跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

點解你地d bb重得咁快呀
我bb出世8.3磅
2個月先得11.73磅
慢你地個d bb咁多呀
(全人奶b)

別墅

原帖由 Jcat 於 09-9-21 17:12 發表
你地有無帶bb出街架? 出街搭咩車?

我有帶bb出街, 但因為怕多菌,所以出入都搭的士, 好重皮啊!

我都係搭的士, 或者自己揸車....
真係好重皮, 不過, 真係唔敢同BB坐其他車住, 因為D豬流感重好勁呀...
我老公個姪仔, 上星期確診左, 應該係在學校傳染的... 不過, 依家已好返, 明天可以返學了。
所以, 我地真係要小心d; 一來我地生完未夠100日, 二來BB重咁細...
唯有喺其他方面慳D啦...

但係, BB出世後, 使$$好似倒水咁...

大宅

我早就已經冇搭的士囉, 之前只係搭小巴, 上星期六已經帶阿BE搭地鐵(同火車), 仲帶佢去飲添(人哋大約拜咗6圍).
出世: 2.57kgs 1個月: 3.8kgs 兩個月: 4.93kgs 4個月: 6.69kgs 6個月:7.63kgs

子爵府

開心吸收勳章 玩具勳章 趣教勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我都係無乜帶bb出去..等chistmas先帶佢去影相...

ToBy GiNNy VinCent

大宅

我都不是成日帶bb出街..只是去奶奶家就在將軍澳乘小巴..因最快..到左西灣河再轉的士..去柴灣..我都不太想阿b乘巴士

別墅

原帖由 superbreadkaka 於 09-9-21 20:49 發表
我都唔想俾bb帶手套, 但係試過除左手套唔夠5mins囡囡已經"where"損塊面啦

而家買左只網狀既手套, 好似冇咁焗用埋可以feel到下自己摸到咩野, 囡囡仲成日食手套tim呀

...

網狀既手套係點架??
係咪好似魚網絲襪咁架?? 係邊到有得賣呀??

別墅

好媽媽勳章

原帖由 sheetaada 於 09-9-22 14:23 發表
Moon1 :我用電子探熱針的(耳探),,肛探(水銀)太危險了..你都是不好用...而家都有d電子探好似支筆咁...chicco好似都可以肛探,but我都是聽人講...唔好用水銀ar!

thk大家mama看來我仔來一日吃5餐都ok

but擰來擰去都要 ...

sheetaada: 唔該晒呀,我本身有支電子探熱針(光探), 但佢探出來既溫度較一般的探熱針低, 所以實在好混淆. 我都係轉返耳探好d. Tks

大宅

moon1用百靈牌都幾好...有時吉之島有特價時,,,個價錢錢竟然同護士協會一樣的ar,我上次在吉之島買耳套..本來以為好貴...點知佢特價..仲平過藥房...,只售15元..but藥房都是20

你買左之後..去惠氏個網印番個華氏攝氏的溫度表,,好清楚

別墅

好媽媽勳章

原帖由 HAPPYan_BB 於 09-9-21 16:28 發表
我呢2星期返ed工...無拎返工泵9啦...個泵好嘈...買過個我又5G餵得幾耐...又要買冰袋配套
so 呢2星期返ed工都係only1早1晚泵出來...Sat/Sun至埋身...so已經會越來越少...
餵埋呢個Sun...今日正式cut o左啦...又5使咁 ...

o下....有咁多收9食物???
我成日食木耳,雲耳同菠菜架....陪月仲話木耳,雲耳對調理身體好...弊!

別墅

好媽媽勳章

原帖由 sheetaada 於 09-9-22 17:28 發表
moon1用百靈牌都幾好...有時吉之島有特價時,,,個價錢錢竟然同護士協會一樣的ar,我上次在吉之島買耳套..本來以為好貴...點知佢特價..仲平過藥房...,只售15元..but藥房都是20

你買左之後..去惠氏個網印番個華氏攝氏的 ...

sheetaada, 唔該晒你呀.

大宅

點解芥蘭和菠菜唔食得既?

複式洋房

我好少同阿女出街, 星期日一齊食早餐, 試過去茶餐廰,酒樓飲茶,食晚飯. 去健康院試過坐mtr 同小巴,我都不想同阿女乘巴士, 怕無位坐.

Sheetaada你係咪住將軍澳? 我係調景嶺!

原帖由 sheetaada 於 09-9-22 16:53 發表
我都不是成日帶bb出街..只是去奶奶家就在將軍澳乘小巴..因最快..到左西灣河再轉的士..去柴灣..我都不太想阿b乘巴士

別墅

吓???菠菜收奶ga???我陪月成日整, 佢走左之後我都有食tim, 真係唔食得架??

原帖由 marie2008 於 09-9-22 14:46 發表

下? 唔食得芥蘭?? 蝦 都唔得ga??
韮菜, 韮王 呢d 中毒 ,可以理解... 菠菜係收奶..

別墅

我會形容佢好似洗衣網(純白色既), 不過唔係純綿ga, 如果有濕疹唔用得, 好似係combi出既, 我喺新世紀廣場bebe dream同埋一田見過, 都幾貴, 幾十蚊對, 但係我覺得幾好

原帖由 eeee 於 09-9-22 17:17 發表

網狀既手套係點架??
係咪好似魚網絲襪咁架?? 係邊到有得賣呀??

大宅

嘻, 我都係住附近喎, 我係寶琳但只係星期六日返去咋.

原帖由 tigget 於 09-9-22 17:51 發表
我好少同阿女出街, 星期日一齊食早餐, 試過去茶餐廰,酒樓飲茶,食晚飯. 去健康院試過坐mtr 同小巴,我都不想同阿女乘巴士, 怕無位坐.

Sheetaada你係咪住將軍澳? 我係調景嶺!

...
出世: 2.57kgs 1個月: 3.8kgs 兩個月: 4.93kgs 4個月: 6.69kgs 6個月:7.63kgs

大宅

好媽媽勳章

等我下次去睇真d先
原帖由 kristygoh 於 09-9-20 18:50 發表

个babyroom是另外獨立一间架,你见到写住baby area 的。附近仲有间书店。里面有张双人sofa, 换片table,洗手盆,仲有 bottle warmer添!都几大下。

大宅

好媽媽勳章

我都唔知德福有育嬰室tim, 下次去睇下先
原帖由 BB_CHAN 於 09-9-20 20:56 發表

thx a lot!
另外我去過又一城
但那裹的育嬰室係要打電話叫佢開門...
今日去咗德福的ikea
問佢哋有冇育嬰室
点知畀佢哋点咗去個廁所到,激死!我要餵奶呀!!!
後尾就去咗德福二期五樓的育嬰室
雖然好細,但就好乾淨

...

大宅

好媽媽勳章

me too. no m come yet.
原帖由 himuimui 於 09-9-20 22:24 發表

I feed BB bf and milk power. Ms M still not come yet. Any mummy same as me ?

大宅

好媽媽勳章

你話比婆婆聽bb好熱, 出晒汗, 睇下佢肯唔肯開, 最多唔好開咁凍
原帖由 Monkey25 於 09-9-21 13:44 發表

有架, 每日下午婆婆
都會同呀b洗白白.....我叫婆婆要開冷氣, 不過佢話屋企唔熱......

大宅

好媽媽勳章

係呀. 我住觀塘, 你住邊呀
原帖由 eeee 於 09-9-21 16:34 發表

你住東九龍架??
去果D地方, 同我一樣既??
話唔定係附近呢??

首頁

尾頁

跳至