婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

不好意思, 第一次來這個TOPIC 看。
見到TOPIC 名為甲狀腺,所以希望大家會幫忙解答我。

我工人驗到甲狀腺有個瘤,
但醫生話REPORT 中沒有講是否CANCER ,只是有壞細胞而已。
但點都好, 甲狀腺個腫瘤要切除, 現安排在12月底會做手術。
要待手術後才知要否做放射性治療 / 電療, 佢話佢都估係CANCER, 但個瘤係咪惡性,要做手術切了出來驗佐先知...
還有, 做完手術後呢世都要食藥。

請問有冇人有類似既經驗告訴我 ?
因為我對呢個病完全不認識。
請問此病普遍嗎 ? 康復率高唔高 ?
以後食既藥貴唔貴...?
因為聽聞有關CANCER 既藥, 有些要病者自負, 公立醫院都未必包...
當然, 我都唔清楚佢係咪屬於CANCER。

我工人好鍚我仔, 做野也妥當勤力。我都當佐佢係我家一份子了,希望佢可以好返! 不過...我又怕這個病既醫藥費高昂.....我驚往後我會AFFORD唔到....
希望有此經驗既JM 可以講一講有關呢個病多D INFO我知...
在此感謝了!!!

Childhood is journey, not a race.

民房

我剛剛因心跳而去了驗血CHECK甲狀腺,結果T3(4.8)及T4(17.4)都正常,但TSH,即促甲狀腺激素卻偏低,只有0.28,正常是0.55-4.78,是甚麼原因呢?醫生叫我等三個月後再驗血,看看是否一樣;又或去做超聲波CHECK下甲狀腺.我還沒決定,應如何是好?請大家給給意見.

大宅

2018復活節勳章 好媽媽勳章

回覆:甲狀腺專科

你地好,我都係了有甲亢食緊藥都2年,近日响條頸到有粒好似暗瘡既野但係無濃頭都成個星期,唔知係咩,有冇jm 有咁既情況?

別墅

回覆 justin2003 的帖子

你好呀, 我都係2012年7月飲左碘水. 但到左10月個時醫生話我甲低要食補充劑1粒, 之後12月又話要吃一粒半, 想問下你現在有冇飲完有甲低既程況. 如果有呢請問你吃左補充劑要幾耐先可以調教0岩既份量,我好想快D找工做. 家因我0吾知係咪D藥既副作用, 有時好似冇氣力, 出街仲想暈暈虛虛咁, , 0吾知有冇其他sis都係咁, 搞到而家仲未敢見工. 我現在TSH38.4, T4 12.4左右. 真係好苦惱.

大宅

引用:kkc.pizza,Dr+Kwong+好好人,+佢怕我負擔重,

原帖由 YumiYumi 於 06-01-15 發表
kkc.pizza,
Dr Kwong 好好人, 佢怕我負擔重, 寫紙叫我出街買(屈臣x), 每次$1xx-2xx 可以食好耐架, 但係而家 ...
Hello Yumiyumi,

可唔可以pm Dr. Kwong 既資料比我呀? 唔該晒!!

民房

大家好, 我見到個topic之後覺得自己可能有甲亢, 因為會心跳得好快, 同眼有少少突, 想揾鄺醫生check下, 可以pm我地址電話嘛?
thanks sis.

別墅

我做完手術後幾個月有一邊眼凸凸地,有冇jm知點解決??

禁止訪問

複式洋房

宜家通常驗TSH, 唔正常便驗埋FT4, T3 只是guide住食藥有冇過量,驗T4 冇用架

大宅

引用:鄺美玲啦,唔貴,但好多人,要晚黑+10點後

原帖由 Msma 於 06-01-06 發表
鄺美玲啦,唔貴,但好多人,要晚黑 10點後先睇得窩 !
麻煩你畀鄺美玲資料我吾該晒

大宅

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆:YumiYumi 的帖子

可否Pm埋我

[url=http://www.TickerFactory.com/]

洋房

charlesbbiou 發表於 08-7-28 16:48
我係睇中醫甲狀腺專科, 因為中醫都唔係個個得, 我係有甲狀腺瘤, 仲大到成個乒乓球咁好鬼覺眼, ...
我同你一樣,可以比個中醫師資料我呀?我唔想做手術切咗佢

別墅

回覆 blackrainbow 的帖子

我都有眼突, 都幾嚴重下, 宜家要睇眼科跟進, 妳有嗎?

珍珠宮

引用:鄺美玲啦,唔貴,但好多人,要晚黑+10點後

原帖由 Msma 於 06-01-06 發表
鄺美玲啦,唔貴,但好多人,要晚黑 10點後先睇得窩 !
我都想知呀……!thanks

大宅

麻煩你畀鄺美玲資料我吾該晒

大宅

引用:GRCCFAMILY,我都係睇鄺美玲架,佢個人勁NICE

原帖由 YumiYumi 於 06-01-06 發表
GRCCFAMILY,
我都係睇鄺美玲架,佢個人勁NICE, 我都有甲狀腺問題, 佢幫我做手術, 而家無事囉. ...
想要鄺醫生資料

大宅

想問有甲抗是否一定會有頸腫?因我有心跳,緊張,失眠醫生說我是焦慮,但亦有些可能是甲抗,因我沒有頸腫,应機會微是甲抗,他提議可以驗血,等我可安心些,我心大心細中是否應去驗。

大宅

引用:想問有甲抗是否一定會有頸腫?因我有心跳,

原帖由 pyemily 於 14-11-22 發表
想問有甲抗是否一定會有頸腫?因我有心跳,緊張,失眠醫生說我是焦慮,但亦有些可能是甲抗,因我沒有頸腫, ...
驗左好d

民房

各位都有甲狀腺問題,我都pm分享咗我經驗比近幾頁既朋友,其實補充一點,係要加小小瘦肉落去煲5蚊倒啦,不過加瘦肉後容易變壞,所以之後再無加落去,點知較果都ok,如果有乜問題可以pm問我,識既一定答

別墅

回覆 lusze 的帖子

lusze,
可否pm中醫師資料俾我? Many thanks.

首頁

尾頁

跳至