰你, 就係錦上添花. 依家你哋關係好, 實在係一個好消息, 令你可以專心喺你既大困難上, 唔駛一次過煩咁多樣嘢.
係咪?

我等你既分享呀.
得閒, 你能分享既時間就揾我啦. 或者PM我都得.

Jelly,
我到今日好番啲架啦. 依家等緊M嚟呀. 所以頭有啲痛呀.
今日星期六, 我一樣要返工. 無得休息, 不過返嚟之後都瞓過晏覺既.

高齡產婦,
多謝, 不過我希望八, 九月先中呀.

O_cat,
去原泰國咁開心??

點解EC話唔駛睇既?
但係月經又未嚟??

岑EC又係邊個呀?
仲要搬屋??
咪好攰??

伯爵府

o_cat,
去thailand咁開心呀! relax一下好吖, 話唔定會有surprise呢?
我approve咗老公8月同我d朋友去philippines cebu潛水呀, 我都好想跟佢去, 但都係安全d好, 小b得來不易, 一定要加倍小心呀!
岑醫師係咪我之前睇嗰個健樂堂岑醫師呀?
啱啱又有個姊妹, 用一個月做針灸加中藥, 之後做ivf, 成功咗喇, 岑醫生仲打電話比佢問佢result, 佢都同我哋一樣咁緊張, 好好笑呀!
如果係, 希望佢都幫到妳!

原文章由 o_cat2005 於 08-5-24 19:01 發表
各位 sis,

再次見到大家咁齊人真係好開心

我剛剛去完泰國玩, 放鬆一下自己麻

中醫, 我無睇了. 原因
(1)醫師話我好番可以停藥了(但月經依舊未來 )
(2)我想放鬆一下自己, 加上我有個考 ...

男爵府

好媽媽勳章

各位親愛的姊妹

我琴日見精神好d,就叫老公同我出去
本來想去旺角,因為真係好想睇3胞胎的bb 車
聖靈不停提醒我叫我唔好去,最後我去左離我屋企好近的地方睇bb 床,行左2 個幾鐘.........好倦呀
dinner 都無胃口食,到晚上11 點幾先食到1個漢堡 & 橙汁汽水
琴晚返到屋企後好辛苦.....又頭痛....又想嘔
今朝落街都唔掂呀!後來bedrest 時不停諗起您地.....唔知點解好掛住您地呀......所以唔舒服都要出post
睇黎我行得咁辛苦......已經有心理準備要坐輪椅

大宅

原文章由 jelly123 於 08-5-25 18:40 發表
各位親愛的姊妹

聖靈不停提醒我叫我唔好去,最後我去左離我屋企好近的地方睇bb 床,行左2 個幾鐘.........好倦呀
dinner 都無胃口食,到晚上11 ...

Jelly,

好高興你諗起我地呀!!!!
唉!就咁聽你講都鄧你辛苦呀
好彩你冇去旺再ja, 如果唔係,肯定仲辛苦呀!
夜晚食倒少少野都好d,唔緊要啦,今日休息番多d,就食倒野架啦!!!
唔緊耍啦,須然宜家辛苦d,但完苦後甜丫嗎,到你見到bb們時,你就會覺得セ野辛苦都值得架啦!!!!
如果冇胃口,就盡量諗下有d咩想食啦, 食雜d都唔緊要架,最緊要有野到肚....
努力!!!努力!!!!
我地撐你!!!!!

ruby

別墅

泰國都幾好玩
個ec話我已好番晒, 只是太緊張先影響到啲月經 但喺dr.tay照卵巢時發現同之前一樣 算啦! 我相信個ec係有料, 但我亦要見到證據先安心 所以呢個ec我多數唔再睇了

岑ec我都未睇過, 而且我好怕痛, 但見bk有好多姊妹睇佢, 針灸我又未試過, 所以想去睇
原文章由 cmsfish 於 08-5-24 21:04 發表
Ruby,
你有乜大困難呀? 事業? 講嚟聽吓啦.
或者可以幫你諗到少少嘢呢?你老公向來都唔懂得表達自己, 我諗只要佢個心掛住你, 你心裏面知道有個人為你牽掛, 咁就夠了. 當然, 如果佢識安慰你, 就係錦上添花. 依家你哋關 ...

別墅

高齡,
我返嚟無驗過, 因為覺得機會率少過1% 不過, 我都會喺6月頭驗一次, 因為要食番荷爾蒙藥了
你去旅行要小心啲, 盡量唔好大動作, 你有無問過醫生得唔得嫁
你覺得岑ec如何? 畀啲意見啦
原文章由 高齡產婦 於 08-5-24 23:50 發表
o_cat,
去thailand咁開心呀! relax一下好吖, 話唔定會有surprise呢?
我approve咗老公8月同我d朋友去philippines cebu潛水呀, 我都好想跟佢去, 但都係安全d好, 小b得來不易, 一定要加倍小心呀!
岑醫師係咪我之前睇嗰 ...

別墅

jelly,

唔緊要啦 唔舒服就休息多啲. 你好叻嫁啦 陀住3個b, 努力加油 到懷孕中期情況可能會好啲嫁啦

原文章由 jelly123 於 08-5-25 18:40 發表
各位親愛的姊妹

dinner 都無胃口食,到晚上11 ...

首頁

尾頁

跳至