婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

複式洋房

有沒有人可問題我,我食第二轉藥了,中間只停了一個月,想問一下如我之後決定飲典水,如果找私家醫生,可以CLAIM到保險嗎,是不是不用住院的...

大宅

畀面勳章

昨天去照超聲波, 醫生說我的甲狀腺仍然很腫大, 同埋有D發炎, 而家我每日都係食緊一粒藥(白色嗰隻), 食左差不多一年多, 中間都有KEEP住覆診, 都好穩定, 但係..我打算生BB了, 但又好怕食左年半後停藥, 又會即刻高返, 如果再高, 我就一定要飲錪水, 但係飲左之後又要等多一年先可以有BB, 好煩呀!! 可以點做好?? 一來我又唔想太遲生B, 而家28, 今年29了, 想係30歲前生啊!!!

大宅

畀面勳章

昨天去照超聲波, 醫生說我的甲狀腺仍然很腫大, 同埋有D發炎, 而家我每日都係食緊一粒藥(白色嗰隻), 食左差不多一年多, 中間都有KEEP住覆診, 都好穩定, 但係..我打算生BB了, 但又好怕食左年半後停藥, 又會即刻高返, 如果再高, 我就一定要飲錪水, 但係飲左之後又要等多一年先可以有BB, 好煩呀!! 可以點做好?? 一來我又唔想太遲生B, 今年29了, 想係30歲前生啊!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章

各位,第一次入呢個topic,有排追看^^"
本人剛剛做了驗血和超音波檢查,驗血報告正常,但照到有三粒腫瘤既野!驚ing...
未見醫生講報告係點..
請問,甲狀線腫瘤如果是良性的話,需要食藥嗎?還是要切除?
對呢個病認識不足,請指教!!

複式洋房

PM 我
鄺醫生電話及地址比我

我在想飲錪水,定做手術,想問多一個醫生的見意

男爵府

畀面勳章

我媽咪都啱啱驗到甲抗,但佢無瘦仲越來越肥, 點解會咁呢?佢好唔聽話,又唔肯食藥,又唔肯介口

伯爵府

BK Milk勳章

我D甲亢已經醫左一年幾了,一年前我D指數突然標到去100+,醫生話係個指標最多只可以度到100,我係高到度都度唔到,0個時瘦左起碼20磅... 食左幾次藥都仲係OVER100,攪到要住院,住左成10日,足足放左一個月假。
0個陣我真係行步路都辛苦,喘曬氣,手腳無曬力...
跟住一直食藥,食左一年兩個月,而家仲係40幾徘徊,而且三個月都
衝破唔到呢個關口。

之前係博愛睇,跟住人手唔夠要轉返去屯院睇,醫生成日懷疑我無食藥,其實我都好努力每日都有食,但次次醫生見我無跌過,佢地就話無可能,一定係我無食藥

我今年27歲,仲未結婚,上次醫生話我再係咁個心遲早頂唔順,因為我D心跳比個病攪到跳得好快,要每日都食三次血壓藥控制個心跳,又話咁我有排都生唔到BB,因為就算有左都未必佗得穩...
上次覆完診都幾灰,醫生又唔信我食齊藥,但又係咁同我講呢D野...
外科我已經見左幾次,但醫生話我D指數未去到正常水平,麻醉師係唔會肯俾我做手術,因為風險太大,所以要我指數去返廿幾,先會幫我排期,偏偏我一直跌破唔到四十大關

到底我幾時先可以甩左呢個病,我屋企係阿爸阿媽兩個家族都有遺傳,
所以我都有仲好嚴重... 食左一年藥,我而家越來越肥,而家仲食緊6粒如綠色丸丸,我好想減肥呀,但我一郁多DD個心跳就好快,都唔知可以點算好

禁止訪問

禁止訪問

民房

小ice 發表於 11-5-25 18:09
各位,第一次入呢個topic,有排追看^^"
本人剛剛做了驗血和超音波檢查,驗血報告正常,但照到有三粒腫瘤既野!驚 ...
我係男性 , 我六月尾去睇醫生睇胃部不適 , 點知醫生發覺我條頸腫 .於是同你一樣 , 去左照超聲波 , 就發現有腫瘤 , 我兩邊甲狀腺都有呀 ~
做左抽針化驗 , 驗最大粒嗰粒 , 證實係良性 .

見左外科醫生 , 佢話五年之內做手術都無問題 , 不過就要全甲狀腺切除 , 之後就要長期食甲狀腺藥 .
因為工作繁忙 , 我而家打算十一月尾先做手術 , 呢幾個月自己觀察一下有冇變大 ~

男爵府

wyeth冷知識勳章

回覆:Msma 的帖子

你好丫!我媽咪有甲亢都2年啦!食下藥!停下!我都想要Dr.鄺資料,可否pm我!thank you!

大宅

畀面勳章

BABYSTAR - SEND左比你, CHECK INBOX ^^

黎緊出年2月, 我就食左藥兩年了,
想問, 如果想生BB, 係咪一停藥就可以???
如果陀緊時又復發, 又點算? 可以點做??

復發係咪對個BB真係影響好多??
有冇媽媽係陀緊時都有問題?? 而家個BB又有冇影響呢??
當時你地點做?? 可唔可以解答下!
THANKS.

別墅

我剛剛有了BB12weeks
8至10weeks 嘔走咗7磅
嘔到入廣華E院吊咗2日鹽水
其間有驗血
前幾日廣華婦科打來話我有啲甲亢
叫我去拿轉介信去睇內科
我聽了有點唔相信 因我係易肥的人
我第二日即刻去拎信同排廣華的內科
但排到12月。所以又即刻Book私家下星期三

TSH:<0.03
FT4:24.2
希望以上數值對BB無事

伯爵府

引用:我剛剛有了BB12weeks8至10weeks+嘔走咗7磅+

原帖由 ivayuen 於 12-05-13 發表
我剛剛有了BB12weeks
8至10weeks 嘔走咗7磅
嘔到入廣華E院吊咗2日鹽水
我問過婦科,高少少係ok!

別墅

回覆 nrsemi 的帖子

THX 感覺安心咗好多

大宅

引用:我年幾前有左第二個,+跟住唔知點解無左,+之

原帖由 LUCUSMaMa 於 11-07-26 發表
我年幾前有左第二個, 跟住唔知點解無左, 之後發現自己有甲狀腺既病徽, 因我表姐都係甲狀腺, 所以我好快就知 ...
以你所知,隻藥係唔係PTU?

禁止訪問

大宅

請問有無人係私家醫院飲碘水?? 我排咗政府, 但又要再覆診之後再排期飲碘水, 驚攞唔到咁多病假

有無人可以介紹下私家醫院?? thanks

大宅

回覆:babychick 的帖子

可以介紹你個醫生給我嗎?我水廇現在很大很辛苦pls

首頁

尾頁

跳至